Winterwonderland Harbin – met video!

Reisperiode: januari 2018
Jouw China reizigers:
familie Hekelaar, waaronder drie kids in de leeftijd 6 tot 11 jaar
Vakantiebestemming:
Rusland & China via Transmantsjoerije Express
Bouwstenen: 
Moskou, Yekaterinburg, Krasnoyarsk, Baikalmeer, Ulan Ude en Harbin
Reisduur: 
22 dagen


Wist je dat je met ons ook door Rusland met de Transmantsjoerije Express naar Harbin kunt reizen? De familie Hekelaar heeft deze winterse reis gemaakt. Lees het eerste deel van de reis in Rusland op onze Transmantsjoerije Express website, hier. Hieronder lees je het vervolg van de reis in Harbin, China.

Treinavontuur van Rusland naar China

De trein uit bij de grens

In de trein hebben we ons weer prima vermaakt in onze coupé: met spelletjes, boekjes lezen, knutselen en proberen te communiceren met de niet-Engelssprekende medereizigers. Na een schokkende rit komen we de nacht door. We rolden gelukkig ons bed nog niet uit, maar het scheelde zo nu en dan niet veel.

Nabij de grens van Rusland en China, bij Zabaykal’sk, is een stilstand van 5,35 uur ingepland. We moeten de trein uit, maar mogen gelukkig de bagage laten liggen. We lopen het dorpje in en gaan naar een klein eetcafétje om de hoek bij het station, die ons door de conductrice werd geadviseerd.

Heerlijk smullen bij het eetcafé

Aangezien ze ons een keer of 10 heeft uitgelegd dat we met 3 uur weer terug bij de trein moeten zijn, leek haar dit vast een goede plek nabij het station, zodat we niet zouden verdwalen en op tijd terug zouden zijn. Grappig genoeg heet het eetcafétje Rich, zoals de vader di familia! Eetcafétje is enigszins een groot woord voor de keet c.q. container-achtige toko. Het is zeer sober ingericht, maar ze hebben wel heerlijke chocoladetaart, pannenkoekjes en thee.

Daar we alleen met roebels kunnen betalen en we deze tot de laatste roebelcent al hadden uitgegeven gaan Rich en Lars eerst pinnen. Als na de koffiepauze blijkt dat we nog een paar roebels over hebben, snellen we nog even gauw naar een minisupermarkt om de hoek om hiervan nog een chocoladereep en oreo’s te kopen. Altijd lekker!

Spoorwissel en controles

Bij terugkomst op het station is er nog geen trein te bekennen. We wachten het rustig in het stationsgebouw af. Na een half uurtje komt onze trein eraan. De enige verandering die wij waarnemen is dat de trein op het parallel ingelegde spoor staat. Wij zijn in ieder geval heel blij dat we onze trein weer zien en erin mogen.

De kids starten met hun schoolwerk en na een uur worden we onderworpen aan een grondige douanecontrole. Onze spullen moeten uit de bagagerekken en de coupé wordt gecontroleerd. Na onze paspoortcontrole worden de paspoorten meegenomen door de 2 douanebeambten. Gelukkig krijgen we na ruim een half uur onze paspoorten weer terug.

Chinese grensovergang

Eindelijk zet de trein zich weer in beweging. Echter na een half uur staan we weer stil. Dit keer bij het Chinese Manzhouli Railway Station.

Vonden we de Russische douanecontrole indrukwekkend, de Chinese doet er een schepje bovenop. Er komen eerst 2 douanebeambten die ook onze bagage doorkijken en buiten staan er douanebeambten voor onze coupé en houden ons goed in de gaten. Bananen en appels moeten we direct opeten en gelukkig mogen we na een bedenkelijke blik onze hoestdranken en medicatie gewoon behouden.

