China is een bijzondere en boeiende wereld

Reisperiode: 6 t/m 27 april 2017
Reizigers: Diederik & Leo
Vakantiebestemming: China
Bouwstenen: Hong Kong, Guilin, Yangshuo, Chengdu, Lanzhou, Xiahe, Dali, Lijiang & Chengdu
Reisduur: 22 dagen


Huanglongxi Ancient Town

Wij hebben in april 2017 een geweldige reis door China gemaakt! We willen Your Planet travel, en in het bijzonder Mischa van Reenen en de collega’s, graag heel hartelijk bedanken voor de ondersteuning bij de voorbereiding van onze wat ingewikkelde reis, voor de organisatie ervan en de soepele uitvoering ter plekke.

Met hulp van Your Planet

De persoonlijke benadering en ook de persoonlijke boodschap in het met de reisbescheiden meegezonden notitieboekje zijn zeer gewaardeerd. De reis was opgebouwd uit een zestal bouwstenen van Your Planet (Guilin-Yangshuo, Chengdu, Xiahe, Kunming, Dali en Lijiang) en een aantal zelf ingebrachte onderdelen vanuit een specifieke hobbybelangstelling (traditionele watermolens en irrigatieraderen: o.a. Huanglongxi, Lanzhou) plus Hong Kong.

Alles verliep gladjes (op de vlucht Lijiang-Chengdu na, die geannuleerd bleek, maar professioneel op de luchthaven zelf werd omgeboekt) en de chauffeurs stonden op tijd klaar. Eigenlijk was de reis een aaneenschakeling van hoogtepunten, figuurlijk en soms letterlijk (Tibetaanse graslanden), waarbij het in het algemeen mooie weer ook meehielp. De excursies waren erg interessant, je waande je soms in een andere, voor ons vreemde maar opzienbarende wereld.

Ook onze eigen uitgekozen plekken en de excursies die we zelf ter plekke regelden, waren prachtig en de moeite meer dan waard. De hotels waren meestal erg sfeervol c.q. gezellig; de af en toe wat mindere badkamers of eenvoudige c.q. onhandige voorzieningen deden daar weinig aan af.

Ook de “types” van de hotels in Xiahe en Dali bleken erg leuk om mee om te gaan; met de gids in Dali hebben we zowat twee dagen doorgebracht want er waren toch geen andere gasten tijdens ons verblijf in april. Het Engels was geregeld een probleem, maar met hulp van vertaalapps kwamen we ook daar uit. Voor ongestoord Google-gebruik is een VPN app een uitkomst gebleken.

Dus, Your Planet travel, heel hartelijk dank voor jullie hulp bij deze onvergetelijke reis!

Must-see’s / do’s in Hongkong

Een zelf georganiseerd reisonderdeel waar we 3 nachten in een hotel, uniek gelegen aan Victoria Harbour in Kowloon verbleven. In de nabijheid van het hotel waren ook veel eetgelegenheden, waaronder twee filialen van Din Tai Fung (lunch en diner dim sum; niet al te duur ondanks 1 Michelinster, efficiënte service, tamelijk grootschalig). Je moet wel even zoeken in de winkelcentra).

Hong Kong Island Man Mo Temple

Wij waren vooral onder de indruk van: Star Ferry, The Peak Tower (mijd de non-descripte cafés/restaurants in de Tower en ga naar het Peak Lookout Café ernaast dat veel sfeervoller is maar niet noodzakelijk goedkoper), Man Mo en Pak Tai tempels. Maar ook Old Wan Chai Village, Bird Market in Yuen Po Street en Ko Shing Street en vergelijkbare straten met vaak bizarre koopwaar op Hong Kong Island.

Interessant is ook het  Hong Kong Heritage Museum (met leuk lunchrestaurant) in Sha Tin dat gemakkelijk per metro is te bereiken. De beroemde Symphony of Lights aan Victoria Harbour (elke avond om 20:00 uur; op de kade zelf staan tussen de mensenmassa of privé-uitzicht vanuit de hotelkamer) is mooi maar niet overweldigend.

Bouwsteen Yangshuo – 1 nacht in Guilin & 2 nachten Yangshuo

Na een autorit van het vliegveld van Guilin bleek ons hotel sfeervol en mooi gelegen aan het Ronghu meer in het centrum van Guilin. Mooie kamer. Het is de moeite waard om rond het meer te wandelen en (net als veel Chinezen) de verlichte tweeling-pagodes bij avond te bekijken. Dinertip: het Chunji Shao’e restaurant bij het Zhong Shan Hotel voor o.a. geroosterd schaap of gans en dim sum en ontelbaar veel andere gerechten (menukaart met foto’s en communicatie via vertaalapp).

