Meteen naar de inhoud

Klimaat en weer in China

China Weer En Klimaat

Niets is zo onvoorspelbaar als het weer. Dat geldt ook in China, net als in de Lage Landen. Het weer kan een grote invloed hebben op hoe plezierig uw reis naar China is. Een prachtige dag kan worden gevolgd door een dag met guur weer. Toch kunt u bij het organiseren van uw reis rekening houden met de verschillende temperaturen die het land te bieden heeft.

China is een uitgestrekt land, qua oppervlakte ongeveer even groot als heel Europa. Als gevolg daarvan zijn er grote verschillen in het klimaat van China. Het klimaat van China is in het noorden wezenlijk anders dan in het zuiden. China kan in twee delen worden verdeeld: het noorden en het zuiden. Bij de top van Shanghai begint het zuiden.

Het noordelijke klimaat van China

Het noorden van China heeft een landklimaat. De winters zijn er koud, de zomers heet.

Beijing is de hoofdstad van China.

Noord-China wordt in de winter in toom gehouden door de ijzige invloed van Siberië. In Beijing kan de temperatuur in het holst van de winter dalen tot onder -10°C. De Chinese Muur is dan bedekt met sneeuw, en u kunt schaatsen op de Hou Hai meren in het hart van de stad.

Het lenteseizoen van Beijing begint meestal eind maart. Er zullen veel bloemen zijn, en de temperaturen zullen vergelijkbaar zijn met onze lente.

In het noorden kan men in de zomer warm weer verwachten. Het is vaak vochtig in Beijing en de nabijgelegen kustplaatsen. Wanneer het weer ’s nachts weigert af te koelen, zal de airconditioning van uw hotel u te hulp schieten. De binnenplaats hotels in oude wijken van Beijing die we bezochten hebben ook airconditioning.

Andere plaatsen in het binnenland

Als u landinwaarts reist, bijvoorbeeld naar Datong of Pingyao, die beide hoger liggen, koelt het in de zomer snel een paar graden af. Het is hier ook iets droger. In werkelijkheid zijn de zomers hier vaak uitstekend.

Als u Pingyao in de winter bezoekt, kunt u voorbeelden zien van Chinese vindingrijkheid uit het verleden. De traditionele kang bedden zijn nog steeds te vinden in het hotel waar u verblijft. Het zijn stenen bedden die zorgvuldig zijn ontworpen om de kille wintermaanden te doorstaan. Er zit een kacheltje in. Als het buiten koud wordt, kunnen de gastvrouwen het vuur voor u aansteken, zodat u in een lekker warm bed in slaap kunt vallen.

Het zuidelijke klimaat van China

Over het algemeen zijn de zomers in Zuid-China heet en vochtig, terwijl de winters aangenaam zijn.

Tropische omstandigheden overheersen in het uiterste zuiden van China, op het eiland Hainan. De temperaturen schommelen tussen 30 en 35°C van mei tot september, met een hoge vochtigheidsgraad.

Tropische omstandigheden zijn ook te vinden in Xishuangbanna, dat dicht bij de grens tussen Myanmar en Laos ligt.

Yangshuo en Hong Kong hebben een vergelijkbaar klimaat.

Omdat Yangshuo en Hong Kong noordelijker liggen dan Hainan, zijn ze het hele jaar door een paar graden koeler. Maar in de zomer hebben zelfs deze plaatsen te kampen met hitte en vochtigheid. Hong Kong heeft een aangename zeewind.

Wanneer is de ideale tijd om naar Ping’an te gaan?

De rijstterrassen zijn de belangrijkste attractie in Ping’an. In de lente staan de terrassen vol met water, wat een prachtig gezicht is. In de zomer zijn de terrassen omgeven door een zee van groene rijst. De oogsttijd, rond oktober, is ook een aangename tijd om te bezoeken. De rijst kleurt dan felgeel en de terrassen bruisen van de activiteit.