Inmiddels is het een aardig zooitje in onze coupé, maar gelukkig is verder alles in orde. We moeten Arrival en Departure cards invullen. Nog voordat ik daar klaar mee ben komen er 2 nieuwe douanebeambten bij ons. We moeten om beurten voor de douanebeambte rechtop zonder een lach op het gezicht gaan staan terwijl ze onze paspoorten controleert.

Tevens neemt ze de Arrival cards in, ondanks dat ik nog niet bij alle kids het paspoort- en visumnummer heb ingevuld. Geen probleem aldus de douanebeambte! Bijzonder aangezien de controles verder wel vrij grondig zijn.

Vervolgens wordt door de andere douanebeambte een laserthermometer op ons voorhoofd gericht. Ook nu worden onze paspoorten weer meegenomen en dit keer krijgen we ze na een uurtje terug.

Gezelschap in de trein

Inmiddels vult de trein zich met nieuwe reizigers en onze coupébuurman vindt het maar wat leuk om kennis met ons te maken en gegevens via WeChat uit te wisselen. We geven hem een souvenirtje uit Nederland en krijgen een blikje perziken van hem als dank. Ook wil hij heel graag met de kids op de foto.

Om 24.00 uur, na 5,5 uur verlaten we dit station en zetten we weer koers richting Harbin.

Welkom in China!

Welkom in China! Het land zonder Whatsapp, Facebook, Google (Maps) en YouTube!

We komen tot onze verrassing 20 minuten eerder op Harbin Central Railway Station aan. Dus in allerijl pakken we onze spullen en staan we gejaagd op het perron waar we onze gids Mike gelijk treffen. Fijn dat hij er ook al is.

Mike neemt ons mee naar de parkeergarage en overlaadt ons met waarschuwingen:

 • watch out, it’s slippery
 • watch out, Harbin has no traffic rules
 • watch out, for the cars
 • watch out, for bad people
 • don’t stand still for let Chinese people taking pictures of you, some of them are bad
 • line-up, please
 • Richard you walk first, then kids and at the end Heidi. Queue up, Queue up!
 • Wait, wait, wait, wait…
 • Hurry up, hurry up, hurry up

Het knappe is dat dit binnen 5 minuten wordt gezegd en oorverdovend hard over ons wordt uitgestort. Maar de kracht zit hem in de herhaling en daar is Mike een kei in! Mike is duidelijk bezorgd over ons.

Winterwonderland Harbin

Eigenlijk stond er voor vandaag niets op het programma en had Mike een vrije dag, maar omdat het zo helder en zonnig weer is (het is overigens nog wel gewoon -27°C) wil hij graag vandaag met de gondellift naar Sun Island om daar het Russian Village te bezoeken. Sun Island is een eiland binnen Harbin. In Harbin wonen overigens 6 miljoen mensen!!!

Het Russian Village is een buitenmuseum over de connectie met Rusland en de bouw van de spoorwegen rondom Harbin. De spoorwegbrug waarover wij Harbin in kwamen blijkt meer dan 100 jaar oud te zijn. Na het korte bezoek gaan we met de skilift, waar inmiddels alle lampjes van aanstaan, weer terug. Onderwijl slaan we vriendelijk, doch duidelijk de optionele activiteiten van de hondenslee, sneeuwscooters e.t.c af. Grotendeels hebben we deze namelijk al in Siberië gedaan.

Inmiddels is het donker geworden en gaan we naar de laatste activiteit van vandaag: Zhaolin Ice Carving Park. Wat een kunstwerken van ijs zijn hier te zien! Echt prachtig, zeker ook met de verlichte ijssculpturen van stripfiguren, dieren, mythische helden en gebouwen. Ook de jongens kijken hun ogen uit.

   

Gezellig eten met hot pot

We zijn inmiddels allemaal wel wat afgekoeld en Mike brengt ons naar een restaurant waar we Hot Pot kunnen eten. Midden in de tafel staat een koperen pan met water en wat kruiden en je kunt dan noodles, groente en vlees bestellen om hierin te doen. Het is een gezellige manier van eten.

