China Impressies: een kijkje in het dagelijkse leven

Enkele China impressies

Your Planet-reiziger Ruud is op reis geweest en deelt zijn ervaringen en China impressies. Het land kent vele gewoonten en gebruiken die afwijken van de onze. Met een scherp ook weet hij deze op een amusante manier te beschrijven en geeft hij ons een kijkje in het dagelijkse leven.  

Verkeer

Het verkeer heeft een hoofdrol in mijn China impressies. Het land kent andere verkeerssituaties dan Nederland. Het lijkt op het eerste gezicht chaotisch, maar gaandeweg zie je een patroon. Op jouw weghelft rijd je zover mogelijk links, zodat iemand van rechts moeiteloos kan invoegen. Ritsen is een kunst die de Chinese chauffeur uitstekend beheerst. Je kunt langs alle kanten passeren als je maar even toetert, zodat de ander weet dat je er aankomt. Iedere Chinees toetert derhalve: de bus, de vrachtwagen, de luxe auto, de motor en de scooter.

Benut iedere centimeter ruimte om in te halen. Ben ik iets eerder dan jij dan mag ik voor van jou. De gunfactor is erg hoog. Bij een rotonde-achtig kruispunt mag je best tegen de stroom in de bocht naar links kort afsnijden als er een mogelijkheid is. De oude man die diagonaal dit drie-rijen drukke kruispunt oversteekt blijft gewoon in het midden even staan om een gaatje te vinden om zijn weg te vervolgen.

China Impressies: chaotisch verkeer

Is de baan van het tegemoetkomend verkeer één moment vrij dan mag ik ook dat wegdeel gebruiken als ik maar even toeter en met mijn knipperlicht aangeef als ik de centimeter gevonden heb om weer in te voegen als er een tegenligger verschijnt. Motoren, scooters, fietsen en wandelaars mogen vanzelfsprekend ook tegen de rijrichting in, overdag, maar ook als het donker is, het liefst zonder licht.

De vele grote luxe auto’s, maar ook de sjofele exemplaren en de taxi’s hebben geen deuken of beschadigingen, niemand steekt zijn middelvinger op, geen chauffeur moppert. Hij geeft en neemt. Het is het lot en dat accepteer je! Als voetganger wel opletten als je oversteekt. Het zebrapad is alleen bedoeld om de straat wat kleurrijker te maken. Je kunt er geen rechten aan ontlenen.

Scooters in de steden zijn veelal elektrisch. Je hoort ze niet aankomen en ze komen overal vandaan, gewoon op de weg zoals we gewend zijn, maar ook op de stoep, in een marktstraat of plotseling uit een woning.

Straatvegers

China Impressies: een straatveegster in XiaheOpvallend zijn de straatvegers, veelal vrouwen, die overal alle wegen schoonvegen. Niet alleen in de stad, maar je vindt ze ook op lokale wegen in niemandsland: de steentjes van de rand van de weg wegvegend. Bezems steken uit auto’s, zijn vastgebonden op scooters of komen uit driewielers. Warm weer, heet weer of regen: er wordt geveegd!

Geduldig wachten

Er wordt veel gewacht in China. Het straatbeeld laat veel wachtende mensen zien. Bij voorkeur in hun winkeltje. Iedereen die een huis met een benedenverdieping heeft, heeft ook een winkeltje. Een voorpui is er niet of hij staat 24 uur per dag open.

Men verkoopt alles: water, fruit, sigaretten, autobanden,…………. Al de eigenaren zitten gehurkt, op een krukje of op een stoel in of voor hun zaak. Ze wachten op de klant, de hele dag, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Altijd met een mobiel. Heel China heeft een mobiel en er is overal bereik!

Veel kruideniers en eettentjes. Chinezen lijken niet thuis te eten. Voor €3,- ben je klaar. Een eettentje is ook op zo’n benedenverdieping met zeer lage tafels en kinderkrukjes. Het menu is in het Chinees. Alleen de prijs kun je begrijpen, maar dan weet je nog niet wat je bestelt. Gelukkig weet de gids dat wel en anders op goed geluk. Avontuur gegarandeerd!

China Impressies: hangen voor het huis op de motorOude mensen voor hun deur, jonge mensen, liggend op hun motor of hangend voor een restaurant. Ook in de brandschone stationshal wordt gewacht tot een kwartier voordat de trein aankomt. Dan gaan de poortjes open en loopt men naar een nummer op het perron, waar de deur van jouw wagon stopt. Daar wacht men in een rij tot men kan instappen. Althans zo gaat het, als je met de hoge snelheidstrein gaat. Dringen ze wel bij lokale treinen?

Er wordt wat gewacht in China. Dat rustig afwachten staat in schril contrast met de haast op de weg.

Contrasten

De groezelige flats in de centra van de grote steden, allen met getraliede ramen en verweerde gevels tegenover de gigantische nieuwbouw, glanzend, hoog, woontorens in slagorde opgesteld en zo dicht op elkaar dat alleen de voorste rij zonlicht krijgt. Dan weer een prachtig klein dorpje met houten huizen op het platteland.

De tolwegen, goed en efficiënt, talloze viaducten tegenover de nationale en lokale wegen met kuilen en de gevolgen van aardverschuivingen. Op delen van die wegen liggen mais en rijst te drogen, waardoor er één rijbaan beschikbaar is. Bij wegwerkzaamheden kun je de weg nog steeds gebruiken. Je laveert tussen de arbeiders door en hobbelt van de ene meter naar de andere.

