Meteen naar de inhoud

OVER CHINA

Reizen naar china

Wat moet je weten voor je naar China gaat?

China is een enorm land, ongeveer zo groot als Europa, met een diverse cultuur. China is zeer verschillend in termen van natuurlijke schoonheid. Als u een vakantie naar China plant, is het handig om een idee te hebben van wat u kunt verwachten. De verschillende gebieden van China worden hieronder beschreven.

noord china

NOORD CHINA

De Chinese beschaving begon in het noorden, rond de Gele Rivier. Het culturele centrum van China was millennia lang de rijke vlakte rond de Gele Rivier. De Grote Muur, de Verboden Stad, de Boeddha-beelden in de Yungang-grotten bij Datong, en het Terracottaleger bij Xi’an zijn allemaal voorbeelden van de kolossale culturele overblijfselen van het keizerlijke China.

OOSTEN VAN CHINA

OOST CHINA

De grootste steden van China, waar miljoenen mensen wonen, liggen aan de kusten van het land. Het economische wonder van China voltrekt zich in deze steden. Op zoek naar werk trekken grote aantallen mensen van het platteland naar de stad. China is een land in beweging, zoals blijkt uit de economische boomtowns zoals Shanghai.

oost china
NORTH vs SOUTH CHINA (perspective of a foreigner) 中国北方vs中国南方!

ZUID CHINA

De grootste culturele en landschappelijke diversiteit is te vinden in het zuiden. De zuidelijke gebieden sloten zich pas veel later in de geschiedenis bij China aan, en waren in die tijd meestal nog zeer onafhankelijk. Etnische minderheden konden hun eigen cultuur behouden omdat veel van deze plaatsen moeilijk bereikbaar waren als gevolg van natuurlijke beperkingen. Het zuiden van China is een aantrekkelijke bestemming voor reizigers vanwege de prachtige landschappen en culturele rijkdom.

WEST CHINA

Het westen van China is de minst dichtbevolkte regio. Binnen-Mongolië, Tibet en de Oeigoerse Autonome Regio nemen er een groot deel van voor hun rekening. Chengdu ligt ruwweg op de grens tussen het oude China in het oosten en de westelijke perifere gebieden.

west china
tibet china

Tibet

Reizen naar de Tibetaanse Autonome Regio is niet hetzelfde als reizen door China. Voor meer informatie over reizen naar Tibet, en over Tibetaanse plaatsen buiten de Autonome Regio, zie Reizen naar Tibet.

Klimaat en weer

China is een groot land met een verscheidenheid aan klimaten en weersomstandigheden. Dit kan een impact hebben op uw vakantie naar China. Zorg dat u niet voor verrassingen komt te staan tijdens uw vakantie; leer van tevoren meer over het weer en het klimaat in China.

Binnen China, reizen

Wij streven ernaar zoveel mogelijk met de trein te reizen vanwege het milieuvriendelijke karakter. Natuurlijk moet u altijd rekening houden met de lengte van een treinreis en of het haalbaar is voor uw tijdschema. Als u in China reist, zult u vaak grote afstanden afleggen. Binnenlandse vluchten zijn de beste manier om sommige afstanden af te leggen. Dit zijn vaak routes waar geen treinen rijden. Andere routes zijn goed bereikbaar per trein (’s nachts). Wij zoeken altijd de beste manier van reizen voor uw reisschema als u via uwchinareis.nl een prijs aanvraagt voor uw China vakantie. Wij boeken uw trein- en vliegtickets voor u.

Treinreizen in China

Het spoor is een uitstekend vervoermiddel over het enorme grondgebied van China. Er is een goed ontwikkeld treinnetwerk. Reizen met de trein heeft als bijkomend voordeel dat je nieuwe mensen kunt ontmoeten en tegelijkertijd de CO2-uitstoot kunt verminderen. U maakt snel contact met uw Chinese reisgenoten. Daarbij moeten vaak zowel handen als voeten worden gebruikt. Natuurlijk is communiceren met westerlingen vaak eenvoudiger, maar je kunt af en toe een leuk gesprek hebben met een Chinese student die een beetje Engels spreekt.

Binnen China zijn er verschillende mogelijkheden om met de trein te reizen.