Met de bus (kost 1 yuan per persoon, wat omgerekend 0,13 eurocent is) gaan we hotel-waarts. Vanaf de bushalte lopen we via spookstad-achtige straatjes naar ons hotel. Mike vertelt ons dat de overheid dit allemaal heeft opgekocht en dat projectontwikkelaars het nu opnieuw gaan inrichten.

Aquariumshow, ijssculpturen en sneeuwpret

De Chinese versie van een dierenshow

We starten om 11.00 uur bij het Polar Aquarium waar we eerst een show te zien krijgen met een walrus en een zeeleeuw. We staan bovenin en kijken met verbazing naar de joelende Chinezen, die driftig met hun mobiel en een daarop staande app schudden. Het is de paardenrace van de kermis, maar dan met de mobiele telefoon. Het ziet er heel grappig uit. Hoewel we niets van het Chinees verstaan, krijgen we de grappen met de dieren wel mee.

Het is echt een leuke show met een Nederlands tintje. Onder andere two brothers on the fourth floor en Within Temptation verzorgen de muzikale ondersteuning. Daarnaast is er een mooie tweede show met twee beluga’s (witte walvis) en hun trainers op de muziek van de Titanic.

Indrukwekkende ijssculpturen

Voor onze volgende activiteit van vandaag gaan we opnieuw naar Sun Island, maar dit keer met ons taxibusje: Sun Island Snow Sculpture Park. Prachtige sneeuwsculpturen bewonderen we hier. Sommige zijn echt gigantisch, maar elk sculptuur is een waar kunstwerk! We glijden nog met banden van een brede lange glijbaan.

We glijden met zijn vieren, Inge bij Heidi op schoot naar beneden en de kids halen halsbrekende toeren uit op bergen van sneeuw met hun kleine sleetjes. Wel is het steen- en steenkoud. We zijn blij met de windstoppers uit Siberië en Heidi heeft haar inbrekers-hoofddeksel lekker warm op.

Winterpretpark

Tot slot gaan we naar het Wanda Island and World Park. Dit is eigenlijk een zomerattractiepark. Gedurende winter hebben ze op het centraal gelegen meertje allemaal activiteiten opgezet. Zo kun je tegen een extra betaling een rondje rijden met buggy’s en  sneeuwscooters. Maar je kunt ook gratis gebruik maken van ijs-fietsjes, sleetjes e.t.c. De kids vinden het een feestje om alles uit te proberen.


Sfeervol winkelstraatje

Terug bij ons hotel gaan we op zoek naar een eetgelegenheid. Per toeval ontdekken we dat er ook een andere entree/ uitgang is van het hotel. Via deze uitgang komen we direct op een gezellige autovrije winkelstraat. Wauw, wat mooi! Van deze sfeervolle straat worden we heel blij!

Op de hoek van ons gezellige straatje treffen we een eetcafeetje aan met aan de muur foto’s van de menuopties. We kiezen vier gerechten uit met dumplings als voorgerecht. We schrikken van de grote van de porties en hebben daar meer dan voldoende aan. En wat is het lekker allemaal en dat voor 139 yuan, oftewel 17,75 euro inclusief drinken! En dat voor 5 personen … Wat een verschil met gisteravond, toen waren we 40 euro kwijt met z’n vijfjes.

In een lokaal supermarktje doen we later nog wat inkopen en we krijgen er weer vertrouwen in dat eten en drinken echt niet zo duur hoeft te zijn in China: Een biertje koop je hier al voor 2 yuan (0,25 eurocent) en de ijsjes van de kids zijn al niet veel duurder.

