Over China

Wat moet je weten voor een China reis?

China is een uitgestrekt land, bijna even groot als Europa, met een verscheidenheid aan culturen. Ook wat betreft natuurschoon is China zeer divers. Wanneer je je gaat oriënteren op een China reis is het handig om te weten wat je ongeveer kunt verwachten. Hieronder beschrijven we de verschillende gebieden in China.

Noord China

Noord China

In het Noorden, rond de Gele rivier, is de Chinese beschaving ontstaan. Eeuwenlang lag op de vruchtbare vlaktes rond de Gele rivier het culturele hart van China. Daarom zie je hier de monumentale culturele overblijfselen van keizerlijk China, zoals de Grote Chinese Muur, de Verboden Stad, de boeddha-beelden in de Yungang grotten bij Datong en het Terracotta Leger bij Xi’an.

Oost China

Oost China

Aan China’s kusten bevinden zich de grootste steden waar miljoenen mensen wonen. Hier, in deze steden, voltrekt zich het economische wonder van China. Massa’s mensen trekken van het platteland naar de moderne steden op zoek naar werk. In de economische boomtowns zoals Shanghai zie je dat China een land in beweging is.

Zuid China

Zuid China

In het zuiden vind je de grootste culturele en landschappelijke diversiteit. De zuidelijke gebieden zijn pas later in de geschiedenis aangesloten bij China en hadden toen vaak ook nog veel zelfstandigheid. Omdat veel van deze gebieden door natuurlijke barrières moeilijk bereikbaar waren hebben etnische minderheden hun eigen cultuur goed kunnen behouden. De combinatie van prachtig natuurschoon en de diversiteit aan culturen maakt dat het zuiden van China een aantrekkelijk gebied is voor reizigers om te ontdekken.

West China

West China

Het Westen van China is het minst dicht bevolkte gebied. Een groot deel bestaat uit autonome gebieden zoals Binnen-Mongolië, Tibet en de Oeigoer autonome regio. Chengdu ligt ongeveer op de grens tussen het oude China dat meer naar het oosten ligt en de buitengebieden van het westen.

Tibet

Reizen naar de Tibetaanse Autonome Regio gaat net even anders dan naar de rest van China. Neem eens een kijkje bij Tibet reizen voor meer specifieke informatie en kom ook meer te weten over Tibetaanse gebieden buiten de Autonome Regio.


Weer en klimaat

China is een uitgestrekt land met verschillende klimaten en weertypes. Dit kan van invloed zijn op jouw China reis. Laat je niet verrassen op reis, en informeer je van te voren over het weer en klimaat in China.

Lees hier meer over het weer en klimaat in China

Binnen China reizen

Luchthaven_China_reizen_China reizen_reisTrein of binnenlandse vlucht?

Gezien het groene karakter van treinreizen proberen we zoveel mogelijk per trein te reizen. Uiteraard altijd rekening houdend met de duur van een treinrit en of dit passend is voor je reisschema. Als je een rondreis door China maakt leg je vaak enorme afstanden af. Sommige afstanden kunnen het best per binnenlandse vlucht worden afgelegd. Vaak betreft dit routes waarop geen treinen rijden. Andere trajecten bereis je gemakkelijk met een (nacht)trein. Als je via jouwchinareis.nl een offerte aanvraagt voor jouw China reis dan zoeken we altijd voor je uit wat voor jouw reisschema de beste manier van reizen is. Wij regelen je treintickets en je vliegtickets.

Met de trein door China

Een ideaal vervoersmiddel in het uitgestrekte China is de trein. Er is een uitgebreid treinnetwerk beschikbaar. Een bijkomend voordeel van reizen met de trein is dat je de kans hebt om mensen te ontmoeten en de CO2 uitstoot te beperken. Je legt gemakkelijk contact met je Chinese medereizigers. Dat gaat vaak gepaard met handen- en voetenwerk. Met westerlingen is het natuurlijk vaak wat gemakkelijker communiceren maar soms kun je ook een aardig gesprek voeren met een Chinese student die een woordje Engels spreekt.

Er zijn binnen China verschillende manieren waarop je met de trein kunt reizen.