Dagtreinen die hoge snelheden halen

Een hogesnelheidsdagtrein kan in China snel veel afstanden afleggen. Deze treinen rijden op de nieuwste rails, waarvan vele nog in aanbouw zijn. Je reist in comfort en komt in korte tijd op je langeafstandsbestemming aan. Een reis van 1200 kilometer tussen Beijing en Shanghai duurt bijvoorbeeld 5 uur. In vergelijking met een vlucht zit u in de tweede klas, waar u meer beenruimte en een ruimere zitplaats heeft. Het is een goed alternatief vanwege de snelheid en het comfort. U heeft het voordeel dat u veel van het gevarieerde landschap in China ziet, omdat u de hele dag reist.

Treinen rijden ’s nachts.

De nachttrein is een kosteneffectieve manier van transport. Als je slaapt, doorkruis je heel wat terrein. Een uitstekende methode om de tijd te doden tijdens uw reis.

Spoorwegdienst aan boord

Elke wagon heeft zijn eigen treinbegeleidster die de leiding heeft. Je kaartje wordt door haar (meestal een vrouw) gecontroleerd. U kunt bij haar terecht als u tijdens de reis iets nodig heeft. Een thermoskan met heet water voor noedels, soep, of thee is in elke coupé aanwezig. Als de kan leeg is, zal zij ervoor zorgen dat u een vervangend exemplaar krijgt.

Je wordt begroet door een Chinese conducteur als je aan boord van de trein stapt.

Hardsleeper vs. softsleeper

Op de Chinese spoorwegen zijn er verschillende klassen. In de nachttrein kunt u kiezen tussen de softsleeper- en de hardsleeper-klasse. Het fundamentele verschil tussen de softsleeper- en de hardsleeper-klasse is de indeling en het comfort van de coupé, niet de dikte van de matras. We reserveren altijd een softsleeper.

De aangenaamste manier om te reizen is in een soft-sleeper klasse. Wij plannen altijd een soft-sleeper klasse voor u, omdat u na een dag vol indrukken goed wilt slapen. Wij zullen alleen hardsleeper tickets voor u reserveren als de soft-sleeper tickets niet meer beschikbaar zijn. Omdat treinkaartjes in China slechts enkele dagen van tevoren verkrijgbaar zijn, weet u pas of u in de hardsleeper klasse zult zitten als u in de trein stapt. Wij zullen u uiteraard het verschil terugbetalen als dit zich voordoet.

Softsleeper: Elk compartiment heeft vier bedden, één aan elke kant, één onder en één boven. Op beide matrassen is er voldoende ruimte om rechtop te zitten. Overdag wordt het onderste bed vaak als bank gebruikt, en de passagier op het bovenste bed gebruikt het ook.

Hardsleeper: Elk compartiment heeft zes bedden, drie aan elke kant, drie op elkaar gestapeld. In het middelste en bovenste bed kunt u niet rechtop zitten, in het onderste wel. Overdag gebruiken de passagiers op de drie bedden boven elkaar het onderste bed als bank.

Softsleeper: U kunt de deur van uw coupé sluiten, zodat u niet wakker wordt van lawaai uit de gang of van andere coupés. Er mogen maximaal drie extra personen in uw coupé.

Hardsleeper: De coupés in de hardsleeper wagons hebben geen deuren. Daardoor is de hele wagon één grote open ruimte.

reizen in een softsleeper trein Reizen in ChinaBagage

Softsleeper: Het compartiment heeft veel bagageruimte, zodat u snel bij uw spullen kunt. Bagage kan worden opgeborgen onder het onderste bed of in de bagageruimte boven het hoofd.

Hardsleeper: Omdat er meer passagiers in een compartiment zitten, is de bagageruimte beperkt. Er is ruimte onder het onderste bed en in het bagagerek in de gang.

Softsleeper: Elk bed heeft zijn eigen lamp, zodat u in bed kunt lezen, zelfs als de hoofdverlichting uit is. Nog beter is dat de toiletten en wasruimtes in de soft-sleeper wagons vaak schoner zijn dan in de rest van de trein. Dit komt doordat er in de soft-sleeper klasse minder mensen gebruik van maken.

Hardsleeper: De verlichting wordt vanuit het centrum geregeld. Wie ’s avonds laat wil lezen, moet zijn eigen zaklamp meenemen.

Binnenlandse vluchten zijn beschikbaar.