Karstbergen in Yangshuo

Lange autorit naar nieuw afvaartcomplex met steigers voor de boten over de Li rivier naar Yangshuo. Tientallen vertrekken er min of meer tegelijkertijd. Prachtige boottocht van ong. 3½ uur (hangt af van de stand van het water) tussen het karstgebergte door. De Chinezen weten niet hoeveel foto’s ze moeten maken van omgeving en vooral van zichzelf op de voorgrond. De verstrekte lunchbox (inclusief) was wel wat erg eenvoudig. Het ophaalpunt bij aankomst was voor ons ietwat onduidelijk; wij waren niet ver genoeg doorgelopen.

Het guesthouse waar we verbleven ligt 5km buiten Yangshuo in het gehucht Aishanmen. Ideaal vertrekpunt voor fietstochten door het prachtige landschap; vooral de bij het hotel verkrijgbare fietsroute naar de Dragon Bridge sprak ons aan. Eenvoudig, maar sfeervol hotel in verbouwde adobe-hoeve met gezellige binnenplaats waar je ook kunt eten, wat wij dan ook steeds deden.

Alles, ook ontbijt, op bestelling en op kamerrekening; kwaliteit best goed maar soms lang wachten. Leuke plek voor contacten met andere reizigers. Aanrader is ook de Impression Liu Sanjie Light show: een massale licht show met 600 acteurs van een beroemde Chinese regisseur tegen achtergrond van bergen en altijd uitverkocht met 2000+ kijkers, dus goed georganiseerde chaos.

Yangshuo Fietstocht buiten centrum

Miljoenenstad Chengdu

Dit is een onvoorstelbaar grote miljoenenstad met de ene Bijlmer-achtige wijk na de andere. Wij zaten gelukkig in een sfeervol boutique hotel in het centrum bij de Wenshu tempel (lange autorit van het vliegveld, maar auto kon onder het hotel parkeren dus je hoeft niet meer een stuk te lopen).

De wijk is de moeite waard om te ontdekken, de tempel ook die een prettig thee- en (apart) koffieterras heeft. Helaas was tijdens ons verblijf een deel van de wijk niet toegankelijk wegens restauratie van de oude huizen. De kamer was goed, het ontbijt ook, maar tamelijk slechte Wifi helaas.

Panda’s en Huanglongxi

Aan de Toufu Street en Baiyunsi Street staat het ene theehuis na het andere met allemaal terrassen. Om de hoek van het hotel zijn twee relatief grote, maar aardige restaurants (geen Engels). De excursie naar de panda’s was leuk; je raakt al gauw vertederd. Zorg wel dat je er ’s ochtends vroeg bij bent, dan zijn ze nog redelijk actief.

Wij gingen in plaats van de normale excursie vervolgens naar Old Huanglongxi, een zeer druk bezocht (alleen Chinezen, geen Westerlingen) “oud” dorp met “oude” huizen en, onze belangstelling, veel traditionele watermolen objecten aan de beek door de centrale straat met veel horeca en veel shops.

De Sichuan Opera avondvoorstelling in het Cultural Park was zeer aardig, typisch Chinees, wel wat geroutineerd. Thee werd gratis verstrekt en voorafgaand aan de voorstelling was een korte privéles schaduwspel inbegrepen.

Huanglongxi Ancient Town markt

Op een marktje in Huanglongxi

Chengdu Panda Research Centre

Chengdu Panda Research Centre

 

 

 

 

 

 

 

Lanzhou

Lanzhou Water Wheel Expo Garden

Waterwheel Expo Garden

In Lanzhou hadden we zelf een hotel uitgezocht en geboekt. Na alweer een lange taxirit (met de bus kan ook) kwamen we bij ons hotel; een modern hotel met keurige kamer en keurig ontbijtbuffet met een beperkt aantal Westerse opties (ontbijt op de kamer bleek, ondanks dat het in beginsel mogelijk was, een groot probleem). De kennis van Engels was erg matig, Wifi kwaliteit ook.

Het hotel bevond zich op loopafstand van de Waterwheel Expo Garden. Dit is een park langs de Gele Rivier met zeer veel watermolen objecten en indrukwekkend grote irrigatieraderen, ter herinnering aan de 250 noria’s die hier ooit langs de rivier stonden.