Highspeed dagtreinen

Veel afstanden leg je in China gemakkelijk met een highspeed dagtrein af. Deze treinen rijden over de nieuwste spoorwegen waarvan er nog steeds veel van worden aangelegd. Je reist op een comfortabele manier en binnen een korte tijd bereik je je bestemming op grote afstand. Tussen Beijing en Shanghai doe je bijvoorbeeld 5 uur over een afstand van 1200 km. In vergelijking met een vlucht zit je in de tweede klasse in een ruimere stoel met meer beenruimte. De snelheid en het comfort maakt het een goed alternatief. Doordat je overdag reist heb je het voordeel dat je veel te zien krijgt van de verschillende landschappen in China.

Nachttreinen

De nachttrein biedt een efficiënte manier van reizen. Grote afstanden leg je af terwijl je slaapt. Een ideale manier om je tijd goed te besteden tijdens de reis.

Service op de trein

Iedere wagon heeft een eigen treinbediende die verantwoordelijk is voor die wagon. Zij (meestal is het een vrouw) controleert je kaartje. Mocht je tijdens de reis iets nodig hebben dan kun je bij haar terecht. In iedere coupé staat een thermoskan met heet water voor noedels, soep of thee. Als de kan leeg is dan zorgt ze ervoor dat je een nieuwe krijgt.

Een Chinese conductrice die je verwelkomt in de trein.

Softsleeper versus hardsleeper

Er zijn verschillende klassen in Chinese treinen. In de nachttrein kun je in de softsleeper klasse of in de hardsleeper klasse reizen. Het grote verschil tussen softsleeper en hardsleeper is niet de dikte van het matras maar heeft te maken met de indeling en het comfort van de coupé.

Wij boeken altijd softsleeper

China_reizen_trein_reis_softsleeper_vrienden

De softsleeper klasse is de comfortabelste manier om te reizen. Omdat je na een dag van vele indrukken goed wilt slapen boeken wij altijd de softsleeper klasse voor je. Pas wanneer softsleeper kaarten om de één of andere reden niet meer te krijgen zijn dan boeken we hardsleeper voor je. Omdat treinkaarten in China maar een paar dagen van te voren gekocht kunnen worden, merk je het pas als je onderweg bent of je in de hardsleeper klasse reist. Mocht dit gebeuren dan betalen we je uiteraard het verschil terug.

logotje Aantal bedden per coupé
Softsleeper: Iedere coupé heeft vier bedden, aan elke zijde een onderbed en een bovenbed. Op beide bedden heb je voldoende ruimte om rechtop te zitten. Overdag dient het onderste bed meestal als zitbank waar ook de reiziger in het bovenste bed gebruik van maakt.
Hardsleeper: Iedere coupé heeft zes bedden, aan elke zijde drie bedden boven elkaar. In het midden- en bovenste bed kun je niet rechtop zitten, op het onderste bed wel. Overdag doet het onderste bed dienst als zitbank voor de reizigers in de drie bedden boven elkaar.

logotje Privacy
Softsleeper: De deur van je coupé kun je sluiten waardoor je geen last hebt van geluiden van de gang of andere coupé’s. Je deelt je coupé met maximaal drie anderen.
Hardsleeper: In de hardsleeper wagons hebben de coupé’s geen deuren. De gehele wagon is dus eigenlijk één open ruimte.

logotje Softsleeper treinreis JouwchinareisBagage
Softsleeper: Er is voldoende bagageruimte aanwezig in de coupé waardoor je gemakkelijk bij je spullen kan. Je kunt je bagage kwijt onder het onderste bed of boven in het bagagevak.
Hardsleeper: Omdat er meer mensen een coupé delen is de ruimte voor bagage beperkt. Er is ruimte onder het onderste bed en in het bagagerek op de gang.

logotje Comfort
hard-sleeper-train-china-www.jouwchinareis.nlSoftsleeper: Elk bed heeft een eigen lampje waardoor je, als de centrale verlichting uit gaat, nog wat kunt lezen in bed. Nog prettiger is dat de toiletten en wasgelegenheid in de softsleeper wagons over het algemeen een stuk schoner blijven dan in de rest van de trein. Dit komt doordat er in de softsleeper klasse minder mensen zijn die er gebruik van maken.
Hardsleeper: Het licht wordt centraal geregeld. Wie ‘s avonds nog wil lezen moet zelf een zaklamp meenemen.

Binnenlandse vlucht

Over het algemeen hebben de Chinese luchtvaartmaatschappijen een prima reputatie. Houd er wel rekening mee dat ze allemaal ook bekend staan om het hebben van vertragingen. Voor een reis door China proberen wij het nemen van een binnenlandse te beperken tot maximaal één vlucht per reis om zo de CO2 uitstoot zo veel mogelijk te beperken.

