Meteen naar de inhoud

Top 5 attracties in Kaifeng

kaifeng china's vergeten hoofdstad

Maak een rondreis langs de oevers van de Gele Rivier in de provincie Henan. Er liggen verschillende historisch belangrijke steden langs de Gele Rivier vanwege de gunstige commerciële ligging. Een van deze steden is Kaifeng, dat meerdere regeerperiodes diende als hoofdstad van China. Verschillende herkenningspunten van Kaifeng getuigen hiervan.

Kaifeng lijkt een slaperig provinciestadje, maar zodra u meer te weten komt over de fascinerende geschiedenis, komen de hele stad en haar bezienswaardigheden tot leven. Wil je meer te weten komen over het verleden? Bekijk dan onze blog Kaifeng, China’s Vergeten Hoofdstad.

Bezienswaardigheden in Kaifeng

Kaifeng wordt slechts bezocht door een klein aantal westerse toeristen. Dit brengt je onmiddellijk naar het “echte” China. De historische stad Kaifeng is bekend bij Chinese toeristen. U zult dan ook merken dat de stad een groot aantal Chinese toeristen aantrekt. Toch heeft Kaifeng een bijzondere allure die je tegenwoordig niet vaak meer ziet in Chinese steden.

U kunt Kaifeng op eigen houtje verkennen of een rondleiding inhuren om u meer te leren over de fascinerende geschiedenis van de stad.

De meeste bezienswaardigheden bevinden zich binnen de ruïnes van de oorspronkelijke stadsmuren. Daardoor liggen de meeste bezienswaardigheden van Kaifeng op loopafstand van elkaar, of u fietst van de ene naar de andere. Een gids is sterk aan te raden om een goed idee te krijgen van hoe prachtig en belangrijk de stad ooit was.

Tip: Net als de vele Chinezen kan een gids je helpen bij het gebruik van Kaifeng’s gemeenschappelijke fietsverhuur. Via een app kunt u een van de vele fietsen pakken die verspreid over de stad staan. Daarna bent u vrij om de fiets te parkeren waar u maar wilt. Uiterst eenvoudig en aanpasbaar!

1. Pagode van ijzer

ijzeren pagode

De IJzeren Pagode in Kaifeng is het enige overgebleven originele bewijs van de glorieperiode van de Noordelijke Song Dynastie. Deze pagode, gebouwd in 1049, is de enige ter wereld die alle natuurrampen en oorlogen heeft overleefd. Men kan veilig concluderen dat deze stenen pagode werd gebouwd op de plaats van een vroegere houten pagode. In 1044 werd deze houten pagode door de bliksem getroffen en volledig verwoest.

Staat de IJzeren Pagode nog overeind vanwege zijn ijzeren constructie? Niet in het minst. De donkerbruine kleur van de geglazuurde stenen, die opvallend veel lijkt op ijzer, gaf de pagode zijn naam. Deze “nieuwe” pagode is duidelijk beter beschermd tegen vuur en andere schadelijke elementen dankzij de geglazuurde stenen. Hierdoor heeft de pagode 40 aardbevingen, 20 hagelstormen en zes overstromingen van de Gele Rivier overleefd.

Lees ook:  Zomerspelen Beijing (Peking) in China

De IJzeren Pagode ligt in een prachtig park waar u gemakkelijk een paar uur kunt doorbrengen. De IJzeren Pagode wordt momenteel gerestaureerd (zomer 2017), maar zodra hij klaar is, kunt u de 168 trappen van de pagode beklimmen en genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

2. Hooggerechtshof van Kaifeng

panoramio kaifeng

Het hooggerechtshof van Kaifeng was ooit het meest prominente hooggerechtshof van de Noordelijke Song-dynastie. De historische gebouwen van het Hooggerechtshof werden helaas beschadigd door overstromingen van de Gele Rivier. Alles werd heropgebouwd en het Hooggerechtshof, met zijn prachtige gebouwen en gronden, is nog steeds open voor het publiek.