In de middag had Your Planet een privé-autotocht naar Xiahe door steeds kaler wordend landschap geregeld. Onderweg zie je een toenemend aantal moskeeën. De snelweg inclusief tunnels bleek relatief nieuw en van goede kwaliteit, waardoor de rit ongeveer 3 uur duurde in plaats van de vroegere 4 uur.

Hoogtepunt van onze reis: Xiahe

Verblijf in alweer een sfeervol hotel, aan de buitenkant van het stadje maar op korte loopafstand van het Labrang klooster. De kamer was oké, de Wifi deed het redelijk, en de badkamer wat onhandig ingericht met weinig afzetruimte. Het ontbijt op bestelling (niet inclusief) met drie opties waarvan het zogenoemde “healthy breakfast” de meest uitgebreide was.

Gezellige lounge annex restaurant met aardige dinermogelijkheden. Het geheel wordt gedreven door een Hollandse dame die met een Tibetaan is getrouwd; gezellig stel. Ondersteund door een zwijgzame maar zeer behulpzame jongen en meisje.

Labrangklooster

Xiahe Labrang Monastery   Xiahe Labrang Monastery gebedsmolens

Bezoek Tibetaanse familie en paardenraces

In Xiahe ben je in een andere wereld terecht gekomen waar je foto’s blijft maken, mede dankzij het prachtige weer. De rondleiding door het klooster verliep wat chaotisch zodat we op een gegeven moment maar zelf verder gingen. Je kunt rustig een hele dag besteden aan alle gebouwen, de 3 km. lange rondgang met de gebedsmolens en het bekijken van de pelgrims die zichzelf afbeulen in rondjes lopen rond pagodes en ‘uitstrekbewegingen’ op planken of de kale grond.

De tocht naar de Sangke graslanden was ondanks de ellenlange hotsenbots weg een geweldige belevenis door het overweldigende landschap (hoewel de grasvelden nog niet groen waren in april) met kuddes schapen, geiten en yaks onderweg.

Het urenlange bezoek aan de Tibetaanse familie van de chauffeur in een traditionele tent met maaltijd en paardenraces ter gelegenheid van de opening van het buitenseizoen. Een zeer kleurrijk gebeuren! Zelf hebben we nog een volledig functionele traditionele watermolen voor het malen van graan bezocht in een naburig dorp. We hadden, mogelijk dankzij het vele water drinken, gelukkig geen last van hoogteziekte ondanks de 3000 meter hoogte.

Xiahe Sangke graslanden bij Tibetaanse Nomaden

Xiahe paardenraces Sangke Tibetaanse Nomaden

Kunming; hoofdstad provincie Yunnan

Ontspannen in Kunming Green Lake park

Ontspannen in Kunming Green Lake park

Via Lanzhou, met een lange rit langs vele nieuwbouwprojecten zonder enige activiteit en onderweg bezoekje aan twee waterraderen op een andere locatie, opnieuw per vliegtuig naar de volgende stad. Het hotel hier was in het centrum bij het Green Lake (maar geen uitzicht erop) en bleek een modern zakenhotel met weinig westerse ontbijtopties en zichtbaar achterstallig onderhoud. Wel hadden ze hier goede Wifi en was het op zich een keurige hotelkamer.

Een rondje Green Lake is leuk vooral vanwege het zicht op mensen die zich op typisch Chinese wijze ontspannen, evenals een bezoek aan het Yuan Tong tempelcomplex. Een wandeling door de oude en kleurrijke straatjes rond Jin Xing Street is ook aan te bevelen. Het Yunnan Provincial Museum bleek in 2015 helaas naar een buitenwijk te zijn verhuisd zodat we dat niet hebben bezocht.

Lunchen in Kunming is aan te bevelen bij Lan Bai Hong (French Café) en diner in het “upmarket” en mooi gelegen Wei Cai restaurant.

Met de trein naar Dali

De treinreis van Kunming naar Dali, met tickets verzorgd door Your Planet, was leuk in een 1e klas coupé met 2 bedden onder en 2 boven. De “treinprocedure” op het station van Kunming gaat stap voor stap, maar zit in feite logisch in elkaar met per stap een nieuw stuk informatie. Veel controles na een aanslag een paar jaar geleden. De conducteur neemt je kaartje in, maar vlak voor de bestemming krijg je het weer terug, ook een teken dat je er bij de volgende stop uit moet. Aankomst precies op tijd! Weer keurig opgehaald door de chauffeur.

