Bijzondere culturen en prachtige natuur in China

Reisperiode: 10 augustus t/m 3 september 2017
Reizigers: Neeltje en André
Vakantiebestemming: China
Bouwstenen: Beijing, Xi’an, Tibetaanse Hoogvlakte (Xiahe), Lijiang, Dali, Yangshuo, Ping’an
Reisduur: 25 dagen


De reis was fantastisch. Alles prima geregeld: vlieg -en trein tickets, taxi’s , hotels, gidsen. Het contact met Anne tijdens onze reis was perfect. Complimenten voor het snelle regelen van een alternatief toen ons geplande bezoek aan het Jiùzhàigou National Park niet kon doorgaan omdat er de week daarvoor een aardbeving had plaats gevonden en het park tot rampgebied was verklaard. De Tibetaanse Hoogvlakte en het plaatsje Xiahe (Labrang) waren een fantastisch alternatief. Hier hebben we ook volop Tibetanen kunnen ontmoeten.

Een echt avontuur

Onze China-reis was echt een avontuur. We spreken beiden geen woord Chinees en kunnen ook geen Chinese karakters lezen, er zijn op straat maar weinig Chinezen die
Engels spreken. Dat was meestal heel erg behelpen. We zijn verschillende keren in Beijing verdwaald we hadden toen geen GSM (geen internet). Maar mensen zijn heel aardig en behulpzaam waardoor het toch steeds weer is goed gekomen.

Het is een feest om in Beijing te zijn

We logeerden in een hotel in een Hutong. We hebben een riksja-tocht gemaakt door onze Hutong wat echt leuk was. Dit is zeker een aanrader.

Naast de highlights, zoals de Verboden Stad, het Zomerpaleis en de Grote Muur, die we met een gids bezochten, hebben we zelf het Bèihàipark en het Jìngshàn park ontdekt. Prachtig aangelegde parken in het centrum van de stad. We hebben er heel erg van genoten – samen met heel veel Chinezen- toeristen en lokalo’s. Er wordt gedanst, gejogd, TaiChi en Qigong gedaan. Koortjes repeteren er. Het is echt een feest om daar te zijn.

We hebben steeds gegeten in lokale eethuisjes waar we voornamelijk Chinezen zagen eten. We hadden de indruk dat dat een goede garantie is voor smaak en kwaliteit. Dit idee werd bevestigd, want we hebben echt van het Chinese eten genoten en hebben geen narigheid gehad met onze spijsvertering.

Flits through the future naar Xi’an

We zijn met de highspeed trein van Beijing naar Xi’an gereisd. Het is echt een super belevenis om met een ongelofelijke snelheid door zo’n futuristisch landschap te razen met woonwijken met gigantisch hoge flats van 50-60 verdiepingen. Bergen worden verplaatst en valleien gecreëerd om snelwegen en spoorwegen aan te leggen. We raden iedereen zo’n ’Flits through the future’ aan.

We logeerden in Xi’àn in een super-de-luxe hotel. Niet geheel onze stijl, maar het was een fantastisch gebouw van Russisch/Chinese architectuur uit de Communistische tijd van de jaren ‘50. Het voormalig hotel van partij-kader mensen. Bijzonder dat wij daar nu logeerden.

Moslimwijk vol met ambachten

Verder vonden wij de Moslimwijk echt wel een ontdekking. We hebben er meerdere bezoeken gebracht. Wat een levendigheid en een goede inkijk in het proces van ambachtelijke bereiding van voedingsmiddelen. Daarnaast andere ambachten zoals juweliers, bereiders van traditionele Chinese geneesmiddelen, schoenmakers, leerbewerkers etc. Je kijkt je ogen uit.

Midden in de Moslimwijk bevindt zich de geheel gerestaureerde residentie van een beroemde bestuursambtenaar uit de Qingdynastie (17de eeuw). Echt de moeite van een bezoek waard. Wij bezochten er ook een Wajangvoorstelling over de legende van Koning Aap. (Gao’s Grand Courtyard- Gao Family Mansion)

Over voorstellingen gesproken. Het bijwonen van een voorstelling van de Tang Dynastie Show vonden we een fantastische ervaring. Dit is een wervelende show van muziek, dans, kostuums en declamatie met als thema de voormalige Tang Dynastie die lang over Xi’an heerste. Het was vooral leuk om deze voorstelling te beleven te midden van allemaal Chinese families.

 

Fietsen over de stadsmuur

Tot slot willen we nog opmerken dat een fietstocht over de Stadsmuur weliswaar voor de hand ligt om te doen, maar we willen graag vertellen dat wij het echt heel bijzonder vonden. Je hebt een prachtig uitzicht over zowel het oude centrum als over de nieuwe wijken daar omheen. Dat biedt prachtige panorama’s.

En we willen vooral ook aanraden om een keer bij de ’Drie Zusters’ te gaan eten. (Sãnjièmèi Jiãozi – 140 Dongmutou Shi) Heerlijk eten met vooral ook lokalo’s als gasten.

Het prachtige Labrang

Labrang is de Tibetaanse naam voor Xiàhé. Het is de naam van het Tibetaanse Boeddhistisch klooster in dit plaatsje. In het stadje wonen aan de ene kant van de hoofdstraat 2000 monniken op het kloosterterrein en aan de andere kant van de straat wonen gewone dorpelingen (vnl. Tibetanen). Het stadje ligt prachtig tegen een berghelling.