Het is moeilijk te voorspellen wanneer de oogst zal plaatsvinden, maar meestal gebeurt dit na de eerste week van oktober (wanneer China’s nationale feestdagen vallen). De terrassen zijn leeg na de oogst, maar ze zijn nog steeds prachtig om te zien. Het is ook bemoedigend om te zien dat ze niet alleen rijst verwerken, maar ook andere gewassen. Een ander voordeel van reizen eind oktober/begin november is dat er (familie)feesten zijn. De landarbeid is voorbij, dus is het tijd voor bruiloften, ‘housewarming’-feesten, en muzikale vieringen.

Lees ook:  Jiuzhaigou national park china

Regenseizoen in China

Het klimaat van China is verdeeld in twee seizoenen: het regenseizoen en het droge seizoen. Het regenseizoen valt in de maanden juni, juli en augustus. Dit betekent dat de meeste regen in deze maanden valt. Dit is een onderwerp waarover wij veel vragen krijgen. Niemand wil zijn vakantiedag in de regen doorbrengen. Gelukkig komt dit maar zelden voor.

In tegenstelling tot ons land regent het hier zelden dagen achtereen. Wij weten uit eigen ervaring (wij hebben in de zomermaanden veel tijd in China doorgebracht) dat er vaak snelle, krachtige buien zijn die binnen een uur voorbij zijn. Heel even regent het dan pijpenstelen. De lucht klaart dan op en voelt schoon en fris aan.

De bergachtige gebieden in China hebben een ander klimaat dan de rest van het land.

Het klimaat in de vele heuvelachtige gebieden van China verschilt ook.

Het klimaat van de provincie Yunnan

De steden Lijiang, Shaxi en Dali liggen in de uitlopers van de Himalaya. Deze regio’s staan bekend om hun lenteklimaat dat het hele jaar door heerst.

Het is een beetje een technisch verhaal, maar dit voorval heeft een verklaring. Alle bergketens in dit gebied lopen van noord naar zuid. Warme lucht uit de Indische Oceaan wordt het hele jaar door aangezogen en stroomt door de valleien en kloven tussen de bergketens als gevolg van bepaalde drukgebieden. Daardoor is het in de winter veel warmer dan je voor deze hoogte zou denken.

Shangri-La, dat op een plateau op 3000 meter hoogte ligt, is gevoelig voor regenbuien in de lente en de zomer. Als het weer in oktober begint af te koelen, worden de regenbuien minder frequent.

Het weer in de hooglanden ten noorden van Chengdu is mild.

Noord-China omvat de Tibetaanse gebieden ten noorden van Chengdu, zoals Jiuzhaigou & Huanglong, Langmusi, en Xiahe. Het weer speelt hier een belangrijke rol, want het is er tijdens de wintermaanden extreem koud. Temperaturen dalen tot min nul.

Het weer kan van dag tot dag drastisch schommelen. Dagen met een zonnetemperatuur van 20°C komen vaak voor, vooral in de lente en de herfst. De temperatuur kan de volgende dag dalen tot 1°C. De temperatuur kan de volgende dag tot 1°C dalen. Terwijl de ene dag een t-shirt volstaat, moet u de volgende dag uw koffer doorspitten om alles warm te houden. Temperaturen kunnen op één dag met vele graden verschillen. Er lijkt een belangrijke verschuiving te zijn.

Bewoners van bergachtige gebieden hebben de laatste jaren een verschuiving in het klimaat opgemerkt. Het is structureel een paar graden warmer dan vroeger. Als gevolg daarvan is het seizoen waarin je hier kunt reizen verlengd. Voorjaarstemperaturen van 5 tot 10°C waren zo’n vijf jaar geleden nog gebruikelijk. De laatste jaren wordt het steeds warmer.

Het klimaat in de bergachtige gebieden van Oost-China

De Gele Bergen (Huangshan) liggen even ten westen van Shanghai. Wij raden u aan er niet heen te gaan in de wintermaanden januari en februari, omdat de wandelpaden dan verraderlijk kunnen zijn door sneeuw en ijs.