China Impressies: Rijst ligt te drogen op de weg

Soms moet je één rijstrook delen met de tegenliggers. Dan moet je dus wachten. Dat kunnen de meeste Chinezen dus goed, hoewel er altijd chauffeurs zijn die de file links voorbij rijden en dan dubbeldik of driedik de weg blokkeren voor de tegenligger. Maar dan toeter je, je steekt je knipper uit en je pakt je twee centimeter om in te voegen. Geen vloek, geen middelvinger!

China Impressies: Druk verkeer in de straatjes van SongpanLuxe auto’s van SUV-formaat, vaak van Chinese fabrieken, Europese merken, talloze groene taxi’s met een traliehek tussen de chauffeur en de klant, “zzp-ers” met hun driewieler motoren met een laadbak, waarin een koe, je vrouw, dozen, cement, boodschappen, kortom van alles vervoerd wordt.

In de Tibetaanse regio’s zijn het vaak zware blauwe driewielers met vrachtwagenwielen en een enorme motor die gifzwarte stinkende walmen uitspuugt. Overigens hebben die regio’s meer last van plaatselijke rook- en stankoverlast. Ze stoken daar veel op hun kacheltjes. Is het niet met bruinkool, dan wel met yakpoep. Prikkelend aan je ogen, soms te veel om fatsoenlijk adem te kunnen halen.

Wonen en ontspannen

Chinezen wonen steeds meer in de stad, in een appartement met getraliede ramen of in reusachtige woontorens. Ons contactpersoon in Chengdu vertelt dat de huren enorm hoog zijn. Of je woont in een ruimte op de parterre op een betonnen vloer met een bank, een salontafel en een televisie. Zo ook in de dorpen op het platteland. De huizen van de Miao, de Dong en veel andere Chinese minderheden zijn van hout.

De dorpelingen vormen een gemeenschap, maar ook in de steden zoekt men elkaar soms op om samen te dansen of te zingen in een park. In de parken wordt Mahjong gespeeld met vier personen en thee gedronken. Thee drinken betekent dat je een beker krijgt met theeblaadjes naar keuze en een thermoskan met heet water. Dat water kun je eindeloos bijschenken. De blaadjes blijven kopjes lang smaak houden. De thee moet geslurpt worden. Zo komt er genoeg zuurstof bij de thee wat de smaak ten goede komt en je voorkomt dat de hete thee je mond verbrandt.

China Impressies: oudjes maken muziek in park Chengdu

Land in ontwikkeling

De overheid doet veel aan het ontsluiten van achtergebleven gebieden. Mobiel is iedereen bereikbaar, maar er wordt ook heel veel gebouwd: snelwegen, spoorwegen, steden, stuwdammen. Overal zie je huizen in aanbouw, veel bouwmaterialen, puin, bergen die afgegraven worden voor grondstoffen.

Überhaupt zie je veel ‘rotzooi’ op straat, elektriciteitsdraden overal naar toe, zelfs naar de meest afgelegen boerderij. Iedereen is bereikbaar en heeft stroom, soms zelf opgewekt met zonnepanelen om het peertje in de tent of in de schamele woning te laten branden.

Decoratie

China Impressies: verfijnde decoraties in het straatbeeld van Xi'anChinezen hebben oog voor decoratie. Veel hotelkamers zijn smaakvol aangekleed of versierd. Veel ramen van huizen, gebouwen of hotels hebben houten decoraties. De karakteristieke lampionnen ontbreken niet. Het verhaal gaat dat er vroeger een monster was dat het vlees kwam stelen bij de mensen. Om dat monster af te schrikken werden er vuren aangelegd. Dat was nogal een werk en gaandeweg heeft de rode lampion symbolisch de functie van het vuur overgenomen.

Hebben de Chinezen dus oog voor versiering en detail, de afwerking laat regelmatig te wensen over: voegen tussen tegels die verdwenen zijn, klonten siliconenkit in de badkamer, een regendouche die naar voren spuit in plaats van naar beneden, een loszittende kraan, wijkend parket.

Tafelmanieren

Slurpen is al genoemd, maar smakkend eten is ook normaal, evenals de keel schrapen en de bijbehorende rochel, die je in het gunstigste geval kwijt kunt in een emmertje, maar als  die niet voorhanden is kan je hem ook gewoon op straat kwijt.

Boeren kun je ook overal laten. Zelfs de kaartverkopende monnik van het Labrangklooster in Xiahe trakteerde ons op een serie welgeplaatste boeren vanuit zijn zitplaats in het loket achter glas door het speakertje. Tijdens de tien minuten die we moesten wachten op de gids galmden zijn boeren door de wachtruimte.

Conclusie China impressies

China is een zeer indrukwekkend land met prachtige natuur, mooie steden en kleurrijke mensen. Je bent al gauw geneigd om enkel de mooie delen te bezoeken, maar kijk ook eens goed om je heen in de, op oog, minder mooie delen. Hier zie je hoe het land leeft, in ontwikkeling is. Het normale leven dat niet op toerisme is gericht. Hier worden de verschillen met ons georganiseerde landje blootgelegd en heb je de meest pure contacten met locals. Dat is uiteindelijk wat het meest bijblijft.


Ben je benieuwd wat Ruud naast zijn China impressies van zijn reis door China vond? In zijn reisverslag geeft hij zijn mening over de niet-alledaagse reis die hij door de provincie Guizhou en Tibetaanse gebieden maakte met zijn familie.

Wil je de Chinese gewoontes en taferelen met eigen ogen zien en zelf China impressies opdoen? Laat je dan adviseren door onze China reisspecialisten over de leukste plekjes of stel zelf je ideale China reis samen met onze bouwstenen.

Lees meer verhalen