Pelgrimstocht en graslanden

Wij vonden het vooral heel bijzonder om de Kora te lopen met allemaal pelgrims van allerlei rangen, standen en leeftijden. De Kora is een pelgrimsroute van 3 km. Rondom het kloosterterrein met onderweg langs de kant allemaal houten gebedsmolenwanden met wel meer dan 1000 gebedsrollen.

Daarnaast hebben we o.a. een bezoek gebracht aan de Sangke graslanden op de hoogvlakte. We hebben daar een wandeling gemaakt naar de top van een berg met uitzicht over grasvlakten zover het oog reikt, met paarden, schapen, yaks en nomadententen. In het gras zaten we te midden van honderden verschillende bloemetjes te genieten van de prachtige panorama’s.

Langs de tempels in Dali

We vonden het bezoek met Jim, onze gids, aan de Yi- bevolking heel bijzonder. Vooral het Tempelcomplex in de vallei – een prachtige gave tempel uit de 15de/16e eeuw, met 2 gebedshallen vol beelden van Boeddha en beelden van bizarre en wonderlijke figuren uit Boeddhistische verhalen en legenden. Uit India gekomen via de zijderoute. Fascinerende beeldengalerijen zijn dit.

En als klap op de vuurpijl waren er op de binnenplaats bij de tempel daarachter allemaal dames gezellig met elkaar aan het eten. Het waren dames die in het dal wonen en hier één keer per jaar voor 3 dagen een offerfeest hebben. Wij vielen er middenin. Het was een verrassing en bijzonder om dit mee te maken.

Verder hebben we in Dàlí een bezoek gebracht aan de Zõnghé Tempel. Deze ligt 500 meter boven Dàlí. Je kunt er met een kabelbaan heen, maar wij kozen ervoor om te gaan wandelen (klimmen). Dat was wel even afzien- maar een prachtige wandeling en toen we eenmaal boven waren, waren we beiden heel blij dat we dit gedaan hadden. Er was een plateau met een prachtige beschilderde galerij en een adembenemend uitzicht op Dàlí en het Erhài meer. En ook de tempels waren zeer de moeite waard.

 

Leven in een sprookje in Lijiang

Lijiang is een sprookjesachtig stadje. Ook in het hoogseizoen hebben we er nog hele stille plekjes gevonden. Als je maar een beetje van de gebaande wegen afwijkt. Naast de verschillende bezienswaardigheden zoals die in de bouwsteen worden aanbevolen, hebben we nog een paar tips:

  • Het museum van de Naxi Dongba cultuur. Een openluchtmuseum over de Naxi cultuur en religie iets buiten Lijiang. Met fantastische beelden in een prachtig landschap. Een adembenemende schoonheid. Dit was werkelijk een heel spirituele ervaring.
  • Het Mu Mansion huis in het oude centrum van Lijiang. Dit is de voormalige residentie van de Naxi stamhoofden – de Mu familie – die bestuurders waren in Yunnan (van de 13de tot begin 20ste eeuw). Een heel fotogeniek complex en zeker een bezoek waard.
  • In Lijiang is het ieder weekend feest op het grote centrale plein. Dan komen veel bewoners er samen dansen. Volksdansen, TaiChi op muziek , stijldansen. Iedereen doet mee, veel mensen in traditionele kledij, mensen in hedendaagse kleding, ouderen en jongeren, rijk en arm. Allerlei muziek klinkt ook door elkaar heen. Het is heel leuk om dat mee te maken.
  • Tot slot: we waren ook in Bàishà het plaatsje waar de beroemde dokter Ho zitting heeft. Het bezoek aan dr.Ho vonden we echt een nepvertoning, maar we hebben in dit plaatsje wel een zijdeborduuratelier ontdekt, waar prachtige afbeeldingen gemaakt worden van  zijdeborduurwerk. Wij hebben er ook twee afbeeldingen gekocht en kijken er nu thuis met veel plezier naar.

Tot rust komen op de boerderij in Yangshuo

We hebben niet in Yanghzuo zelf gelogeerd maar in guesthouse 4 kilometer buiten Yangshuo. Dit is echt een fantastische plek. Een oude verbouwde boerderij, waar allemaal vrolijke jonge mensen werken en de kippen op het erf rond scharrelen.

We hebben hier heerlijk gefietst, gewandeld en op een bamboevlot door de prachtige natuur gevaren. Een goede plek om even geheel tot rust te komen. Vooral de boottocht van Guilin naar Yangshuo is fantastisch. Het Karstgebergte is heel bijzonder – wat een prachtig landschap om doorheen te varen.

Prachtige natuur in China: Yangshuo

Rijstvelden van Ping’an

Onze laatste verblijfplaats was dit mooie oude bergdorpje tussen de rijstvelden.

Een heel fantastisch wandelgebied met een rijke historie. In dit gebied woont het Zhuang volk. Zij hebben hier 700 jaar geleden de natte rijstbouw, met geavanceerde irrigatiesystemen en terrassen tegen de berghellingen, ontwikkeld. Wij hadden Lisa als gids. Zij wist ons heel veel te vertellen over de landbouw in dit gebied en de geschiedenis en cultuur van de bewoners.

Lees meer verhalen