IJszwemmende senioren & Volga Manor

Verrassende ijs-zwemmers

Vandaag worden we om 9.00 uur opgehaald om naar het Winter Swimming Watching Event te gaan. In de rivier is een zwembad uitgehakt. Met een schroef zorgen ze ervoor dat het water in beweging blijft om bevriezing van het water te voorkomen. Elke 30 minuten moeten ze evengoed al met stokken in het water tikken omdat er zich alweer een ijslaagje op het water vormt. Tot de show begint kunnen we nog lekker met de sleetjes, ijsfietsje en tollen spelen c.q. ons zelf warm houden.

We verwachtten een show met ijs-zwemmers te zien te krijgen, maar grappig genoeg blijken het allemaal stoere senioren in badkleding te zijn die een duik in het ijswater nemen en na enkele zwemslagen het water verlaten. Wat een bewondering hebben we voor ze! Als ik dat water in had gemoeten, dan zou al klappertandend het water in gedoken zijn en als een ijspegel op de bodem eindigen. Gelukkig komen al die senioren er heel soepel, blij en trots uit. Respect!

Rusland in Harbin

We zetten vervolgens koers naar Volga Manor. Een buitenmuseum met onder andere Russische gebouwen uit de tijd dat Rusland daar de scepter zwaaide. Waar wij ook voor naartoe gaan voor de langste sneeuwglijbaan van China: 30 meter hoog, 200 meter lang, waar je in op banden in kettingverband vanaf kunt gaan.

Na de lunch bezoeken we een houten orthodoxe Russische kerk. Dit keer gaan we naar binnen zoals het hoort en we van Lucia onze gids in Ulan Ude hebben geleerd: mannen mutsen/ hoeden af, vrouwen mutsen/ hoeden op. Opvallend aan dit type kerk is onder andere dat er geen banken zijn, zoals in de Rooms Katholieke kerken. Je staat hier dus gedurende de mis.

De langste sneeuwglijbaan ter wereld!

En dan is de hoogste tijd om koers te zetten naar de sneeuwglijbaan! Wat ziet het er prachtig uit. De glijbaan start vanuit een enorm mooi kasteel. De kids staan te popelen om naar boven te gaan. Boven blijkt er tot onze verrassing helemaal geen rij te zijn en zijn we in no-time aan de beurt. Rich is de laatste man in rij en hoeft geen benen vast te houden en durft het daarom wel aan om te filmen. Super!

De rollenbank wordt omhoog gekanteld en met een noodgang suizen we naar beneden. Wat vet gaaf vinden we dit allemaal! De kids stuiteren dat ze zeker nog een keer willen. Eigenlijk willen we de hele dag nog wel blijven glijden, maar eigenlijk verlangen we ook wel naar even relaxen op onze kamer en even Facetimen.

’s Avonds gaan we weer op zoek naar een leuk eettentje. In een parallelstraatje wat er net zo gezellig uitziet als die aan de voorzijde van ons hotel, vinden we een restaurant met een fotomenukaart. Heel handig en ook vanavond eten we met z’n vijven voor een prikkie: 125 yuan (nog geen 16 euro).

Hoewel het nog steeds mega koud is (-27°C), willen de kids graag weer een ijsje scoren bij het lokale winkeltje bij ons hotel. Zij liever dan ik! Geef mij maar een thee met een chocokoek, daar word ik veel blijder van!

Simkaartenjacht

Vandaag een vrije dag! Ja, ik weet het, we zijn Koos Werkeloos en hebben nu elke dag vrij, maar een dagje geen bezichtigingen op het programma is ook een heerlijk iets.

We gaan nu kijken of we 2 Chinese simkaarten kunnen bemachtigen. Bij de eerste 2 telecomwinkels wordt ons duidelijk gemaakt dat we een speciale Chinese identiteitskaart nodig hebben. En uiteindelijk worden we naar het hoofdkantoor van China Telecom verwezen.

Hier zit een enorm aantal mensen al te wachten, maar een ander alternatief is er kennelijk niet. Dus wij gaan er ook maar bij zitten en na een uur zijn we eindelijk aan de beurt.

