Meteen naar de inhoud

Yungang Grotten en het Hangende Klooster in Datong

Yungang Grotten

De Yungang Grotten en het Hangende Klooster zijn de bekendste attracties in Datong. De stad is de laatste tien jaar ingrijpend veranderd. Datong heeft het potentieel om een belangrijke toeristische attractie te worden. U zult de massa’s Chinese toeristen voor zijn als u Datong in uw reisroute door China opneemt. Marco Polo prees de stad al in 1277 om haar schoonheid en bedrijvigheid; ontdek zelf waarom.

Er is momenteel geen sneltreindienst naar Datong.

Datong is moeilijk te bereiken, ook al ligt het maar 375 kilometer ten westen van Peking. De treinreis duurt ongeveer 6 uur, en er zijn slechts enkele vluchten beschikbaar. De afstand tussen Datong en Pingyao is 463 kilometer, en de treinreis duurt ongeveer 5-6 uur. Dit is een belangrijk knelpunt. De reistijd zal slechts enkele uren bedragen zodra de stad is aangesloten op het netwerk van hogesnelheidstreinen. Dagjesmensen uit Beijing en passagiers op de lijn Datong-Taiyuan-Pingyao-Xi’an zullen dan massaal naar de stad trekken. De lijn Datong-Taiyuan wordt momenteel aangelegd en zou tegen nu voltooid moeten zijn.

Hart van de historische wijk van de stad

Datong ontwikkelde zich tot een industriële metropool die in de twintigste eeuw op steenkool draaide. Burgemeester Geng Yanbo startte in 2008 een grootschalige inspanning om vervuilende industrieën uit het stadscentrum te verwijderen, historische monumenten te herstellen en de stadsmuren te herbouwen. Er werden slechts enkele overblijfselen van de 14e-eeuwse muren ontdekt. Hij liet ze reconstrueren in de Ming-stijl. De flats uit de jaren 1950 en 1960 werden binnen die muren gesloopt, en de mensen waren vrij om naar de buitenwijken te verhuizen, of ze dat nu wilden of niet. Het traditionele schaakbordraster van straten werd door Geng in ere hersteld, en het paleis werd herbouwd. In 2013 werd Geng echter gepromoveerd en verhuisde hij naar Taiyuan. Datong zit sindsdien vast in een sleur: moet het blijven investeren of wachten op de komst van de bullet train die het geld van de toeristen binnenbrengt?

Lees ook:  Hoofdstad China Beijing

Tang en Liao dynastie tempels

Tijdens de Ming Dynastie werd de Shanhua Tempel opgericht in de 8ste eeuw, gerestaureerd in de 12de eeuw, en uitgebreid in de 15de eeuw. Deze tempel in het zuiden van de oude stad is ook de moeite waard. De twee Huayuan-kloosters in het centrum zijn hetzelfde. Zij zijn van de Liao (915-1125), een grote noordelijke Chinese staat gevormd door nomadische Qidan die sinificeerden (‘chinezen’). Het zijn prachtige bouwwerken, misschien zelfs te mooi na de laatste restauraties en uitbreidingen. Het prachtige 14de-eeuwse Negen Draken Scherm is ook een must-see.

In Yungang, komt Boeddha tot leven.

De grotkunst van Mogao (bij Dunhuang in het westen van China) wordt als de beste beschouwd, maar Yungang komt op de tweede plaats. De grotten liggen 16 kilometer ten westen van de stad en dateren uit de Noordelijke Wei-periode (386-543). In dit tijdperk bloeide het boeddhisme in heel Noord-China, en de boeddhistische kunst bereikte nieuwe hoogten. Dit is duidelijk te zien in de 53 grotten, die rijk zijn aan muurschilderingen, bas-reliëfs en beelden. Yungang staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst. Burgemeester Geng heeft de Lingyan Water Tempel, die hier al eeuwen stond, laten restaureren voor het grottencomplex. Deze moderne aanwinst, die nog steeds naar beton ruikt, staat in contrast met de oude schoonheid van de grotten. Toch geeft het stijl aan de Yungang omgeving.

Houten Pagode en Hangend Klooster

Het hangende klooster lijkt tegen de rotswand geplakt te zijn. Je moet 65 kilometer zuidoostwaarts gaan om het te vinden. Je mag er niet in omdat het bijna 1400 jaar oude klooster te kwetsbaar is om een groot aantal bezoekers te kunnen verdragen. Toch is de aanblik van dit unieke bouwwerk de reis waard.

Lees ook:  Shenzhen: Tijdzone en Tijdsverschil

In Yingxian, 70 kilometer ten zuiden van de stad, kan de 67 meter hoge Houten Pagode worden bezichtigd. Het is de oudste ter wereld, die dateert uit de 11e eeuw.

De Houten Pagode stond ook op mijn agenda omdat ik een veelvraat ben van informatie en zoveel mogelijk wil zien. Toch denk ik dat het minder de moeite waard is dan het Klooster van de Ophanging. Yungang is wat Datong zo uniek maakt. Je kunt er nu rondlopen en de mooie standbeelden en kunstwerken bewonderen. Datong is dan ook een must tijdens uw rondreis door China, en u moet niet te lang wachten.

Van Galen, Kees

Kees van Galen is historicus en een van de vroege ontdekkingsreizigers van China. Hij is co-auteur van de eerste Nederlandse reisgids voor China en heeft sinds 1980 vrijwel elk deel van het land bezocht. Hij zal regelmatig een China blog schrijven voor Your Planet.