Tegenwoordig is het vliegen in China niet meer zo laag in prijs als voorheen. Gezien onze ervaring met het boeken van binnenlandse vluchten kunnen wij scherpe prijzen bieden aan onze reizigers.


Voorbereiding

Bagage

Voor je rondreis door China raden wij je aan om de hoeveelheid bagage te beperken tot één rugzak of trolley per persoon. Het is handig om daarnaast nog een rugzakje mee te nemen voor dagtochten en meerdaagse wandeltochten. Je grote rugzak of trolley kun je dan achterlaten in het hotel.

Als je in China met de trein reist, houd er dan rekening mee dat je tas niet te groot kan zijn. De beschikbare ruimte voor bagage in de trein is beperkt. Onze ervaring is dat een trolly op wieltjes (medium formaat) of een rugzak (60 – 90 liter) nog goed zijn op te bergen in de bagageruimte boven de bedden van de coupé. Kies bij voorkeur voor een bagagestuk dat je, als het nodig is, kunt indeuken. Een koffer met harde schalen is om die reden minder geschikt.

Hoogte

Bij een aantal bouwstenen kom je op een hoogte boven de 2500 meter. Boven deze hoogte is er gevaar op hoogteziekte. Symptomen zijn onder meer misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. De beste remedie tegen hoogteziekte is dalen naar lager gelegen gebied.

Om hoogteziekte te voorkomen doe je er verstandig aan om je de eerste dagen op hoogte niet al te veel in te spannen. Als je bent geacclimatiseerd dan kun je naar hoger gebied reizen. Lang niet iedereen krijgt overigens last van hoogteziekte. Tussen 2500 meter en 3000 meter hoogte heeft het grootste deel van de mensen nog nergens last van.


Gezond op reis

Als je op reis bent wil je voorkomen dat je ziek wordt. De hygiënische standaard is in veel gebieden lager dan wij gewend zijn, waardoor je als reiziger extra kwetsbaar bent voor bijvoorbeeld reizigersdiarree.

Gelukkig kun je veel doen om ziekte te voorkomen. Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft advies over wat je kunt doen om gezondheidsrisico’s te vermijden.

Vaccinaties

Welke vaccinaties aan te raden zijn, is voor iedere persoon en voor iedere reis anders. Het is daarom belangrijk om goed medisch advies in te winnen voordat je je laat vaccineren.

Voor China zijn er een aantal vaccinaties die aan alle reizigers worden aanbevolen: Hepatitus A en DTP (difterie, tetanus en polio). Als je deze vaccinaties al eerder hebt gehad, kan het zijn dat de bescherming is verlopen. Een persoonlijk advies is daarom heel belangrijk.

Vaccineren waar en wanneer het jou uitkomt

Your Planet werkt samen met Thuisvaccinatie.nl, hèt alternatief voor de GGD of een ander vaccinatiecentrum. Thuisvaccinatie.nl komt bij je thuis, óók in de weekenden of avonduren, wanneer het jou uitkomt.

Je krijgt een persoonlijk advies en wordt gevaccineerd door een erkende arts. In veel gevallen worden de vaccinaties vergoed door je verzekering.

De voordelen op een rij:

 • vaccinatie en reisadvies bij je thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk


Naar China reizen

Je kunt op verschillende manieren in China komen. Je kunt natuurlijk vanuit Nederland, België of Duitsland op het vliegtuig stappen naar één van de internationale luchthavens in China maar je kunt ook, heel bijzonder, met de Transsiberië Expres naar Beijing reizen. In beide gevallen kunnen wij je verder helpen.

Vliegen van Nederland of België naar China

Als je via de website een offerte aanvraagt voor jouw China reis dan zoeken we altijd een vlucht voor je die past bij jouw reisschema. Doordat Your Planet gespecialiseerd is in reizen naar China kunnen we voordelig vluchten inkopen bij nationale en internationale vliegtuigmaatschappijen, hierdoor profiteer je van scherpe tarieven.

Zo vlieg je met Your Planet vertrouwd met KLM vanuit Nederland, België of Duitsland naar Beijing, Shanghai, Hangzhou, Xiamen, Hong Kong en Chengdu.

Met de trein van Rusland naar China

Een avontuur op zich is het om met de beroemde Transsiberië Expres naar Beijing te reizen. Er zijn verschillende routes mogelijk.

