China: klimaat en Weer

China: klimaat en weer

Er is niets zo veranderlijk als het weer. Net als in de Lage Landen, geldt dit ook voor China. Klimaat kan een belangrijke factor zijn in de beleving van je China reis. Een prachtige dag kan afgewisseld worden met een dag met pech-weer. Ondanks dat kun je in de planning van je reis natuurlijk wel rekening houden met de verschillende klimaattypes die het land kent.

China is een groot land, qua oppervlakte is het ongeveer even groot als heel Europa. Daardoor kent China’s klimaat grote verschillen. Het noorden heeft een heel ander klimaat dan het zuiden van China. Grofweg kun je China verdelen in noord en zuid. Het zuiden begint ter hoogte van Shanghai.

China: Klimaat in het Noorden

Het noorden van China kent een landklimaat. Dat betekent koude winters en warme zomers.

Beijing

Noord-China wordt ’s winters in de greep gehouden door de koude invloed van Siberië. Het kan in Beijing in hartje winter rustig -10°C worden. Je kunt dan sneeuw zien op de Chinese Muur en midden in de stad schaatsen op de meren van Hou Hai.

China klimaat: Een winters tafereel bij het Zomerpaleis in Beijing

De lente begint in Beijing meestal al eind maart. Je ziet dan veel bloesem en de temperaturen zijn vergelijkbaar met onze lente.

In de zomer kun je in het noorden rekenen op warm weer. In Beijing en in andere gebieden nabij de kust, is het dan vaak ook vochtig. De airconditioning in je hotel biedt uitkomst als het ’s nachts niet wil afkoelen. Ook de couryardhotels in de oude wijkjes van Beijing waar wij gebruik van maken, hebben trouwens airconditioning.

Plaatsen verder het binnenland in

Ga je wat verder het binnenland in, bijvoorbeeld naar Datong of Pingyao, twee plaatsen die ook wat hoger liggen, dan koelt het ’s zomers al snel een paar graden af. Het is hier ook wat droger. Eigenlijk heb je hier vaak ideaal zomerweer.

Traditioneel Kang bed in PingyaoReis je in de koude maanden naar Pingyao, dan kun je Chinese inventiviteit uit het verre verleden ervaren. Het hotel waar je verblijft heeft namelijk nog traditionele kang bedden. Dit zijn stenen bedden die speciaal voor de koude winter zijn toegerust. Er zit namelijk een kacheltje in. Als het koud begint te worden dan kunnen je gastvrouwen het vuur voor je aansteken waardoor je ’s avonds in een heerlijk warm bedje stapt.

China: Klimaat in het Zuiden

Over het algemeen is het in het zuiden van China warm en vochtig in de zomer en zacht in de winter.

In het uiterste zuiden van China, op het eiland Hainan, zijn de omstandigheden tropisch. Van mei tot en met september liggen de temperaturen gemiddeld tussen de 30 en 35°C, met een hoge luchtvochtigheid.

Verder het binnenland in, vind je in Xishuangbanna, dat tegen de grens met Myanmar en Laos aan ligt, ook tropische omstandigheden.

Het klimaat in Yangshuo en Hong Kong

Yangshuo en Hong Kong liggen iets noordelijker dan Hainan, waardoor het er het gehele jaar door een paar graden minder warm is. Maar ook voor deze plaatsen moet je in de zomermaanden rekening houden met warmte en vochtigheid. Hong Kong geniet van een zeewindje.

De beste tijd voor Ping’an

China klimaat: rijstterrassen van Ping'an in de zomer.

In Ping’an kom je natuurlijk vooral om van de rijstterrassen te genieten. In de lente staan de terrassen vol water, wat een schitterend gezicht is. ‘s Zomers kun je genieten van een zee van groene rijst in de terrassen. De oogsttijd, in oktober, is ook een leuke tijd om er te zijn. De rijst kleurt dan goudgeel en er is veel activiteit op de terrassen.

