Datong: Yungang Grotten en het Hangende Klooster

Het Hangende Klooster in Datong

Bezoek Datong, voor de massa komt…

Datong is vooral bekend vanwege de Yungang Grotten en het Hangende Klooster. De laatste tien jaar ondergaat de stad een metamorfose. Datong heeft de potentie een publiekstrekker te worden voor massa-toerisme. Met Datong in Jouw China Reis ben je de hordes Chinese toeristen voor. Al in 1277 prees Marco Polo de stad om zijn schoonheid en nijverheid; ontdek zelf waarom.

Nog geen bullet-trein naar Datong

Datong, slechts 375 km ten westen van Beijing, is lastig te bereiken. De trein doet er zo’n 6 uur over en er gaan weinig vluchten. Van Datong naar Pingyao is het 463 km en een treinreis van 6-7 uur. Dat is een grote bottleneck. Zodra de stad wordt aangesloten op het hoge-snelheidstreinennet wordt de reistijd een paar uur. Dan zal de stad veel meer worden bezocht, door dagjesmensen uit Beijing, en reizigers op de lijn Datong-Taiyuan-Pingyao-Xi’an. Het traject Datong-Taiyuan is in aanbouw en had eigenlijk al geopend moeten zijn.

Van kolendampen naar historisch centrum

In de 20e eeuw werd Datong een industriestad, gevoed door kolen. In 2008 lanceerde burgemeester Geng Yanbo een zeer ambitieus project: weg met de vervuilende industrie uit het centrum, herstel van de historische monumenten en herbouw van de stadsmuren. Van die muren uit 14e eeuw waren alleen wat resten over. Hij liet ze herbouwen in de stijl van de Ming. Binnen die muren zijn de vijftiger en zestiger jaren flats geruimd en de bewoners konden verhuizen naar de buitenwijken, of ze dat nu leuk vonden of niet. Geng liet het oude schaakbord patroon van straten herstellen en begon aan de herbouw van het paleis. Maar in 2013 maakte Geng promotie en verhuisde naar Taiyuan. Sindsdien verkeert Datong in een patstelling: blijven investeren of wachten tot de bullet-trein er is en de toeristen geld in het laatje brengen?

Tempels uit de Tang en Liao

De Shanhua Tempel dateert uit de 8e eeuw, werd in de 12e eeuw herbouwd en in de 15e, tijdens de Ming, uitgebreid. Deze tempel in het zuiden van de oude stad is een bezoek zeker waard. Dat geldt ook voor de twee Huayuan Kloosters in het centrum. Ze dateren uit de Liao (915-1125), een krachtig rijk in het noorden van China gesticht door nomadische Qidan, die sinificeerden (‘verchineesden’). Het zijn fraaie bouwwerken, misschien wel te fraai na de recente restauraties en toevoegingen. Ook het prachtige Negen Draken Scherm uit de 14e eeuw is een must-see.

Boeddha komt tot leven in Yungang

Yungang Boeddha grotten DatongDe grotkunst van Mogao (bij Dunhuang in het westen van China) geldt als de top, maar Yungang staat wat mij betreft op de tweede plaats. De grotten liggen 16 km ten westen van de stad en dateren uit de 5e eeuw, uit de Noordelijke Wei (386-543). Tijdens deze dynastie verspreidde het boeddhisme zich in het noorden van China en bereikte de boeddhistische kunst een ongeëvenaard hoogtepunt. En dat is te zien in de 53 grotten, vol met schilderingen, bas-reliëfs en beelden. Yungang is terecht een Werelderfgoed. Vóór het grottencomplex heeft burgemeester Geng de Lingyan Watertempel die hier eeuwen geleden stond laten herbouwen. Deze nieuwe nog naar beton ruikende toevoeging contrasteert met de archaïsche schoonheid die je in de grotten ziet. En toch voegt hij stijl toe aan het landschap bij Yungang.

Hangende Klooster en Houten Pagode

Uitzicht vanaf het Hangende Klooster in DatongAlsof hij tegen de rotswand is gekleefd, zo oogt het Hangende Klooster. Je moet er wel een stukje voor rijden, 65 km richting zuidoosten. Je mag er ook niet meer in, het meer dan 1400 jaar oude klooster is te kwetsbaar om vele bezoekers te weerstaan. En toch blijft het aanzien van dit bijzondere gebouw de rit waard.

Nog iets verder, zo’n 70 km ten zuiden van de stad, is in Yingxian de 67 meter hoge Houten Pagode te zien. Hij dateert uit de 11e eeuw en geldt als de oudste ter wereld.

Omdat ik een veelvraat ben en zo veel mogelijk gezien wil hebben stond ook de Houten Pagode op mijn lijstje. Maar ik vind het minder de moeite waard dan het Hangende Klooster. Wat Datong echt bijzonder maakt is Yungang. Nu kun je er nog rustig rondlopen en genieten van de schitterende beelden en schilderingen. Daarom is Datong een aanrader om te bezoeken in jouw China-reis en om daar ook niet te lang mee te wachten.

Kees van Galen

Kees van Galen is historicus en een van de reispioniers in China. Hij is medeauteur van de eerste Nederlandstalige reisgids van China en bereisde het land sinds 1980 vele tientallen malen en bezocht vrijwel geheel China. Hij zal voor Your Planet met regelmaat een blog schrijven over China.

Lees meer verhalen