Transmantsjoerije Expres

Transmongolie expres_China reizen_reis_reizenJe kunt je reis beginnen in Sint Petersburg of Moskou en van Rusland naar China reizen via Harbin, een stad in het noorden van China. Officieel heet deze route de Transmantsjoerije Expres. In de winter kan je in Harbin het jaarlijkse ijssculpturen festival meemaken.

Transmongolië Expres

‘s Zomers is de route van de Transmongolië Expres mooier. Je reist dan via de uitgestrekte steppen van Mongolië naar Beijing. Je kunt onder- weg stops maken om bijzondere plekken te ontdekken.

Your Planet, de reisorganisatie achter jouwchinareis.nl, regelt ook jouw Transsiberië reis. Je stelt zelf jouw Transsiberië reis samen op www.jouwtranssiberiëreis.nl


Visum

Om China binnen te komen heb je een visum nodig. Je kunt zelf een visum aanvragen bij de Chinese ambassade in Den Haag of je kunt het door ons laten doen.

Visum aanvragen

Om een visum te kunnen aanvragen heb je de volgende documenten nodig:

 • China reizen_reis_reizen_BeijingPaspoort (dient bij vertrek uit China nog minimaal 6 maanden geldig te zijn)
 • Ingevuld visumaanvraagformulier
 • Officiële pasfoto
 • Kopie van het ticket / vluchtschema
 • Hotelboekingsbewijs
 • Dag-tot-dag-reisschema
 • Werkgeversverklaring of bewijs van inschrijving bij onderwijsinstelling of (voor zelfstandigen) een kopie van inschrijving bij de KvK en de laatste BTW aangifte

Als je zelf je visum aanvraagt dan breng je deze documenten naar de Chinese ambassade in Den Haag. Als alles in orde is dan zet de ambassade een visum voor je in je paspoort. Je kunt je paspoort normaal gesproken dan vier werkdagen later weer afhalen in Den Haag. Houd er rekening mee dat je je paspoort dus wel een aantal dagen kwijt bent.

Niet zelf naar Den Haag

Als je niet in de gelegenheid bent om je visum zelf aan te vragen dan kun je dit ook door ons laten regelen. Je stuurt dan alle benodigde documenten (aangetekend) naar onze postbus in Hilversum.

Wij zorgen dat je aanvraag in Den Haag komt en weer wordt afgehaald. Je krijgt je paspoort weer terug van een koerier of kunt het zelf ophalen in Den Haag. Houd er rekening mee dat je je paspoort ongeveer drie weken kwijt bent.

 • Single entry visum voor 30 dagen, 3 maanden geldig: € 195,- per persoon
 • Double entry visum voor 2 x 30 dagen, 3 maanden geldig: € 195,- per persoon

Het verzenden van je paspoort

Je paspoort is een heel persoonlijk document. Daar ben je natuurlijk zuinig op. Je kunt er van op aan dat wij en onze visumdienst zorgvuldig omgaan met je paspoort. Vanaf het moment dat we je paspoort ontvangen voor de visumaanvraag tot het moment dat de visumaanvraag is voltooid zijn wij verantwoordelijk voor je paspoort. Maar tijdens het verzenden van je paspoort is dat anders. Voor het verzenden van je paspoort zijn er verschillende methodes. Ten tijde van de boeking vragen we je een keuze te maken uit deze opties. Het is belangrijk dat je een overwogen keuze maakt om zo misverstanden te voorkomen. Lees hier verder.


Valuta

De Chinese Yuan (CNY)

De “Renminbi” is de officiële naam van de munt van China en betekend letterlijk “geld van het volk”. De eenheid van deze munt is de Yuan. Controleer voor aanvang van je reis altijd de laatste wisselkoers.

Omdat je met Your Planet vanuit China ook een reis door Noord-Korea kunt maken volgt hieronder enige informatie over de valuta van Noord-Korea.

De Noord-Koreaanse Won (NKW)

De munteenheid van Noord-Korea is de “Won”. De Noord-Koreaanse Won is een betaalmiddel exclusief voor de inwoners van Noord-Korea. Als bezoeker van Noord-Korea betaal je met Euro’s of met Chinees geld (renminbi).

  

In Noord-Korea is niet de mogelijkheid om geld te pinnen of een creditcard te gebruiken. Zorg bij aanvang voor voldoende (munt)geld van Euro’s of Renminbi’s om bijvoorbeeld souvenirs aan te schaffen, wisselgeld is beperkt aanwezig.