Kaifeng | De vergeten hoofdstad van China

Kaifeng en de vergeten glorieperiode

Kaifeng was ooit de grootste stad ter wereld en toch heb je waarschijnlijk nog nooit van deze stad gehoord. Geen paniek, want daarin ben je (spijtig genoeg) helemaal niet alleen.

Kaifeng was jaren lang de hoofdstad van verschillende Chinese dynastieën en toch herinneren zich slechts enkelingen de prachtige glorieperiode van deze stad aan de Gele Rivier.

Leven op straat in KaifengWanneer je nu in de stad rondloopt is het moeilijk te geloven dat deze stad ooit één van de machtigste oude hoofdsteden van China was. Wanneer je vergelijkt met de bekendere hoofdsteden Beijing, Nanjing en Xi’an, voelt Kaifeng zo veel kleiner aan.

Met ongeveer negenhonderdduizend inwoners is Kaifeng momenteel, naar Chinese normen, een kleine stad in China. Toch voel je dat deze stad anders is en een rijke geschiedenis met zich meedraagt.

Historische hoofdsteden van China

Sinds 2004 heeft China officieel acht historische hoofdsteden: Beijing (de huidige hoofdstad), Xi’an, Nanjing, Luoyang, Anyang, Kaifeng, Hangzhou en Zhengzhou.

Waarom pas sinds 2004? Omdat in 2004 nieuw archeologisch bewijs gevonden werd dat ook Zhengzhou ooit een hoofdstad van de Shang Dynastie was. Voordien waren er dus officieel zeven historische hoofdsteden.

Kaifeng als hoofdstad van China

Hooggerechtshof KaifengDoor de ideale ligging aan de Gele Rivier, was Kaifeng gedurende verschillende regeringsperiodes hoofdstad van China. De geschiedenis van de stad gaat zelfs terug tot 770 voor Christus.

Kaifeng kende echter de grootste glorieperiode gedurende de Noordelijke Song Dynastie (960-1127). In deze tijd was de stad bekend onder de naam Bianjing, waarbij “bian” verwijst naar de naam van een rivier in Henan provincie en “jing” hoofdstad betekent.

Waarom vergeten glorie?

Waarom kennen zo weinig mensen Kaifeng dan en spreekt men nu van vergeten glorie?

Dit heeft grotendeels te maken met de ligging aan de Gele Rivier. Ook al was deze ligging ideaal vanuit het commerciële oogpunt, tegelijkertijd betekende dit kwetsbaarheid.

Deze kwetsbaarheid komt doordat Kaifeng middenin het overstromingsgebied van de Gele Rivier ligt. Zo werd Kaifeng verschillende keren (al dan niet opzettelijk) overstroomd, waardoor gebouwen verwoest werden en de stad verlaten werd. De stad was daarnaast ook erg kwetsbaar voor aanvallen uit het Noorden. Telkens werd Kaifeng na een overstroming of aanval opnieuw opgebouwd, maar steeds met minder glorie.

Charme blijft bewaard

Dragon Pavilion TempelDoordat Kaifeng over de jaren heen erg heeft moeten inboeten in aanzien, bleef de authenticiteit van de stad goed bewaard. Zo staan er nog gedeelten van de stadsmuren overeind, waarbinnen je een charmante authentieke Chinese provinciestad ontdekt met verschillende bezienswaardigheden.

De rijke geschiedenis van deze tegenwoordig vrij onbekende plek in China, maakt het heel interessant om Kaifeng te bezoeken. Zo zul je onmiddellijk merken dat je bijna geen enkele andere Westerse toerist tegenkomt en de lokale bevolking nog oprecht vriendelijk en schuw is. In Kaifeng voel je nog echt de charme van het oude China. Iets wat in andere historische steden door de grote ontwikkeling meer en meer begint te verdwijnen.

Wil je graag weten wat je in Kaifeng allemaal kunt zien en beleven? Lees dan onze blog over de top 5 bezienswaardigheden in Kaifeng.

Wil jij ook naar Kaifeng?

Overweeg je een bezoek aan Kaifeng in jouw volgende China reis op te nemen? Vraag gratis je reisvoorstel aan en wij laten je zien hoe dit allemaal in je reis past.

Wist je trouwens dat Kaifeng vlakbij Luoyang ligt en je Kaifeng dus zou kunnen koppelen aan een bezoek aan de Longmen Grotten en het befaamde Kungfu Shaolin Klooster?

Heb je vragen over Kaifeng, twijfel dan niet om via info@yourplanettravel.nl contact op te nemen met onze China reisspecialisten. Uiteraard zijn we ook telefonisch bereikbaar op 035 7724396.

Lees meer verhalen