Kaifeng bezienswaardigheden | Onze top 5

Bezoek Kaifeng, de historische hoofdstad van China

In mei 2017 maakte reisspecialist Hanne een trip langs de oevers van de Gele Rivier in de provincie Henan. Langs de Gele Rivier liggen, door de goede commerciële locatie, verschillende historisch belangrijke steden. Kaifeng is één van deze steden en was gedurende verschillende regeringsperiodes hoofdstad van China. Verschillende Kaifeng bezienswaardigheden getuigen hiervan.

Hooggerechtshof Kaifeng tuin

Kaifeng lijkt een simpele provinciestad, maar wanneer je meer weet over de rijke geschiedenis van deze stad, komt de hele stad en alle bezienswaardigheden plots tot leven. Wil je meer weten over de geschiedenis? Neem dan een kijkje op onze blog Kaifeng, de vergeten hoofdstad van China.

Kaifeng bezienswaardigheden

Charme in KaifengKaifeng wordt door slechts heel weinig Westerse reizigers bezocht. Hierdoor waan je je onmiddellijk in het “echte” China.

Chinese toeristen kennen het belang van de historische stad Kaifeng wel. Hierdoor zul je merken dat de stad wel door vele Chinese toeristen bezocht wordt. Toch voel je in Kaifeng een bepaalde charme die je in Chinese steden tegenwoordig niet vaak meer tegenkomt.

Je kunt ervoor kiezen om Kaifeng op eigen houtje te verkennen of ons een gids laten verzorgen die je meer vertelt over de rijke geschiedenis van de stad.

De meeste bezienswaardigheden bevinden zich binnen de restanten van de authentieke stadsmuren. Zo liggen de meeste Kaifeng bezienswaardigheden op wandelafstand van elkaar of kun je van de ene naar de andere bezienswaardigheid fietsen. Om het beste beeld te krijgen van hoe groots en belangrijk de stad ooit was, is een gids zeker aan te raden.

Tip: Een gids kan je helpen om net zoals de vele Chinezen gebruik te maken van de gedeelde fietsverhuur in Kaifeng. Zo kun je via een app één van de vele fietsen pakken die door de gehele stad geparkeerd staan. Na afloop kun je de fiets achterlaten waar je wenst. Heel makkelijk en flexibel!

IJzeren Pagode

Ijzeren Pagode KaifengDe IJzeren Pagode in Kaifeng is het laatste originele bewijs van de glorieperiode gedurende de Noordelijke Song Dynastie. Deze pagode uit het jaar 1049 overleefde als enige alle natuurrampen en oorlogen. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat deze stenen pagode gebouwd is op de plek waar vroeger een houten pagode stond. Deze houten pagode werd in 1044 geraakt door bliksem, waardoor die volledig afbrandde.

Staat de IJzeren Pagode er nog omdat deze gemaakt is van ijzer? Helemaal niet. De pagode kreeg louter deze naam vanwege de donkerbruine kleur van de geglazuurde stenen die erg op ijzer lijkt. Door de geglazuurde stenen is deze “nieuwe” pagode uiteraard beter beschermd tegen brand en andere verwoestende factoren. Zo doorstond de pagode 40 aardbevingen, 20 hagelstormen en 6 overstromingen van de Gele Rivier.

De IJzeren Pagode staat in een mooi park waar je gerust enkele uurtjes kunt vertoeven. Momenteel (zomer 2017) wordt de IJzeren Pagode gerestaureerd, maar wanneer dit klaar is, kun je ook weer de 168 trappen van de pagode beklimmen en van een mooi uitzicht over de stad genieten.

Kaifeng Hooggerechtshof

Het hooggerechtshof van Kaifeng was ooit het belangrijkste hooggerechtshof van de Noordelijke Song Dynastie.

Kaifeng Hooggerechtshof één van de kaifeng bezienswaardigheden

De originele gebouwen van het hooggerechtshof zijn spijtig genoeg verwoest door overstromingen van de Gele Rivier. Alles werd gelukkig mooi herbouwd, waardoor je nu nog steeds een bezoek kunt brengen aan het hooggerechtshof met erg indrukwekkende gebouwen en tuinen.

Kaifeng hooggerechtshof uitzichtJe krijgt hier een heel duidelijk beeld van hoe het gerecht er in het oude China aan toeging. Zo krijg je toegang tot het gerechtsgebouw, de gevangenissen en de Taoistische tempel Tian Qiang.

