Tibet reizen

Tibet reizen: prachtige azuurblauwe bergmeren omringd door hoge bergtoppen

Tibet reizen

Het is de wens van veel reizigers: eens in hun leven naar Tibet reizen. Tibet spreekt dan ook tot de verbeelding. De Tibetaanse cultuur, de ontzagwekkende natuur, hoge besneeuwde bergen, grazende yaks, azuurblauwe bergmeren, kloosters, monniken. Logisch dat je dit met eigen ogen wilt zien.

We verzorgen samen met onze Tibetaanse partner in Lhasa individuele en groepsreizen naar dit prachtige gebied, in combinatie met onze China bouwstenen.

Wat heb je nodig voor een reis naar Tibet?

Het belangrijkste document dat je nodig hebt is een reispermit voor de Tibetaanse Autonome Regio. Deze wordt afgegeven door de Chinese overheid en is een bewijs van toestemming om naar Tibet af te reizen. Je dient in het bezit te zijn van deze permit op het moment dat je op de trein of het vliegtuig richting Tibet stapt.

De permit kan 15 tot 20 dagen voor de aankomstdatum in Tibet aangevraagd worden door onze partner in Lhasa en dit kan pas als je een Chinees visum in je paspoort hebt. Het duurt een dag of 7 voordat de permit wordt afgegeven, dus komt het vaak voor dat je pas tijdens je China-reis hoort of de permit is toegewezen.

Dit brengt een risico met zich mee. Het komt namelijk soms voor dat de Chinese overheid geen permit afgeeft, bijvoorbeeld rondom Tibetaanse feestdagen of geplande demonstraties. Het risico met het opnemen van Tibet in je reisschema is dat er een gat in de reis ontstaat als de permit niet wordt afgegeven, wat soms ook extra (annulerings)kosten van vlieg- of treintickets met zich meebrengt.

We proberen in zo’n geval natuurlijk het financiële risico tot een minimum te beperken en gaan in overleg met je op zoek naar een alternatief programma.

Gegarandeerd op reis naar Tibet?

Wil je dit risico niet lopen, maar wel Tibet ervaren, dan hebben we een mooie oplossing gevonden. Er zijn gebieden die onder de Tibetaanse invloedssfeer vallen, maar buiten de Tibetaanse Autonome Regio liggen, waardoor je geen reispermit nodig hebt. Je kunt hierbij denken aan delen van de provincies Gansu, Sichuan en Yunnan, die tegen de Tibetaanse grens aanliggen. Onder andere Jiuzhaigou & Huanglong, Xiahe, Langmusi en Shangri-La vallen onder deze gebieden.

Niet alleen zie je hier veel Tibetaanse invloeden terug en is de meerderheid van de bevolking Tibetaans, het is hier vaak ook prettiger reizen. Reizigers hebben meer vrijheid dan in Tibet en mogen alleen over straat, in tegenstelling tot Tibet waar je verplicht een gids bij je dient te hebben. Je kunt je buiten de Autonome Regio vrij bewegen.

Je kunt de Tibetaanse cultuur ook van heel dichtbij ervaren. In Jiuzhaigou en Langmusi kun je namelijk kennismaken met een Tibetaanse familie door in hun homestay of nomadentent te verblijven. In Shangri-La heb je de mogelijkheid om tijdens een fiets- of paardrijtocht op bezoek te gaan bij Tibetanen.

Tibetaanse gebieden in China

Xiahe

Alternatieve Tibet reizen: Tibetaans Labrangklooster in Xiahe

In Xiahe (+/- 3000 m) krijg je een prachtige indruk van het nomadenbestaan op de hoogvlaktes van China. Tevens vind je in Xiahe het Labrang Klooster, het belangrijkste klooster buiten Tibet. Je maakt hier uitgebreid kennis met de Tibetaanse cultuur. Loop, net als Tibetaanse pelgrims, de Kora (gebedsroute) langs vele gebedsmolens.

Net buiten het stadje liggen de uitgestrekte Sangke graslanden, die ‘s zomers vol bloemen staan. Hier kun je prachtig wandelen en ga je op bezoek bij een nomadenfamilie om een kopje yakmelkthee te drinken.

Langmusi

Alternatieve Tibet reizen: Op bezoek bij de nomaden in Langmusi ChinaHet sfeervolle stadje Langmusi (+/- 3300 m) is gelegen in een dal omgeven door hoge bergen. Je kunt hier prachtig wandelen, fietsen en paardrijden door bossen, bergachtig gebied en uitgestrekte graslanden waar schapen en yaks grazen.

Ook zijn meerdaagse tochten mogelijk waarbij je slaapt bij nomaden of in een Tibetaanse homestay. Je helpt mee met het verzorgen en melken van de yaks, en krijgt een kijkje in het harde bestaan van een nomade. Bereid je voor op een bijzonder authentieke ervaring.

In Langmusi zelf staan enkele Tibetaanse kloosters én een Moskee van de Hui minderheidsbevolking. Langmusi ligt tussen Xiahe en Jiuzhaigou in, op de route door de Tibetaanse gebieden.

Jiuzhaigou & Huanglong

Alternatieve Tibet reizen: de heldere meren van Jiuzhaigou National ParkJiuzhaigou en Huanglong zijn twee natuurgebieden die je eigenlijk niet mag overslaan tijdens een China-reis. Nationaal Park Jiuzhaigou (2000 – 3300 m) heeft vele meren, vijvers, kreken en watervallen, en is gelegen in een prachtige groene omgeving tussen de bergen. Bijna sprookjesachtig.

