Meteen naar de inhoud

Tibet in China’s Shangri-La

China Tibet

Ontbreekt het u aan tijd om uw China-vakantie te combineren met een reis naar Tibet, of wilt u het risico vermijden dat de Tibetaanse toestemming, die nodig is om naar Tibet te reizen, op het laatste moment door de Chinese autoriteiten wordt geweigerd? De Tibetaanse sfeer vindt u ook in andere delen van ‘Chinees’ land, met name in de provincies Yunnan, Sichuan, en Gansu. Shangri-La, of Zhongdian, is een van deze plaatsen, gelegen in de uitlopers van de Himalaya.

Lijiang is een stad in China.

Shangri-La is het best bereikbaar via Lijiang, een mooie, bekende stad waarvan het historische centrum op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Lijiang heeft een enorm aantal Chinese toeristen aangetrokken, en rust en stilte zijn er moeilijk te vinden.

De omgeving van Lijiang is adembenemend en een bezoek per fiets, te paard of te voet meer dan waard. Denk aan de kleine dorpjes van de plaatselijke Naxi-bevolking en het nationale park Jade Dragon Snow Mountain, waar u met een kabelbaan tot een hoogte van 4600 meter kunt reizen.

Trekking door de Tiger Leaping Gorge is een fantastische ervaring.

De Tiger Leaping Gorge loopt over de lengte van de reis van Lijiang (2400 meter) naar Shangri-la (3100 meter). We nemen u er graag mee naartoe voor een prachtige wandeling door de kloof, ook al ligt die niet op de rechtstreekse weg naar Shangri-La.

Een wandeling is ook een goede manier om de vele Chinese tourbussen en toeristen te vermijden die de weg naar de bodem van de kloof frequenteren. Omdat de meeste Chinezen niet van wandelen houden, zijn de uitzichten vanaf de rand van de kloof meestal voor jou.

De Yangtze rivier baant zich een woest pad door de kloof en vormt zo zijn vorm. De Tiger Leaping Gorge dankt zijn naam aan een oude legende over een tijger waarop gejaagd werd en die de jagers probeerde te ontvluchten door van de ene kant van de kloof naar de andere te springen.

De Tibetaanse sfeer

De zoektocht naar Shangri-La gaat verder. De omgeving verandert tijdens de tocht geleidelijk in een hoogvlakte, waardoor u de indruk krijgt dat u in Tibet bent. De Tibetanen vormen de meerderheid van de bevolking in dit gebied. U rijdt over uitgestrekte vlaktes met op de achtergrond hoge bergen met besneeuwde toppen; de uitlopers van de Himalaya.

Lees ook:  Jiuzhaigou national park china

Hier en daar is een huis versierd met Tibetaanse gebedsvlaggen, en boven de deur prijken trots de horens van een yak. Een geitenhuid droogt boven op een hek.

Er zijn vele stupa’s te zien, elk met honderden gebedsvlaggen wapperend in de wind. Je hebt de indruk dat je ver van het zich snel ontwikkelende China en zijn metropolen bent, maar toch vrij dicht bij Tibet.

Shangri-kloosters La’s zijn een must-see.

Vervolgens komt u aan in Zhongdian, een overwegend Tibetaans stadje met een modern en historisch gedeelte. Helaas brandde de oude helft in 2014 af, maar de vervanging is nu bijna voltooid. U zult merken dat er veel ontwikkeling gaande is in en rond Shangri-La. De Chinezen werken er hard aan om Shangri-La toeristvriendelijker te maken.

Er zijn een aantal kloosters die de moeite waard zijn in en rond Shangri-La. Het Ganden Sumtseling klooster, ook bekend als Songtzanlin, is een must net buiten de stad.

Dit klooster wordt Kleine Potala genoemd omdat het op dezelfde manier is gebouwd als de Potala in Lhasa, Tibet. De ochtendgebeden van de 600 Tibetaanse monniken die hier wonen, zijn te zien.

Er zijn een aantal kloosters in de stad, waaronder het Zhuangjin Tong klooster, dat de grootste gebedsmolen ter wereld heeft. Om deze kolos te verplaatsen zijn minstens zes personen nodig. Een prachtig uitzicht over Zhongdian heeft men vanaf Turtle Hill, de top waarop dit klooster is gebouwd.

In de buurt van Shangri-La

Rond Shangri-La is er een overvloed aan natuurschoon, waardoor het een perfecte locatie is om te wandelen, te fietsen of te paardrijden. Neem bijvoorbeeld een ‘koffie’ bij een Tibetaanse familie in de buurt van Napa Lake, waar u Tibetaans eten krijgt voorgeschoteld. Een once-in-a-lifetime kans om uzelf onder te dompelen in de Tibetaanse cultuur! Wij helpen u graag want dit is een uitdagende taak om op eigen houtje te organiseren.

Lees ook:  Ping’an rijstvelden in China

Potatso Nationaal Park is ook een populaire toeristische bestemming, vooral onder Chinese bezoekers. Dit park ligt op een gemiddelde hoogte van 3600 meter, met sommige gebieden boven de 4000 meter. Veel Chinezen nemen daarom voorzorgsmaatregelen en leggen zuurstofflessen aan.

Shudu Lake, een van de hoogtepunten van Potatso Nationaal Park, is een geweldige plek voor een korte wandeling, vooral in de winter. Vroeg in de ochtend heerst er een heerlijk kille stemming.De mist trekt geleidelijk weg naarmate de zon hoger aan de hemel komt, en onthult een zuiver blauwe lucht.

Door de bittere kou zijn de wandelpaden in verschillende nationale parken, die uit houten vlonders bestaan, wit uitgeslagen. U wordt op uw wandeling vergezeld door eekhoorns die geïnteresseerd zijn of u eten hebt meegebracht. Maar in de zomer kan het hier erg druk worden, en gaat de mooie stemming snel verloren.

Is er een manier om dichter bij Tibet te komen?

Heb je nog niet genoeg gezien van deze regio? Ga dan verder naar Meili Snow Peak, dat veel dichter bij Tibet ligt. U kunt ook drie uur rijden van Shangri-La naar Tacheng om de stompneusapen te zien. Lijiang, Shaxi en Dali, die allemaal over land bereikbaar zijn vanuit Shangri-La, zijn andere bouwdelen die goed op elkaar aansluiten. De Tibetanen zijn verbonden met het Naxi-volk dat in en rond Lijiang woont.

U kunt uw reis naar China combineren met een bezoek aan Shangri-La en de provincie Gansu, die een sterke Tibetaanse invloed heeft. Denk aan Xiahe, Langmusi en Jiuzhaigou, waar zich een van de grootste Tibetaanse kloosters buiten Tibet bevindt (het Labrang-klooster).

Overweegt u een vakantie naar China? U kunt kiezen tussen onze bouwstenen en onze vooraf geplande rondreizen.