Huangshan | De Gele Bergen

Huangshan, de Gele bergen van China

Huangshan panorama

Eén van de bekendste bergen in China is zonder twijfel Huangshan, wat letterlijk vertaald wordt naar Gele berg. Zijn deze bergen dan geel? Helemaal niet! De bergketen is genoemd naar de Chinese Gele Keizer (Huang Di) uit de Tang dynastie.

Hoewel deze berg vaak verward wordt met zijn broertje in Xi’an (Huashan), ligt Huangshan op een heel andere plek in China.

reisspecialst china huangshan2

Huangshan ligt in de provincie Anhui en (naar Chinese normen) vlakbij Shanghai en Hangzhou. Door deze ideale ligging is een bezoek aan Huangshan ook interessant voor reizigers die graag een uniek stukje Chinese natuur willen bewonderen,  maar niet zo veel tijd hebben.

Heb je meer tijd? Dan kun je op de top van Huangshan overnachten en een prachtige zonsondergang en -opgang meemaken. Daarnaast vind je aan de voet van de berg ook nog enkele authentieke Huizhou dorpjes terug, waar we in onze blog over Huizhou dorpen graag meer over vertellen.

 

Waarom Huangshan?

Huangshan is één van de vijf “Great Mountains” van China. Wetende hoe groot China is, kun je dus heel wat verwachten van Huangshan! Daarnaast staat Huangshan ook op de UNESCO werelderfgoedlijst als uniek natuurgebied.

Huangshan staat vooral bekend om de grote wolkenzee waarin je terechtkomt bij de klim omhoog. De wolken zweven als het waren tussen de verschillende pieken, wat een dromerig landschap creëert.

huangshan wolkenzee

Bovenaan de berg zul je ook enkele unieke rotsformaties terugvinden. Zo vind je onderweg naar de Lion Peak een rots in de vorm van een aap die naar de (wolken)zee kijkt (Huozi Guan Hai). Ook de vliegende rots (Feilai Shi) is een populaire plek op ongeveer een kilometer van de Bright Top.

flyin rock huangshanmonkey huangshan

 

 

 

 

 

 

Hoe kom je in Huangshan?

Huangshan is makkelijker te bereiken dan je misschien denkt. Tunxi (Huangshan stad) is de dichtstbijzijnde stad die over een luchthaven beschikt. Naast een luchthaven, vind je in Tunxi ook een bus- en treinstation,  vanwaar er verbinding is met alle grote steden in China.

Tunxi oude stadscentrumVanuit Tunxi sta je op ongeveer een uur rijden aan de voet van Huangshan (Tangkou) en kun je aan de klim beginnen.

Het is aan te raden een nacht in Tunxi te verblijven alvorens de volgende ochtend vroeg naar Huangshan te vertrekken. Zo kun je bij aankomst even genieten van het gezellige oude stadscentrum. In Tunxi’s oude stadscentrum vind je verschillende leuke winkeltjes en stalletjes met de lekkerste lokale specialiteiten. De volgende ochtend kun je vol energie beginnen aan de beklimming.

Bergbeklimmen in China

Wanneer je aan bergbeklimmen denkt, denk je misschien onmiddellijk aan gevaarlijke paden of bungelen aan een touw aan de klif van een berg. Niets is minder waar in China.

Bergbeklimmen Huangshan

Wanneer je in China een berg beklimt (dus zeker niet alleen Huangshan), dan ga je met de trap naar boven. Inderdaad, duizenden trappen zullen je van de voet van de berg tot aan de top brengen. Zie je dit niet zitten? Dan kun je uiteraard ook altijd de kabelbaan nemen, zoals de meerderheid van de Chinezen zal doen.

Huangshan kabelbaan

Welke route neem ik op Huangshan?

huangshan voedsel naar boven brengen

Belangrijker dan welke route je neemt, is eigenlijk hoeveel tijd je hebt om Huangshan te bezoeken. Er zijn in totaal drie wandelroutes en drie kabelbanen naar de top van Huangshan. Wanneer je eenmaal boven bent kun je makkelijk een dag of langer rondwandelen.

Of je er nu voor kiest om Huangshan in één dag of drie dagen te verkennen, de Gele bergen zullen sowieso een enorme indruk op je maken.

De mooiste en leukste plekken vinden is echter niet zo eenvoudig. Je zal nergens twee dezelfde routekaarten tegenkomen en zelfs de officiële plattegronden in het park zijn verwarrend. Het makkelijkst is om Huangshan met een gids te bezoeken, zo hoef je je helemaal geen zorgen te maken en ben je er zeker van dat je leukste plekken en mooiste uitzichtpunten niet misloopt.

Wandelroutes en kabelbanen

Huangshan routeDe twee meest gekozen routes om naar de top van Huangshan te wandelen, zijn de oostelijke en westelijke route vanuit Tangkou (Southern Gate). De kortste en makkelijkste route start in het Oosten, vanaf Yungu Temple/Cloud Valley. Neem je deze route, dan doe je er ongeveer drie uur over om de top (Bright Top) te bereiken.

Houd je van een uitdaging en wil je graag het mooiste van de berg zien? Neem dan de Westelijke route (vanaf Mercy Light Pavilion) en wandel in ongeveer vijf uur van de voet tot aan de top van Huangshan (Bright Top).

Heb je de top bereikt? Verken de verschillende pieken, uitzichtpunten, paviljoenen en bruggen. Wanneer je meer tijd hebt op de top, wandel dan ook de West Sea Grand Canyon route. Deze wandeling duurt ongeveer 4 uur en brengt je langs de meest fabelachtige bruggen en uitzichtpunten.

Tip: Ga voor de ultieme Huangshan ervaring en wandel omhoog via het Westen, verken de top van de bergketen, overnacht op de top, geniet van een unieke zonsondergang en –opgang  en wandel de volgende ochtend terug naar beneden via het Oosten.

reisspecialst china huangshanhuangshan zonsopgang

 

 

 

 

 

 

Is al dat wandelen niet aan jou besteed? Dan kun je ook een kabelbaan omhoog (80-90 RMB per rit) nemen en enkel de top te voet verkennen. Houd wel rekening met lange wachtrijen, aangezien de meerderheid van de Chinezen liefst met de kabelbaan omhoog gaat.

Tip: Heb je slechts een dag de tijd en wil je toch graag de mooiste plekken van Huangshan bezoeken? Neem de kabelbaan omhoog en verken samen met een gids de meest indrukwekkende uitzichtpunten. Vervolgens kun je afhankelijk van de tijd de kabelbaan weer naar beneden nemen of via de kortste wandelroute weer naar beneden wandelen.

Wil jij ook naar Huangshan?

Overweeg je om Huangshan in jouw volgende China reis op te nemen? Vanuit Shanghai en Hangzhou reis je snel met de trein naar Huangshan, maar ook vanuit andere bouwstenen is Huangshan makkelijk te bereiken.

Je geeft zelf aan of je wilt wandelen of liever de kabelbaan neemt en onze lokale gidsen begeleiden jou graag naar de meest fotogenieke plekken. Vraag gratis je reisvoorstel aan en wij laten je zien hoe Huangshan in je reis past.

Heb je vragen over een bezoek aan Huangshan, twijfel dan niet om via info@yourplanettravel.nl contact op te nemen met onze China reisspecialisten. Uiteraard zijn we ook telefonisch bereikbaar op 035 7724396.

Lees meer verhalen