Het hotel in Dali bleek opnieuw sfeervol, met ruime kamer, een wat minder ruime en helaas ietwat smoezelige badkamer. Het ontbijt was inclusief met ruime keuze. Wifi redelijk goed. Na de eerste nacht waren wij de enige gasten zodat eigenaar van het hotel alle tijd had voor excursies met ons. Een zeer sympathiek type!

Zeer aan te bevelen en interessant (authentieke locaties en markten), hoewel de excursieprijzen niet bescheiden zijn. Old Dali is zeer toeristisch, ook met Westerlingen, maar de moeite waard. Er zijn veel mooie gebouwen te bekijken, evenals het straatleven. Er zijn veel restaurants en cafés waarbij we degenen die levende insecten en padden in de aanbieding hadden, hebben overgeslagen.

Excursie in regio van Dali bij Yi bevolking

Dagexcursie in de regio van Dali naar de Yi bevolking

Lokale markt in de regio van Dali

Lokale markt in Dali

Toeristisch Lijiang

De eigenaar van het hotel bracht ons per auto naar Lijiang met onderweg een bezoek aan Shaxi ancient town. Weinig toeristen en ook authentiek ogend; helaas een van de zeer weinige dagen die wat regenachtig waren. In Lijiang moesten we van de oostelijke stadsingang naar het hotel lopen na betaling van entreegeld, maar dat verzorgde een mannetje met een kar voor de bagage.

Het hotel ligt sfeervol in een rustig steegje in een hectisch-toeristische oude stad met een wirwar van steegjes en beekjes en ontelbaar veel winkeltjes. Daarbij vielen vooral het grote aantal trommelwinkels op, waar de verkoopster/verkoper meestal de klanten naar binnen probeerde te trommelen.

De kamer in het hotel was aan de krappe kant, de badkamer juist niet maar die kampte met een verstopte WC waar we te laat achter kwamen. Werd keurig opgelost. Prima douche, slechte Wifi en een eenvoudig ontbijt begeleid door live muziek op een soort citer. De Naxi voorstelling op het centrale plein was aardig, de betaalde avondvoorstelling in het oude theater ook (met enige 80-jarigen in het orkest).

Verder werd de sfeer in de stad vooral bepaald door Chinese toeristen. De fietstocht naar Baisha (1 uur fietsen) was de moeite waard; een klein dorp met bezienswaardige straatjes en leuk straatleven en veel kleinschaliger en rustiger dan Lijiang. De Black Dragon Pool op de terugweg was de moeite waard; helaas was de beroemde foto van de besneeuwde berg niet mogelijk wegens wolken.

Fietstocht van Lijiang naar Baisha   Bezoek aan Baisha tijdens fietstocht

Terugreis via Chengdu

Keurig naar vliegveld Lijiang gebracht waar onze vlucht naar Chengdu geannuleerd bleek. Vervelend want de volgende dag zouden we vandaar naar Amsterdam terugvliegen. Gelukkig werd de vlucht om geboekt door een kordate dame na ontelbaar veel telefoontjes.

Vervolgens bleek vliegveld Chengdu gesloten wegens de ontdekking van een “onbemand vliegend voorwerp”. Dat kostte een uur wachten. Gelukkig toch nog die avond aangekomen in het Airport Hotel Chengdu welke we zelf hadden geboekt. Zeer goed hotel maar opnieuw weinig kennis van Engels. Dit maal uitgebreide westerse ontbijtopties.

Tot besluit

De organisatie verliep in het algemeen vlekkeloos, hotels sfeervol met af en toe wat aanmerkingen: de wat duurdere hotelopties die door Your Planet worden aangeboden, bleken het qua ligging en uitstraling waard. De kennis van het Engels viel erg tegen, een vertaalapp is erg handig. Chinezen hebben dat zelf ook voor vertaling naar het Engels.

Dali en Lijiang zijn aardig om een keer beleefd te hebben, maar bleken wel erg toeristisch. Xiahe is absoluut een hoogtepunt van de reis, evenals het gebied rond Yangshuo. De vliegreizen in China gingen goed; de Chinese luchthavens bleken sowieso modern georganiseerd met Engelse aanduidingen. Ook de treinreis is een leuke belevenis gebleken, hoewel er mogelijk wel interessantere trajecten bestaan.

Het straatleven, de mensen en de veelal prachtige tempels en andere gebouwen waren voor ons telkens weer een bevestiging dat China een geweldige bestemming is. Al met al een prachtige reis waar we met heel veel plezier op terugkijken.

Lees meer verhalen