Wanneer je de tempel beklimt, krijg je een mooi uitzicht over Kaifeng. Hier zie je duidelijk het contrast tussen het oude en nieuwe gedeelte van de stad. Ook vanaf de muren rondom het hooggerechtshof krijg je een overzichtelijke kijk op de gerechtsgebouwen en de mooie omgeving van Kaifeng.

trommel hooggerechtshof kaifengTot op de dag van vandaag is dit hooggerechtshof nog steeds erg bekend om voornamelijk één persoon, Bao Zheng. Deze rechter was de eerste rechter in China die openlijk vocht tegen corruptie en voor gerechtigheid.

De grote drum vooraan het gerecht getuigt nog van deze periode. Wanneer er onrechtvaardigheid werd vastgesteld, sloegen de inwoners van Kaifeng op deze drum. Op deze manier wist rechter Bao Zheng onmiddellijk van het onrecht en kon actie ondernomen worden.

In Taiwan werd er zelfs een tv-serie gewijd aan rechter Bao Zheng. De serie “Justice Pao” uit 1993 heeft maar liefst 236 afleveringen met allemaal verhalen over de moedige strijd van rechter Bao Zheng tegen corruptie.

Draken Paviljoen

Draken Paviljoen KaifengHet park waar je momenteel het Draken Paviljoen vindt, is al vanaf 780 voor Christus een belangrijke plek in de Chinese geschiedenis. De grote overstroming van de Gele Rivier in 1642 zorgde er jammer genoeg voor dat geen enkel origineel gebouw overeind bleef staan. Het huidige Draken Paviljoen werd in 1692 gebouwd op de plek waar voordien verschillende keizerlijke paleizen gestaan hebben.

In het park vind je mooie botanische tuinen, marmeren bruggen, een tempel en twee grote meren.

Het hoogtepunt is uiteraard het Draken Paviljoen zelf. Dit indrukwekkende gebouw staat centraal in het park. Wanneer je de trappen beklimt, krijg je ook een mooi panoramisch uitzicht over het park en de meren.

Draken Paviljoen marmeren brug één van de kaifeng bezienswaardigheden

Avondmarkt Oude Stad

De avondmarkten van Kaifeng zijn een legende in de omgeving. De lokale bevolking verzamelt zich ‘s avonds bij de meer dan 100 kraampjes rondom de mooi verlichtte trommeltoren in de oude stad van Kaifeng.

Hier vind je lokale lekkernijen, al het mogelijke eten op stokjes, de welbekende stinky tofu (ja, deze stinkt ook echt), baozi (gestoomde broodjes), jiaozi (dumplings) en allerlei insecten. De ideale setting voor een geslaagde avond in China.

avondmarkt insecten eten china

Millennium Park

Millennium Park BootMillennium Park is een prachtig nieuw aangelegd park, dat je best kunt vergelijken met een soort thema-park. Wanneer je Millenium Park binnenstapt ga je terug in de tijd van de Song Dynastie. Alles wat je hier terugvindt, is een kopie van hoe het er vroeger moet uitgezien hebben.

Naast de prachtige gebouwen, vind je hier ook leuke winkeltjes waar al het personeel in authentieke kleding rondloopt. Op verschillende tijdstippen worden er ook voorstellingen gepland, zodat je een levendig beeld krijgt van de Chinese leefwereld gedurende de Song Dynastie.

Zeker wanneer je met kinderen reist, is dit park een leuke geschiedenisles. Ook de grote avondshow (apart toegangsticket) met licht en geluid is erg indrukwekkend.

millennium park kaifeng avondshow

Andere Kaifeng bezienswaardigheden

Kaifeng heeft uiteraard nog heel wat meer bezienswaardigheden, waaronder verschillende mooie tempels en pagodes.

Wanneer je in Kaifeng bent, vergeet dan echter ook niet te genieten van het gewone leven in de stad. De oprecht vriendelijke lokale bevolking is erg nieuwsgierig en gastvrij. Terwijl de meeste historisch belangrijke steden momenteel grote toeristische trekpleisters zijn, is Kaifeng nog een unieke plek waar je Chinese geschiedenis kunt combineren met het authentieke Chinese leven.


Wil jij ook naar Kaifeng?

Overweeg je een bezoek aan Kaifeng in jouw volgende China reis op te nemen? Vraag gratis je reisvoorstel aan en wij laten je zien hoe dit allemaal in je reis past.

Wist je trouwens dat Kaifeng vlakbij Luoyang ligt en je Kaifeng dus zou kunnen koppelen aan een bezoek aan de Longmen Grotten en het befaamde Kungfu Shaolin Klooster?

Heb je vragen over Kaifeng, twijfel dan niet om via info@yourplanettravel.nl contact op te nemen met onze China reisspecialisten. Uiteraard zijn we ook telefonisch bereikbaar op 035 7724396.

Lees meer verhalen