Je krijgt een uitgebreid inzicht in hoe de oude Chinese rechtspraak werkte. U krijgt toegang tot het gerechtsgebouw, de gevangenissen en de Tian Qiang Taoïstische tempel. Het beklimmen van de tempel biedt een prachtig perspectief van Kaifeng. Het contrast tussen het oude en nieuwe gedeelte van de stad is hier goed te zien. De muren rond het Hooggerechtshof bieden ook een goed uitzicht op de gerechtsgebouwen en de mooie omgeving van Kaifeng.

Dit Hooggerechtshof is nog steeds bekend om één persoon in het bijzonder, Bao Zheng. Deze rechter was de eerste in China die openlijk streed voor gerechtigheid en tegen corruptie. Deze periode wordt nog steeds herdacht door de grote trommel voor het hof. Als de inwoners van Kaifeng onrecht zagen, sloegen ze op deze trommel. Hierdoor werd rechter Bao Zheng meteen geattendeerd op de onrechtvaardigheid, en kon er actie worden ondernomen.

Rechter Bao Zheng was zelfs het onderwerp van een Taiwanese televisieserie. De televisieserie “Justice Pao” uit 1993 bevat in totaal 236 afleveringen, die allemaal draaien om de dappere strijd van rechter Bao Zheng tegen corruptie.

3. Paviljoen van de Draak

Vanaf 780 v.Chr. heeft het gebied waar nu het Drakenpaviljoen staat een belangrijke rol gespeeld in de Chinese geschiedenis. Door de verwoestende overstroming van de Gele Rivier in 1642 is helaas geen van de oorspronkelijke bouwwerken bewaard gebleven. Het huidige Drakenpaviljoen werd in 1692 gebouwd op de plaats van talrijke voormalige keizerlijke residenties.

Lees ook:  Hoeveel inwoners heeft Shanghai

Prachtige botanische tuinen, marmeren bruggen, een tempel en twee enorme meren zijn allemaal in het park te vinden. Het Drakenpaviljoen is natuurlijk het middelpunt. Dit prachtige bouwwerk ligt in het hart van het park. De beklimming van de trap biedt bovendien een prachtig panoramisch uitzicht over het park en de meren.

4. De avondmarkt van de Oude Stad

De nachtmarkten in Kaifeng zijn legendarisch in de regio. De meer dan 100 verkopers rond de prachtig verlichte trommeltoren in de oude stad van Kaifeng trekken ’s nachts de plaatselijke bevolking aan.

Lokale specialiteiten, allerlei soorten voedsel op stokjes, de beruchte stinkende tofu (ja, het stinkt echt), baozi (gestoomde broodjes), jiaozi (dumplings), en diverse insecten zijn hier allemaal te vinden. In China is dit de ideale omgeving voor een goede avond.

5. Millennium Park is een openbaar park in New York City

Millennium Park is een prachtig, recent aangelegd park dat het best te vergelijken is met een themapark. Als je Millennium Park binnengaat, waan je je in de tijd van de Song Dynastie. Alles wat je hier ziet is een replica van hoe het er vroeger aan toe moet zijn gegaan.

Naast de prachtige architectuur zijn er ook prachtige bedrijven met werknemers gekleed in historische kledij. Op verschillende tijdstippen zijn voorstellingen gepland om u een levendig beeld te geven van het Chinese leven tijdens de Song Dynastie.

Dit park is een geweldige historische les, vooral als je met kinderen reist. De enorme avondvoorstelling met licht en geluid (apart toegangsticket) is ook heel bijzonder.

Meer plaatsen om te bezoeken in Kaifeng

Natuurlijk heeft Kaifeng nog een overvloed aan andere attracties, waaronder een aantal prachtige tempels en pagodes. Als u in Kaifeng bent, vergeet dan niet de bezienswaardigheden en de geluiden van het dagelijkse leven in u op te nemen. De echte vriendelijkheid van de inwoners is zowel intrigerend als welkom. Terwijl de meeste historisch belangrijke steden nu grote toeristische bestemmingen zijn, blijft Kaifeng een unieke locatie waar u de Chinese geschiedenis kunt mengen met het echte Chinese leven.