Tibetaanse gebieden, ervaringen in één van China’s mooiste plekken

Geschreven door: Leonieke Glasbergen
Geplaatst: 5 maart 2019

Leonieke - oprichter Your Planet

Herinneringen aan mooie momenten in China

Het mooie aan reizen is dat je altijd weer terug kunt naar de herinneringen die je hebt opgedaan.

Eén van de mooiste reizen die ik in China gemaakt heb was naar de Tibetaanse gebieden.

Ik deel graag een herinnering van die reis met je. Misschien inspireert het je om ook die kant op te gaan. Of om naar een ander gebied in China te reizen.

Natuurwonder

Ik kijk uit over turquoise poelen. De intense kleur neem ik in me op.

Blauwe poelen natuurgebied China
Trapsgewijs strekken de gecalcificeerde bassins zich voor me uit over een kilometerslange bergrug naar beneden.

Nationaal park Tibetaanse gebieden China
Een schitterend natuurfenomeen dat uit een sprookje lijkt te komen. Het zou me bijna niet verbazen als er elfjes zouden verschijnen die over het water dansen, zó magisch is het landschap in de Tibetaanse gebieden.

Tibetaanse smaken

In diezelfde reis maak ik kennis met Tibetanen. Een goedlachse Tibetaanse moeder drinkt een kop versgezette thee met me.

Ik proef van haar zelfgemaakte gerstebrood. Het is stevig en voedzaam. Als beleg biedt ze me yakboter aan en honing van haar eigen bijen.

De vette yakboter heeft een wat typische, zoutige smaak. Misschien moet je ermee opgegroeid zijn om het echt te kunnen waarderen. Gelukkig voor mij maskeert de honing de yakbotersmaak.

Op bezoek bij Tibetanen thuis
Ze vertelt me over hoe ze haar laatste zeven yaks verkocht heeft zodat ze haar dochter kon helpen bij de financiering van een eigen bedrijf. Ik zie een trotse vrouw.

Ze vraagt of ik iets voor haar wil doen. Ik vertrek zo naar een bijzonder natuurgebied in de buurt. Het is ongeveer anderhalf uur rijden. Ze vraagt me of ik daar een paar jerrycans met water voor haar wil vullen.

Ze vertelt me dat het water daar zo zuiver is. De energie is er zuiver.

Zuiver en puur

Aangekomen in het natuurgebied begrijp ik wat ze bedoelt.

De enige geluiden die ik hoor zijn de boomtoppen die ruisen in de wind. In de verte hoor ik een specht. De stilte brengt me dichter bij mezelf.

Tibetaanse gebedsvlaggen rondreis China
De waterbron is niet moeilijk te vinden. Lange slingers met kleurrijke gebedsvlaggetjes zijn als een web tussen de bomen gespannen. De Tibetanen geloven dat de wind de gebeden de wereld in draagt.

Connectie

Ik ontmoet meer Tibetanen. Allen hebben ze hun eigen verhaal.

Hun levens spelen zich af in connectie met de natuur. Het laat mij me realiseren hoezeer mijn dagelijkse bezigheden los staan van de natuur.

En dat terwijl het fantastich is om over een zacht bed van dennennaalden te wandelen, de wind in je gezicht te voelen, te drinken uit een bron in de bergen en versgebakken brood te eten.

Weer helemaal opgeladen kom ik thuis. Een beetje wijzer… vol inspiratie en energie!

Ook naar de Tibetaanse gebieden?

Wil jij ook Tibet ervaren?

Als dit je eerste reis naar China wordt, dan raad ik je onze vaste rondreis Tibetaanse gebieden aan. Je slaat dan ook hoogtepunten zoals de Chinese Muur in Beijing, het Terracotta Leger en de karstbergen van Yangshuo niet over.

Als je al eens eerder in China geweest bent, dan raad ik je aan om een kijkje te nemen bij onze China bouwstenen en daar je reis samen te stellen. Selecteer bouwstenen XiaheJiuzhaigou & Huanglong en Chengdu voor de plekken die ik in deze reis bezocht.

Je kunt ook bij Shangri-La de Tibetaanse cultuur ervaren.

Lees meer verhalen