In welke week er exact geoogst wordt is niet te voorspellen maar vaak wachten ze tot na de eerste week van oktober (met de nationale feestdagen van China). Na de oogst zijn de terrassen leeg, maar ook dan blijven ze indrukwekkend om te zien. Verder is het leuk om te zien dat ze rijst, maar ook andere oogstproducten, aan het bewerken zijn. Een ander bijkomend voordeel wanneer je bijvoorbeeld eind oktober/begin november reist; (familie)feesten. Het werk op het land is gedaan en er tijd voor bruiloften, ‘housewarming’ feesten en muzikale festiviteiten.

Regentijd

Het klimaat in China kent een regenperiode en een droge periode. In de maanden juni, juli en augustus is de regentijd. Dat betekent dat in die maanden de meeste regen valt. We krijgen hier regelmatig vragen over. Niemand vind het leuk om tijdens z’n vakantie de hele dag regen te hebben. Gelukkig komt dat zelden voor.

Anders dan bij ons regent het in China meestal niet dagen achtereen. Onze eigen ervaring (wij hebben zelf ook vaak in de zomermaanden in China gereisd) is dat er meestal korte, heftige regenbuien vallen, die na een uurtje weer voorbij zijn. Het komt dan even met bakken uit de hemel vallen. Daarna klaart het op en voelt de lucht schoon en fris.

China: Klimaat in de Berggebieden

Het klimaat in China verschilt ook in de vele berggebieden.

Klimaat in provincie Yunnan

In de uitlopers van de Himalaya vind je de plaatsjes Lijiang, Shaxi en Dali. Deze gebieden staan bekend om het eeuwige lenteweer.

Het is een beetje een technisch verhaal maar er is een verklaring voor dit fenomeen. De bergketens lopen hier allemaal van noord naar zuid. Door bepaalde drukgebieden, wordt er het hele jaar warme lucht uit de Indische oceaan aangetrokken, die door de dalen en kloven tussen de bergketens stroomt. Het is daardoor ook ‘s winters een stuk warmer dan je zou verwachten voor deze hoogte.

Shangri-La was is gelegen op een plateau op 3000 meter hoogte kan daarentegen onderhevig zijn aan regenbuien in het voorjaar en de zomer. Wanneer het in oktober begint af te koelen worden de regenbuien ook gaandeweg minder.

Klimaat in de bergen ten noorden van Chengdu

De Tibetaanse gebieden ten noorden van Chengdu, zoals Jiuzhaigou & Huanglong, Langmusi en Xiahe, behoren tot het noorden van China. Klimaat speelt hier een belangrijke rol, want in de wintermaanden is het hier erg koud. Temperaturen dalen tot onder het vriespunt.

Het weer kan hier ook van de ene op de andere dag omslaan. Vooral in het voor- en najaar kun je dagen achtereen heerlijk weer hebben met een zonnetje 20°C. De volgende dag kan het zo dalen naar 1°C. Waar je de ene dag genoeg hebt aan een t-shirt, moet je de volgende dag alles uit je koffer trekken om de kou te trotseren. In één dag tijd kan de temperatuur vele graden verschillen. Dat voelt als een enorme omslag.

De laatste jaren merken de bewoners van de berggebieden dat het klimaat aan het veranderen is. Het is structureel een paar graden warmer dan vroeger. Daardoor wordt het seizoen waarin je hier prettig kunt reizen langer. Zo’n tien jaar geleden waren in het voorjaar temperaturen van 5 tot 10°C heel normaal. De laatste jaren is het steeds warmer geworden.

Het klimaat in berggebieden in het oosten van China

Iets ten westen van Shanghai bevinden zich de Gele Bergen (Huangshan). De wintermaanden januari en februari raden we aan om hier niet naartoe te gaan omdat de wandelpaden dan gevaarlijk kunnen zijn door sneeuw en ijs.

