Huizhou dorpen | Authentiek China vlakbij Huangshan

Bezoek aan Huizhou dorpen, vlakbij Huangshan

In de reismaand november vertrok reisspecialist Mischa vanuit Hangzhou (beroemd om haar Westmeer) met een expressbus naar Tunxi, ook wel Huangshan City genoemd.

De stad Tunxi is de toegangspoort voor de Gele Bergen in China. Niet veel mensen weten echter dat je van hieruit ook aantal leuke karakteristieke Huizhou dorpen kunt bezoeken.

huizhou dorpen

Je kunt trouwens ook vanaf Shanghai per bus of (nacht)trein naar Tunxi reizen. De highspeed dagtrein is dit geval de leukste optie. De supersnelle trein doet er zo’n 4,5 uur over. Het reizen met een expressbus in China heeft ook z’n charme en is geschikt voor de kleinere portemonnee.

Bezoek aan Huizhou dorpen

Naast de Gele Bergen heeft deze omgeving nog iets moois te bieden, namelijk de witte Huizhou dorpen: karakteristieke boeren- en koopmanshuizen uit de Ming- (1368-1644) en Qingdynastiën (1644-1911).

De dorpen van het Huizhou gebied zijn aan de hand van Feng Shui opgebouwd. Hierbij wordt er rekening gehouden met de vijf elementen (water, hout, vuur, aarde en metaal). Dit zou geluk brengen en ten goede komen aan de natuurlijke omgeving en een goede oogst.

Bij de opbouw van de Huizhou dorpen werd er vaak gekozen voor een plek aan de voet van de bergen,  omringd door water. De toegangspoorten werden op het zuiden gericht waardoor zicht op schoorstenen en wegen, wat ongeluk zou kunnen brengen, kon worden voorkomen.

Straatbeeld Chengkan Huizhou dorp www.jouwchinareis.nl   Stenen toegangspoort Xidi www.jouwchinareis.nl

Hui bouwstijl

De huizen van de verschillende dorpen hebben een zogenoemde Hui bouwstijl. Zwart-grijze dakpannen en witte muren. Veel huizen hebben één of meerdere binnenplaatsen met prachtige houten en stenen decoraties, afhankelijk van de status van de eigenaren.

Je gids kan je uitgebreid vertellen waarom ze juist hier zo in gedreven waren. Deze dorpen staan ook bekend om hun fraai versierde stenen toegangspoorten.

De bouwwijze heeft ook zeer zeker functionele redenen. Door het hoog plaatsen van de ramen werden de huizen beschermd voor rovers. Om het huis te beschermen tegen overspringende brand, werden de zijmuren hoger opgetrokken dan het middenstuk van het dak. Omdat het vuur altijd naar het hoogste punt trekt, zou het dak op deze manier beschermd zijn.

Ten westen van Tunxi liggen onder andere de twee beroemdste dorpen Xidi en Hongcun, beide staan ook UNESCO Werelderfgoedlijst. Ten noorden en oosten van de Tunxi liggen de minder toeristische dorpen.

Voor deze trip is het aan te raden om een gids mee te nemen. Juist voor de Huizhou dorpen is dit echt een must, aangezien de dorpen echt tot leven komen bij de verhalen van de gids. Wanneer je geen Chinees spreekt, is het hebben van een gids ook echt een toevoeging. Zo kun je ook een klein gesprekje aanknopen met de lokale bevolking.

Chengkan huizhou

Minder toeristisch Chengkan

Chengkan, één van de minder toeristische dorpen, was het eerste dorp waar Mischa naartoe ging. De gids had prachtige verhalen over de huizen en haar bewoners. De manier van leven in het dorp, de rust die er hing en de wat schuwe inwoners maakten dit bezoek echt fascinerend.

Chengkan huizhou levelSteegje Xidi www.jouwchinareis.nl

UNESCO Huizhou dorp Xidi

Het UNESCO dorp Xidi is iets minder charmant omdat het hier nogal druk kan zijn met Chinese toeristen. Vaak komen hier ook kinderen op schoolreis waardoor je door heel het dorp kunstenaars in spé ziet. Wat soms wat jammer kan zijn, is dat de oude huizen eigenlijk souvenirwinkels zijn. Maar als je wat afwijkt van de hoofdstraat kom je ook zeer zeker mooie smalle straatjes tegen in Xidi.

In Xidi is er een guesthouse waar je kunt overnachten. Wanneer je een volle dag hebt voor het bezoeken van verschillende dorpen is het wel leuk om hier te overnachten.

Xidi Huizhou

Tip: Wanneer je tijdens je reis door China dezelfde dag doorreist naar een hotel aan de voet van Huangshan (Gele Bergen) is het heel wat interessanter om de minder toeristische dorpen te bezoeken. Hier krijg je echt een indruk van hoe de mensen in zo’n dorp leven.

Wil jij ook Huizhou dorpen bezoeken?

Overweeg je een bezoek aan de Huizhou dorpen (en Huangshan) in jouw volgende China reis op te nemen? Vanuit Shanghai en Hangzhou reis je snel met de trein naar Huangshan, maar ook vanuit andere bouwstenen is Huangshan makkelijk te bereiken. Vraag gratis je reisvoorstel aan en wij laten je zien hoe dit allemaal in je reis past.

Heb je vragen over een bezoek aan Huangshan en Huizhou dorpen, twijfel dan niet om via info@yourplanettravel.nl contact op te nemen met onze China reisspecialisten. Uiteraard zijn we ook telefonisch bereikbaar op 035 7724396.

Lees meer verhalen