Chinese luchtvaartmaatschappijen hebben over het algemeen een goede reputatie. Hou er wel rekening mee dat ze allemaal bekend staan om hun traagheid. Om de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken tijdens een rondreis door China, proberen we het nemen van binnenlandse vluchten te beperken tot maximaal één per reis.

Vliegen in China is niet meer zo goedkoop als het ooit was. Wij kunnen onze reizigers betaalbare kosten bieden dankzij onze ervaring met het boeken van binnenlandse vluchten.

Reizen met bagage

Wij raden u aan uw bagage voor uw reis door China te beperken tot één rugzak of trolley per persoon. Voor dagtochten en langere wandelingen is het handig om een tweede rugzak mee te nemen. Uw grote rugzak of trolley kunt u in het hotel achterlaten.

Houd er rekening mee dat uw bagage niet te groot mag zijn als u in China per trein reist. De hoeveelheid beschikbare bagageruimte in de trein is beperkt. Een middelgrote trolley met wieltjes of een rugzak (60-90 liter) kan volgens onze ervaring gemakkelijk in de bagageruimte boven de bedden van de coupé worden geplaatst. Kies een stuk bagage dat kan worden ingedeukt indien nodig. Een koffer met harde schaal is om die reden minder geschikt.

Sommige van de bouwblokken brengen u boven 2500 meter hoogte. Boven dit niveau bestaat het risico op hoogteziekte. Misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid zijn enkele van de symptomen. Hoogteziekte kan het best worden behandeld door af te dalen naar een lagere hoogte.

Om hoogteziekte te voorkomen, moet u zich de eerste dagen op grote hoogte niet overbelasten. U kunt naar grotere hoogten reizen zodra u geacclimatiseerd bent. Niet iedereen heeft last van hoogteziekte. De meeste mensen hebben geen last van hoogteziekte tussen 2500 en 3000 meter.

Reizen in goede gezondheid

U wilt voorkomen dat u ziek wordt als u op reis gaat. In verschillende regio’s is de hygiëne minder goed dan wij gewend zijn, waardoor u meer blootgesteld bent aan ziekten als reizigersdiarree.

Gelukkig is er veel dat u kunt doen om te voorkomen dat u ziek wordt. Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft tips over hoe u gezond kunt blijven als u op reis gaat.

Vaccinaties zijn een must.

Voor elke persoon en elke reis worden verschillende vaccinaties aanbevolen. Het is dus van het grootste belang medisch advies in te winnen voordat u zich laat vaccineren.

Hepatitis A en DTP (difterie, tetanus en polio) zijn twee inentingen die worden aanbevolen voor alle bezoekers aan China. Als u deze vaccinaties al heeft gehad, kan de bescherming al zijn uitgewerkt. Persoonlijk advies is daarom van cruciaal belang.

Vaccineer wanneer en waar het u uitkomt. Thuisvaccinatie.nl, een alternatief voor de GGD of een ander vaccinatiecentrum, doet mee met. Thuisvaccinatie.nl komt bij u aan huis wanneer het u uitkomt, dus ook in het weekend en ’s avonds.

U krijgt persoonlijk advies en de vaccinaties worden toegediend door een gediplomeerd arts. In veel gevallen betaalt uw verzekering de vaccins.

In een oogopslag zijn de voordelen:

 • Thuis kunt u inentingen krijgen en reisbegeleiding.
 • Weekends en buiten kantooruren
 • Vaccinatie door gediplomeerde artsen
 • Vergoeding is meestal haalbaar (gedeeltelijk of volledig).

Op reis naar China

Er zijn verschillende manieren om naar China te reizen. U kunt natuurlijk vanuit Nederland, België of Duitsland naar een van de internationale luchthavens in China vliegen, maar u kunt ook met de Transsiberië Express naar Beijing gaan. In beide gevallen kunnen wij u extra helpen.

Reizen naar China vanuit Nederland of België

Wij zullen altijd een vlucht zoeken die aan uw schema voldoet als u via de website een offerte aanvraagt voor uw China reis. Wij zijn in staat om vluchten van nationale en internationale luchtvaartmaatschappijen te boeken tegen goedkope tarieven omdat we gespecialiseerd zijn in reizen naar China.

