Meteen naar de inhoud

De Chinese muur: Geschiedenis weetjes

geschiedenis chinese muur

De Chinese muur is een iconisch bouwwerk met een indrukwekkende geschiedenis omgeven door mythische verhalen. De Chinese muur is met zijn 2100 kilometer schijnbaar zo lang dat hij zelfs zichtbaar is vanuit de ruimte. Lees hier alles over de Bouw van de Chinese muur en zijn fabelachtige geschiedenis. 

Geschiedenis van de bouw van de Chinese muur 

noord china

5e eeuw voor christus begon de bouw

Al in de 5e eeuw voor christus werden er door de verschillende dynastieën versterkte muren gebouwd om de grenzen af te bakenen en mensen te beschermen tegen speren en zwaarden van de vijand. Het ging hierbij om losse delen die ieder hun eigen koninkrijk omsloten. 

Qin Dynastie 

Rond het jaar 220 voor christus gaf de eerste keizer van China, Qin Shi Huang, het bevel om de muren met elkaar te verbinden zodat er een verdedigingssysteem zou ontstaan om het land te beschermen tegen aanvallen vanuit het noorden. 

De bouw van de muur was een ongekende groot project dat uitgevoerd werd door soldaten, gevangenen en arbeiders. Tijdens de bouw van de muur tijdens de Qin dynastie zijn naar verluid 400.000 werkers omgekomen. 

Door de grote schaal van het project werd er gebruikgemaakt van materialen die lokaal te vinden waren. In de bergen en in de buurt van rivieren kon men stenen vinden die gebuikt werden en in de laaglanden werd aarde gebruikt voor de constructie. De delen gemaakt van aarde zijn voor een groot deel verdwenen. De muur strekte zich in die periode zo´n 5000 kilometer uit van de zeehaven Shanhaiguan naar de Gansu provincie in het westen. De basis van de muur was tussen de 4,5 en 15 meter breed en hij was 4,5 tot 9 meter hoog. 

Val van de Qin dynastie 

Na de dood van de keizer Qin Shi Huang en het uit elkaar vallen van het Qin rijk raakte de Chinese muur in verval. In de Han dynastie werden delen weer versterkt en de muur uitgebreid tot de Gobi woestijn. De Han dynastie probeerde met name om de zijderoute die door het gebied liep te beschermen. Deze route was zeer belangrijk voor de handel in die tijd. 

Lees ook:  Verboden stad Beijing in China

Opkomst van de Ming dynastie

In de Ming dynastie werd de muur weer nog verder opgebouwd en versterkt om nomadische stammen uit Mongolië tegen te houden. Voor de bouw werden nu niet alleen rotsen en stenen gebruikt, maar ook baksteen. Daarbij werden er meer dan 25000 wachttorens gebouwd. 

Beijing

Het gedeelte in de buurt van de hoofdstad van de Min dynastie Beijing werd het meeste versterkt. Ondanks die versterking wist Dzjengis Khan in 1211 en 1213 door de muur te breken. In totaal werd de muur in de Ming dynastie verlengd tot wel 20.000 kilometer 

UNESCO werelderfgoed

In 1987 werd de Chinese muur uitgeroepen tot werelderfgoed van UNESCO. Ondanks dat een groot deel van de muur weer in verval is geraakt zijn er nog steeds delen intact die een bezoekje waard zijn. De meeste toeristen bezoeken het gedeelte ten noord-westen van Beijing dat werd gerestaureerd in de jaren 50. 

De Chinese muur in verval 

Ondanks het feit dat de Chinese muur nu op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat verdwijnen er nog steeds delen van de muur. Dit heeft onder andere te maken met erosie, maar ook met schade die mensen aan de muur toebrengen. Zo worden de stenen van de muur soms gebruikt om huizen te bouwen, maar er is ook sprake van vandalisme en het verkopen van stenen met inscripties. Los daarvan moeten delen van de muur soms plaatsmaken voor wegen, mijnbouw en bebouwing. 

Waar ligt de Chinese muur?

Bij een bezoek aan China kan een bezoek aan de Chinese muur niet ontbreken. Dit zijn de beste plekken om de Chinese muur te bezoeken.

1. Shanghaiguan

Het deel van de Chinese muur bij Shanhaiguan is beter bekend als de “Drakenkop”. Hier  komt de Chinese muur ten einde in de Bohai Zee. De oorspronkelijke muur is ingestort, maar na de restauratie krijg je weer een goed beeld van hoe de Chinese muur hier in zee liep. 

Lees ook:  Het Terracotta Leger in Xi’an

2. Huangyaguan

Hier vind je een sectie van 40 kilometer door het glooiende landschap. Er zijn een aantal indrukwekkende torens die zeker een bezoek waard zijn en goed zicht geven op de rest van de muur. Dit deel van de muur is beroemd vanwege de jaarlijkse marathon die er gehouden wordt. 

3. Juyongguan

Dit deel van de Chinese muur is het drukst bezochte gedeelte omdat het slechts 80 kilometer van Beijing af ligt. Dit gedeelte is gebouwd tijdens de Ming dynastie en dat zie je nog steeds terug in de rijke architectuur. 

4. Gubeikou

Dit deel van de Chinese muur is gelegen op ongeveer 2 uur rijden van Beijing. Het gaat om een deel van de muur dat voornamelijk bestaat uit ruïnes, maar desonanks is het een perfecte plek om de muur in alle rust te verkennen. 

5. Simatai

De Simatai sectie van de Chinese muur is te vinden in het Yan gebergte. Dit gedeelte kenmerkt zich door de bijzondere steile bergen waar de muur overheen loopt. Er zijn meerdere wachttorens die je kunt bezoeken, vanaf deze torens heb je een prachtig uitzicht. Dit is het enige deel van de muur dat s´ avonds verlicht wordt, een bijzonder gezicht. 

Bijzonder cultureel erfgoed

De Chinese muur is zonder twijfel een indrukwekkend bouwwerk dat vanwege zijn rijke historie en indrukwekkende grootte absoluut een bezoek waard is tijdens een reis naar China. 

Weetjes over de Chinese muur

Hoe lang is de Chinese muur?

China’s beroemde Chinese muur is 21.196 kilometer lang. De grote muur loopt vanaf Shanhaiguan, in Hebei tot aan Jiayuguan en de westelijke provincie Gansu.

Waar kan ik de Chinese muur bezoeken?

Als je de grote muur in China wilt bezoeken kun je het beste naar één van de volgende plaatsen gaan: Shanghaiguan, Huangyaguan, Juyongguan, Gubeikou of Simatai.