De Chinese medewerker ziet ons Europeanen aankomen lopen en je ziet het zweet al op zijn voorhoofd verschijnen.

Hij geeft ons door naar zijn collega, die naar blijkt enkele woordjes Engels te spreken en met aanvulling van de Translator-app en aantekeningen op papier komen we er uiteindelijk uit. 2,5 uur later staan we eindelijk buiten, maar wel met 2 Chinese simkaarten en een abonnement voor 2 maanden!

Het is inmiddels avond en we gaan op zoek naar een eettentje en weer vinden we er een met menufoto’s en ook dit keer voor het voordelige Chinese tarief, waar je echt niet zelf voor kunt gaan koken. Zeker niet op je vrije dag!

Wat ons is opgevallen in Harbin?

 • In overvloed aanwezige goudgeel met blauwe taxi’s en dat deze voornamelijk van het merk Volkswagen (type Jetta) zijn;
 • Dat er zo nu en dan de kentekens ook op de achterkant van de auto’s en bussen zijn gespoten;
 • Brommertjes ’s avonds zonder licht tussen al het verkeer doorrijden;
 • De Chinezen niet graag op hun beurt wachten en maar wat graag brutaal voordringen;
 • Dat het verkeer rakelings langs voetgangers rijdt en overstekende voetgangers ook nagenoeg geen voorrang krijgen, eerder juist vaak de pas afgesneden wordt
 • Dat veel flatgebouwen op de top een afwerking hebben als zijnde een huisje of een toren. Dit maakt dat de aanblik van de flatgebouwen een stuk minder kil toont.
 • Het aftelsysteem bij de verkeerslichten. Vinden wij erg leuk en handig
 • Dat er weinig of geen noedels, bami of rijst bij de gerechten worden geserveerd.
 • Dat er op de openbare toiletten geen wc-papier voorhanden is. Je dient dit zelf mee te nemen.
 • Dat de openbare toiletten vaak Franse “voeten”wc zijn. Gelukkig is dit in privésfeer niet het geval.
 • We in een eetcafeetje voor 2 yuan (0,60 eurocent) servetten konden kopen bij onze maaltijd
 • Je regelmatig wijken tegenkomt waar een bepaald assortiment wordt verkocht: zoals een straat vol winkeltjes met potten en pannen, een andere straat met mobiele telefoonaanbieders en weer een ander met allemaal eettentjes.

Vervolg reis

Met de trein weer verder

Op advies van Mike worden we om 9 uur door onze taxichauffeur opgehaald om ons naar het station te brengen. Dit in verband met de vele files in de ochtend en de grote drukte op het station. Om 9.45 uur staan we op het station en om 10.30 uur hebben we de geprinte versies van onze treinkaartjes.

We besluiten onze bagage in opslag te laten zetten en buiten een rondje te gaan lopen, want onze trein naar Shenyang vertrekt pas om 14.45 uur! Compleet opgefrist (en ik onderkoeld) lopen we een uur voor vertrek weer het station binnen. Om 14.30 uur mogen we boarden voor de hogesnelheidstrein. Deze trein heeft een topsnelheid van 400 km/ per uur.

Met een beetje prakwerk krijgen we het leeuwendeel van onze bagage in de bagagerekken. De aankomende 2 uur even lekker relaxen en ik ga verder aan de blogtekst.

Ja, het volgende avontuur gaat nu beginnen. De fantastische Transmantsjoerije Express reis die we bij Your Planet hadden geboekt, sluiten we af en nu moeten we het helemaal zelf doen! Spannend, maar we hebben er heel veel zin en vertrouwen in dat het ons gaat lukken. Wat was de trip een geweldige ervaring. Van Moskou tot Harbin (het hotel in Harbin is prachtig en echt chinees!) was echt super. We hebben superveel gezien, veel gedaan en heel veel lol gehad. Waarbij Harbin met zijn sneeuw en ijssculpturen echt geweldig zijn.

 

Lees meer verhalen