China buiten de gebaande paden

Reisperiode: 3 t/m 26 september 2017
Reizigers: Ruud, Do, Marijke & Anne 
Vakantiebestemming: China
Bouwstenen: Xi’an, Xiahe, Langmusi, Songpan, Chengdu, provincie Guizhou, Ping’an & Yangshuo
Reisduur: 24 dagen


Reisverslag China Ruud, Do, Marijke en Anne: bamboevlot in Yangshuo

Het reisgezelschap en het reisplan

Mijn vrouw, mijn zus, mijn dochter en ik vormen het reisgezelschap van deze reis. Your Planet heeft de reis georganiseerd na het inventariseren van onze wensen en het uitzoeken van de mogelijkheden. Onze wensen? Buiten de gebaande paden, Tibetanen, kloosters, het dagelijks leven, de karstbergen en de rijstterrassen met de nadruk op platteland, mensen en kleurrijk.

Het reisplan bevat drie delen, ieder met zijn eigen bijzonderheden:

  1. De provincies Gansu en Sichuan, de “buren” van Tibet.
  2. De vlucht van Chengdu naar Guiyang in de provincie Guizhou, waar we doorheen trekkend met privéchauffeur en gids verschillende dorpen met minderheden zullen bezoeken.
  3. De provincie Guanxi met zijn karstbergen en rijstterrassen.

We zullen de etappes uitvoeren per auto over tolwegen, nationale en lokale wegen, per hoge snelheidstrein, vliegtuig en te voet en overnachten in uiteenlopende onderkomens, zoals comfortabele hotels, gemoedelijke hostels en één keer in een nomadentent. Laat de reis beginnen!

Ervaringen onderweg

We hebben het koud gehad, zijn nat geweest, zowel van de regen als van het zweet, met name in Guizhou en Guanxi. We hebben lekker Chinees gegeten en soms wat minder. Vooral in de Tibetaanse regio’s wordt alles in de olie gebakken, maar de groenten zijn altijd vers en knapperig! Tot onze vreugde waren er ook plekken waar je gewoon een “english breakfast, pannenkoeken, pasta en een pizza kon bestellen.

We hebben een keer op de grond geslapen in een nomadentent met temperaturen onder nul, in hostels en comfortabele hotels op de 22e verdieping. Luxueuze badkamers met toiletpotten, maar ook met hurktoiletten, waar bij het doortrekken het water uit onverwachte richting komt en over de voeten stroomt. Ook plaatsen zonder toilet. “Where is the toilet?” “Everywhere!”

China buiten de gebaande paden: Slapen bij nomaden op de graslanden rondom Langmusi

Arm en rijk, chaos en elegantie, boers en stads, mensen bekijken en bekeken worden, fotograferen en gefotografeerd  worden. Overal wappert de Chinese vlag; met name in de Tibetaanse regio’s maakt Beijing graag duidelijk wie er de baas is.

Weinig mensen spreken Engels, slogans moedigen de werkers aan het bouwproject tot een succes te maken tot meerdere glorie van zichzelf en het volk. Roken doe je overal, water is altijd te koop. Je paspoort is onontbeerlijk voor het hotel, voor de trein en voor kaartjes van een nationaal park of voorstelling.

Soms kun je fietsen huren, maar controleer wel even de remmen. Zelf rijden in China heb ik nooit overwogen. Niet alleen vanwege de Chinese rijstijl, maar ook niet altijd zijn plaatsnamen in ons letterschrift aangegeven. Zelfs een fietstocht wordt dan een zoektocht, maar dan helpt het als je je reisdoel in Chinese karakters aan iemand laat zien. Wijzen is internationaal en de glimlach krijg je op de koop toe.

Fietsen in de omgeving van Yangshuo door de rijstvelden

Eindoordeel Chinareis

WE HEBBEN GENOTEN! We hadden een plan, wensen en verwachtingen. We zijn geen moment teleurgesteld, niet in de onderkomens, niet in de organisatie. (treinkaartjes, vliegtickets, toegangskaarten), niet in de bijzonderheden van ieder gebied, de kloosters, de mensen, de parken. Alles klopte!! We hebben zowel over de gebaande als buiten de gebaande paden gereisd. Ieder hotel wist van onze komst, altijd stond er een auto klaar met chauffeur.

Onze gidsen Sonam en Nathan in Gansu en Sichuan, Vai in Guizhou en Juan in Guanxi waren open, gezellig, persoonlijk, informatief en behulpzaam. Onze chauffeur Guan sprak geen engels, maar een enkel woord, zijn lach ter begroeting, een blik van verstandhouding, zijn geduld, want chauffeurs wachten wat af, maakte hem zeer aimable.

Ook de contactpersonen van Your Planet: Lisa, Liyi, Scott en Faye waren altijd te bereiken, informatief en coöperatief, maar Your Planet verdient de meeste lof voor deze reis op maat, perfect samengesteld en georganiseerd.


Impressies van onze reis

China buiten de gebaande paden: Monniken in Xiahe op weg naar de tempel

China buiten de gebaande paden: Excursie naar Binglingsi per boot

China buiten de gebaande paden: Op de foto met Chinese kinderen

Het prachtige uitzicht bij Huanglong National Park

Kookles Chinese lekkernijen in Yangshuo

Ruud heeft tevens een gastblog geschreven over zijn impressies van het alledaagse leven in China.

Lees meer verhalen