Her en der vindt je Tibetaanse gebedsvlaggen en een tempel. Bijzonder is dat je kunt slapen in een Tibetaanse homestay. Zo kom je nog dichter bij de cultuur en mensen.

Alternatieve Tibet reizen: Nationaal Park HuanglongHuanglong National Park (3300 – 3600 m) ligt hier niet ver vandaan en is minstens zo indrukwekkend. Hier vind je verschillende gekleurde, heldere waterpoelen in calciumbassins. Op de achtergrond steken de besneeuwde toppen af tegen de blauwe lucht.

Nabij ligt het stadje Songpan, op de grens van de Tibetaanse gebieden. Hier zie je naast Tibetanen ook de Hui moslims en de lokale Qiang bevolking.

Shangri-La

Een andere Tibetaanse richting is de provincie Yunnan. Tussen de uitlopers van de Himalaya vind je het stadje Zhongdian (+/- 3200 m), ook wel Shangri-La  genoemd. De meerderheid van de inwoners is Tibetaans, ook te zien aan de gebedsvlaggen en -wielen, tempels en kloosters. Shangri-La is gelegen in een prachtige omgeving, tussen de bergen en hoogvlaktes.

Alternatieve Tibet reizen: het Songtzanlin klooster nabij Shangri-La

Net buiten het stadje staat het Songtzanlin klooster, waar je ‘s ochtends het ochtendgebed kan bijwonen. Tijdens een mooie fietstocht langs het Napa Lake, die tevens langs uitgestrekte landschappen en Tibetaanse dorpen voert, breng je een bezoek aan een Tibetaans gezin. Zij laten je graag wat traditionele versnaperingen proeven.

Shangri-La kun je goed combineren met andere bestemmingen in Yunnan, zoals Lijiang, Shaxi, Dali en Wumu. Tevens kun je vanuit Shangri-La prachtige (meerdaagse) wandeltochten maken, bijvoorbeeld door de indrukwekkende Tiger Leaping Gorge. Of ga op zoek naar de unieke stompneusaap in Tacheng, op ongeveer 3 uur rijden van Shangri-La.

Alternatieve Tibet reizen: Uitzicht op de Meili Snow MountainJe kunt er ook voor kiezen om nog verder de bergen in te trekken richting Tibet, naar Meili Snow Mountain. De rit voert je door schitterend landschap, gekenmerkt door de Yangtze rivier die meandert door het berggebied.

Je wandelt naar de Mingyong gletsjer die verscholen ligt tussen het groen en bezoekt Tibetaanse kloosters in de omgeving.

Houd er rekening mee dat het oude stadje Shangri-la in 2014 voor een groot deel is afgebrand. Desalniettemin raden we je nog steeds aan om er naar af te reizen, want aan de Tibetaanse cultuur en adembenemende omgeving heeft de brand niets afgedaan.

Nieuwsgierig?

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze Tibetaanse gebieden waarvoor je geen reispermit nodig hebt? Kijk dan bij onze bouwstenen en onze vaste reis ‘Tibetaanse gebieden in China‘. Ook kun je terecht bij onze China reisspecialisten.

Toch naar Autonoom Tibet reizen?

Tibet reizen: het Potala Paleis in LhasaWil je toch naar Tibet reizen? Geen probleem, ook dit kunnen we voor je regelen. Uiteraard met de bovengenoemde risico’s in acht nemend. In Tibet werken wij met een kleinschalige Tibetaanse partner die in Lhasa gevestigd is. We werken bewust met Tibetanen, en niet met Chinezen, zodat je als reiziger de Tibetaanse economie stimuleert.

Je kunt ervoor kiezen om met een klein internationaal groepje (maximaal 10 personen) mee te gaan of voor een individuele reis. Er gaat in beide gevallen een Tibetaanse gids en chauffeur mee.

Je kunt op verschillende manieren naar Tibet reizen, namelijk per ‘hemeltrein’ of per vliegtuig. Gaat je voorkeur uit naar de trein, dan raden we aan om vanuit Xining te vertrekken. Treinen naar Tibet zijn zeer populair en kaartjes zijn daardoor snel uitverkocht. In Xining hebben we de beste kans om een ticket voor je kopen. De treinreis naar Lhasa duurt ongeveer 22 uur.

Xining valt goed te combineren met een verblijf in Xiahe. Hier kom je alvast in de Tibetaanse stemming en kun je acclimatiseren, voordat je echt naar grote hoogte afreist.

Reis je liever per vliegtuig, dan kun je vanuit bijna elke China-bouwsteen naar Tibet reizen. Wij adviseren je graag over een geschikte route.

Inspiratie

Er gingen je al wat reizigers voor met een reis naar de Tibetaanse gebieden en Autonoom Tibet. Wil je weten hoe hun ervaringen waren? Neem eens een kijkje bij de reisverslagen.

Heb je vragen over een bezoek aan Tibetaanse gebieden of Tibet reizen? Je kunt onze China-specialisten bereiken via info@yourplanettravel.nl of via telefoonnummer 035-7724396. We ontvangen je ook graag bij ons op kantoor in Hilversum voor een persoonlijke afspraak.