De Gele Bergen staan onder Chinezen bekend als een bergketen die je eigenlijk moet zien als de wolken laag hangen en de grillige pieken boven de wolken uit priemen. Een “zee van wolken” is wat men hier graag ziet. De beste tijd hiervoor is april-mei. Maar het is hier dan wel erg druk.

Zelf vonden wij november een hele mooie tijd. Je hebt dan goede kans op helder weer, een heerlijke temperatuur (á 15-20 graden) om te wandelen en hoewel dat voor Chinezen niet de favoriete omstandigheden zijn om de Gele Bergen te zien, vonden wij het schitterend!

Ook het berggebied van Zhangjiajie hopen de Chinezen op mist, met de smalle pieken die uit de mist oprijzen. Mist maakt het inderdaad erg mystiek. De beste tijd daarvoor is april en mei. In de zomer is het hier warm met een hoge luchtvochtigheid. De droogste maanden met nog zachte temperaturen zijn oktober en november. In de winter is het koud en kan er sneeuw vallen.

Advies voor je route

Bij het plannen van je reisroute wil je natuurlijk zoveel mogelijk kans op mooi weer in China. Klimaat is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Wanneer je in de lente of in de herfst reist, dan is het handig om je route aan te passen op de omstandigheden.

Reizen door China: klimaat in de lente

Als je in de lente door China reist dan raden we je aan om te starten in het zuiden en te eindigen in het noorden. De lente begint in het noorden namelijk later dan in het zuiden. Stel dat je drie weken onderweg bent, dan ontloop je de laatste koele dagen van het noorden door in die tijd door het zuiden te reizen. Tegen de tijd dat je in het noorden aankomt is het mooie lenteweer ook daar gearriveerd.

Een uitzondering hier op is het reizen naar de hoger gelegen Tibetaanse gebieden zoals Shangri-La, Xiahe en Jiuzhaigou. Ook hier komt de lente later op gang.

Reizen door China: klimaat in de zomer

In de zomer hoef je minder rekening te houden met klimatologische verschillen in China als dien je er wel rekening mee te houden dat in de grote steden de temperaturen flink kunnen oplopen. Je kunt dan de route indelen hoe je dat zelf het leukst lijkt. We adviseren om de reis te beginnen met culturele bezienswaardigheden, die je vooral in het noorden tegenkomt, en te eindigen met natuurschoon, wat je vooral in het zuiden ziet. De zomer is bij uitstek ook geschikt voor de hoger gelegen Tibetaanse gebieden zoals Shangri-La, Xiahe en Jiuzhaigou. Doordat je hoog in de bergen zit is de temperatuur een stuk aangenamer en je vindt er in deze periode veel bloemen op de grasvlaktes.

Reizen door China: klimaat in de herfst

In de herfst raden we je aan om je reisroute precies om te keren. Je begint in het noorden, waar de winter al vroeger begint dan in het zuiden. Op die manier ontloop je eerste koude winterdagen. De herfstkleuren vind je vooral in Oktober. De maand november is voor de zuidelijke provincie ook nog een erg prettig reismaand qua temperatuur. Daarnaast is dit een rustige maand qua toerisme wat in China ook een prettig gegeven is.

Reizen door China: klimaat in de winter

‘s Winters kun je je beperken tot het zuiden van China en de provincie Yunnan als je de koude wilt ontlopen. Aan de andere kant kun je ook juist het winterse weer opzoeken in het noorden. In Beijing kun je de Chinese Muur zien met sneeuw erop en in Harbin vindt jaarlijks een gigantisch ijssculpturenfestival plaats.

In ieder seizoen heeft China iets moois te bieden. Neem eens een kijkje in onze reisgids of bij onze vaste rondreizen als je inspiratie wilt opdoen voor een handige route. Of stel je reis zelf samen met onze bouwstenen. Je kunt onze reisspecialisten altijd om advies vragen!

Lees meer verhalen