U kunt vanuit Nederland, België of Duitsland naar Beijing, Shanghai, Hangzhou, Xiamen, Hong Kong en Chengdu vliegen.

Met de trein van Rusland naar China

Reizen naar Beijing op de legendarische Transsiberische Express is een avontuur op zich. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Transmancy Express is een dienst die mensen vervoert van een plaats

Transmongolia Express is een treindienst die Mongolië met China verbindt.

De Transmongolië Express route is mooier in de zomer. U reist naar Beijing door de enorme steppen van Mongolië. U kunt onderweg stoppen om interessante bezienswaardigheden te bekijken.

Visum is een document dat u toelaat

Een visum is nodig om China binnen te komen. U kunt zelf een visum aanvragen bij de Chinese Ambassade in Den Haag of dit door ons laten doen.

De volgende documenten zijn vereist om een visum aan te vragen:

 • Paspoort voor China travel_travel_Beijing (moet nog minstens 6 maanden geldig zijn na het verlaten van China)
 • visumaanvraagformulier ingevuld
 • Foto voor een paspoort
 • Ticket / vluchtschema kopie
 • Boekingsbevestiging van een hotel
 • Dienstregeling voor de dagelijkse reis

Werkgeversverklaring of bewijs van inschrijving bij een onderwijsinstelling, of (voor zelfstandigen) een kopie van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel en de meest recente BTW-aangifte

Deze documenten moet je overleggen aan de Chinese ambassade in Den Haag als je op eigen gelegenheid een visum aanvraagt. Als alles in orde is, zal de ambassade een visum in uw paspoort stempelen. Daarna kunt u uw paspoort ophalen in Den Haag, wat meestal vier werkdagen duurt. Bedenk wel dat u uw paspoort een paar dagen niet zult hebben.

Je hoeft niet naar Den Haag.

U kunt uw visumaanvraag ook door ons laten behandelen als u dat zelf niet kunt. U kunt dan alle essentiële documentatie (aangetekend) naar onze postbus in Hilversum sturen.

Wij zorgen ervoor dat uw aanvraag Den Haag bereikt en weer wordt opgehaald. Uw paspoort wordt per koerier naar u teruggestuurd, of u kunt het in Den Haag ophalen. Houdt u er rekening mee dat u ongeveer drie weken zonder uw paspoort zit.

 • 195,- € per persoon voor een eenmalig visum voor 30 dagen dat drie maanden geldig is.
 • Visum met twee binnenkomsten van 30 dagen, geldig voor drie maanden: 195,00 euro per persoon
 • Verkrijgen van een paspoort

Je paspoort is een erg privé stuk papier. Natuurlijk bent u voorzichtig. U mag erop vertrouwen dat uw paspoort door ons en onze visumdienst met zorg zal worden behandeld. Wij zijn verantwoordelijk voor uw paspoort vanaf het moment dat wij het ontvangen voor de visumaanvraag tot het moment dat de visumaanvraag is afgerond. Dat is echter anders bij de verzending van uw paspoort. Uw paspoort kan op verschillende manieren worden verzonden. Wij vragen u om bij uw reservering een van deze alternatieven te kiezen. Om misverstanden te voorkomen, is het van groot belang dat u een weloverwogen beslissing neemt. Meer informatie kunt u hier vinden.

 • De Chinese Yuan (CNY) is een munteenheid die in China wordt gebruikt.
 • De Chinese munt staat bekend als de “Renminbi”, wat letterlijk “geld van het volk” betekent. De Yuan is de meeteenheid van de munt. Controleer altijd de huidige wisselkoers voordat u op reis gaat.
 • De Noord-Koreaanse Won (NKW) is een munteenheid die in Noord-Korea wordt gebruikt.

De “Won” is de munteenheid van Noord-Korea. De Noord-Koreaanse Won is een munteenheid die alleen door Noord-Koreaanse burgers kan worden gebruikt. Als bezoeker van Noord-Korea kunt u met euro’s of Chinese valuta (renminbi) betalen.

Het is onmogelijk om in Noord-Korea geld op te nemen of een kredietkaart te gebruiken. Om souvenirs te kopen, moet u zorgen dat u voldoende (munt)geld in euro’s of renminbi’s hebt, want wisselgeld is schaars.

Onze reisexperts

TEAM LEADERS

Hendrik

Jasmier