Meteen naar de inhoud

Eten met eetstokjes, Eetgewoonten in China

eten met stokjes uitleg

Bent u van plan op vakantie te gaan naar China, maar weet u niet hoe u met stokjes moet eten of wat “Etiquette” betekent in de Chinese cultuur? Wees niet ongerust; hier zijn enkele nuttige tips!

Wat is de juiste manier om mijn stokken vast te houden?

How to use Chopsticks Correctly 🍜

Deze illustratie toont hoe men in de Chinese etiquette op de juiste manier met eetstokjes omgaat. Veel westerlingen en zelfs Chinezen houden hun eetstokjes echter op een unieke manier vast. Betekent dit dat het onjuist is? Zeker niet! Het belangrijkste is dat de eetstokjes los in de hand liggen en dat u uw beide handen kunt gebruiken om te voorkomen dat het eten wegglijdt.

Ben je er op gebrand om met stokjes te leren eten? Probeer het dan eens! Om het jezelf gemakkelijker te maken, is de eerste strategie om je stokjes te kruisen en het eten stevig aan te drukken. Dit lijkt in eerste instantie misschien de eenvoudigste optie, maar geloof me als ik zeg dat het niet de beste is. Elke hap kost veel moeite, vaak heb je twee handen nodig, om het eten tussen de stokjes te krijgen. Je vingers raken op een bepaald punt helemaal verkrampt. Met als gevolg dat je een lepel of een vork pakt. Het is niet echt praktisch.

Streef er dus vanaf het begin naar om de stokken parallel te houden. Dit lijkt in het begin een beetje moeilijker, maar met ervaring zult u merken dat het een stuk aangenamer is. Als u de stokken van achteren vasthoudt, kunt u ook meer kracht gebruiken en ze gemakkelijker vastpakken.

Eten met Ronde tafels

Ronde tafels zijn gebruikelijk in Chinese restaurants. Het eten wordt vaak op een draaischijf in het midden van deze ronde tafels gezet. Je kunt gemakkelijk bij al het eten op tafel komen door aan deze schijf te draaien. Voordat je begint met draaien, begin je altijd met de maaltijd die voor je staat.

In de Chinese cultuur is respect uiterst essentieel. Het is dus van cruciaal belang om de juiste tafelschikking te gebruiken voor een Chinees banketmaal. Bij alle andere diners moet u ervoor zorgen dat de oudste en/of belangrijkste persoon een duidelijk zicht heeft op de ingang van de zaal. Neem ook geen plaats voordat de geëerde bezoeker op zijn plaats zit. Doet u dat niet, dan kan de andere persoon gezichtsverlies lijden, en dat is iets wat u in China niet wilt.

Ik weet niet hoeveel eten ik moet bestellen.

Omdat Chinezen graag en veel eten, vinden zij het gebruikelijk om een grote hoeveelheid voedsel te bestellen. De typische regel is dat ieder individu één maaltijd plus één extra gerecht bestelt. Bent u met z’n tweeën? Dan moet u ten minste drie gerechten bestellen om te delen.

Vergeet ook niet wat eten achter te laten. Heb je alles opgegeten? Dat is een teken dat er onvoldoende eten was. Dit kan leiden tot gezichtsverlies voor de gastheer of het restaurant, en zoals u wellicht weet, wordt gezichtsverlies in China afgekeurd. Sommige Chinezen beschouwen het zelfs als een compliment als u alles opeet, maar in formele situaties is het beter om iets achter te laten.

Hoe kan ik het beste scampi’s pellen?

Je eet met stokjes, en voor je liggen scampi’s met schelpen of kip met graten. Wat zijn je opties nu?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat scampi’s in China vaak in de schaal worden gegeten (vooral als ze gefrituurd zijn).Wilt u liever dat de garnalen gepeld zijn? Probeer dan, met uw eetstokjes stevig op hun plaats, de garnaal met uw tanden te pellen. Sommige Chinezen slikken de garnaal gewoon door en spugen hem uit. Het is beleefder om de garnaal uit uw mond te nemen en met uw eetstokjes op tafel te leggen.

U gaat op dezelfde manier te werk met de kip. Je kunt langs de poten bijten terwijl je de kip met je stokjes in je handen houdt, of je kunt de kip in je mond stoppen en dan de poten verwijderen. Om hier goed in te worden, zul je veel moeten oefenen.

Wat ga ik doen met al deze noedels?

We zijn gewend om keukengerei te gebruiken om onze spaghetti te draaien, maar waar moet je beginnen met eetstokjes? Slurp een paar slierten noedels op en doe het op z’n Chinees: bijt de resterende slierten eraf en ze vallen terug in je kom. Breng met uw vrije hand uw kom dichter bij uw lippen en schaam u niet om uw noedels naar binnen te slurpen; zo voelt u zich helemaal thuis in China.

Wat moet je vermijden om met je eetstokjes te doen?

  • Zet je wierookstokjes in je rijstschaal nooit verticaal rechtop. De Chinezen associëren dit met begrafenissen, wanneer wierookstokjes rechtop in zand of rijst worden gezet.
  • Gebruik nooit je eetstokjes om in de maaltijd te dringen, maar probeer het met je eetstokjes vast te pakken. Als het niet lukt, probeer het dan opnieuw.
  • Eetstokjes mogen niet afgelikt worden.
  • In plaats van je eetstokjes te gebruiken om te roeren, gebruik je een lepel.
  • Nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit. Maak je liever handbewegingen terwijl je spreekt? Voordat u begint, zorg ervoor dat de stokjes op hun plaats zitten.
  • Met je eetstokjes spelen tijdens het eten is geen goed idee.
  • Vraag alsjeblieft niet om een mes. Is eten met eetstokjes echt onmogelijk? Vraag dan in plaats van een mes om een lepel en een vork. Messen horen niet thuis aan de Chinese eettafel.
  • In chiquere gelegenheden wordt het eten eerst op uw bord/kom gelegd voordat het met uw eetstokjes wordt aangeraakt. Het eten wordt vergezeld van opscheplepels of eetstokjes.

Laat dit u dus niet afschrikken; in plaats daarvan moet u ernaar streven zoveel mogelijk van China’s heerlijke keuken te proeven. Het ergste dat kan gebeuren is dat de Chinezen zullen lachen of bij zichzelf denken: “Kijk die vreemde buitenlander eens.”