De Gele Bergen worden door de Chinezen beschouwd als een bergketen die men moet zien wanneer de wolken laag hangen en de grillige pieken erboven uitsteken. Mensen komen hier om de “zee van wolken” te aanschouwen. De maanden april en mei zijn hiervoor ideaal. Toch is het in die tijd erg druk.

Lees ook:  Zhangjiajie's betoverde bergen

November was voor ons een bijzonder plezierige maand. Er is een redelijke kans op een heldere hemel en een aangename temperatuur (15-20 graden) voor een trekking, en hoewel dat niet de beste omstandigheden zijn om de Gele Bergen in China te bekijken, vonden wij het geweldig!

Met de kleine pieken die uit de mist opdoemen, is het bergachtige gebied van Zhangjiajie ook een plaats waar de Chinezen hopen op mist. De mist draagt bij aan de mysterieuze sfeer. April en mei zijn er de ideale maanden voor. In de zomer is het hier heet en vochtig. Oktober en november zijn de droogste maanden, met toch aangename temperaturen. In de winter is het koud, en kan er sneeuw vallen.

Route aanbevelingen

U wilt beslist zoveel mogelijk kans op mooi weer in China wanneer u uw reis organiseert. Het weer is een cruciaal punt om rekening mee te houden. Of u nu in de lente of de herfst reist, het is een goed idee om uw reisschema aan te passen aan het weer.

Rondreizen door China in de lente: het weer

Wij raden u aan in het zuiden te beginnen en in het noorden te eindigen als u in het voorjaar door China reist. In het noorden komt de lente later dan in het zuiden. U kunt de laatste koele dagen in het noorden overslaan door in die tijd door het zuiden te reizen als u drie weken reist. Het aangename lenteweer is in het noorden al ingetreden tegen de tijd dat u aankomt.

Reizen naar hoger gelegen Tibetaanse plaatsen als Shangri-La, Xiahe, en Jiuzhaigou is een uitzondering. Ook hier komt de lente later.

Rondreizen in China in de zomer: het weer

In de zomer hoeft u geen rekening te houden met de klimatologische bijzonderheden van China, maar u moet er wel rekening mee houden dat de temperaturen in de belangrijkste steden dramatisch kunnen oplopen. U kunt uw reis dan indelen volgens uw voorkeuren. Wij raden u aan uw reis te beginnen met culturele bezienswaardigheden in het noorden en te eindigen met natuurschoon in het zuiden. Ook hoger gelegen Tibetaanse plaatsen zoals Shangri-La, Xiahe en Jiuzhaigou profiteren van de zomer. Het weer is veel aangenamer omdat u hoog in de bergen bent, en er zijn talloze bloemen op de grasvlakten in deze tijd.

De herfst in China is een prachtige tijd om te reizen.

In de herfst raden wij u aan in de omgekeerde richting te reizen. U begint in het noorden, waar de winter eerder begint dan in het zuiden. Op deze manier kunt u de eerste dagen van de winter ontwijken. Herfstkleuren zijn vooral rond oktober te zien. Wat de temperatuur betreft, is november ook een zeer goede reismaand voor de zuidelijke provincie. Bovendien is het qua toerisme een rustige maand, wat een welkome waarheid is in China.

Reizen door China in de winter: het weer

Als u de kou in de winter wilt vermijden, blijf dan in het zuiden van China en in de provincie Yunnan. In het noorden daarentegen kunt u op zoek gaan naar winters weer. In Beijing is de Chinese Muur bedekt met sneeuw en in Harbin wordt jaarlijks een ijsbeeldenfestival gehouden.

China heeft in elk seizoen iets spectaculairs te bieden. Als u op zoek bent naar een handige route, bekijk dan onze reisgids of onze geplande reizen. Of je kunt onze bouwstenen gebruiken om je eigen reis samen te stellen. Je kunt altijd de hulp inroepen van onze reisexperts!