Xiamen: een onbekend stukje China

Xiamen en Yongding scenic area

Bij de naam Xiamen gaat bij de meeste mensen niet direct een belletje rinkelen. Xiamen en haar omgeving wordt vaak buiten een reis door China gelaten, maar is dit terecht? Onze China reisspecialist Mischa bezocht dit deel van China en is onder de indruk.

Traditioneel Tulou huis in de omgeving van Xiamen

Tulou huizen van de Hakka bevolking

Vanuit de luchthaven in Xiamen is het ongeveer drie uur rijden naar het gebied van de Hakka bevolking. Het gebied is beroemd om haar Tulou huizen. Grote ronde (of vierkante) huizen met meerdere verdiepingen uit de Ming en Qing dynastie. Gebouwd voor bescherming tegen rovers en extreme weersomstandigheden. In het gebied wordt veelal thee verbouwd en verkocht (Oolong thee).

Het gebied wordt door de overheid beschermd en verder ontwikkeld voor toerisme. Economische stimulering is nodig aangezien het bergachtig is en een grote stad niet echt in de buurt ligt. Het (Chinese) toerisme is in de omgeving van Xiamen duidelijk in opkomst. In China gaan de Chinezen zelf steeds meer op reis. Het is een enorme bron van inkomsten. Al kun je je afvragen in hoeverre de bewoners zelf echt iets zien van bijvoorbeeld de entreegelden.

Wat in China altijd opvalt is dat er in dit soort afgelegen gebieden veel oudere mensen wonen. Ergens logisch omdat jonge mensen veelal naar de grote steden trekken. De oudere mensen in China kennen geen AOW; ze werken allemaal nog. Je ziet hier de mensen vooral aan het werk op het land. Iets wat leuk is om te zien, aangezien dit bij ons vooral per machine gebeurt. Door de ontwikkeling van het toerisme zie je ook veel mannen en vrouwen in de bouw werken.

De binnenkant van een Tulou huis

Slapen in een traditioneel Tulou huis

Als reiziger kun je in een traditioneel Tulou huis slapen. Het guesthouse wordt gerund door een familie waarvan de zoon Engels spreekt. Dat is heel fijn want verder spreekt echt niemand hier Engels, zoals gebruikelijk in China.

Eet smakelijk in dit Tulou restaurantHet leuke aan het guesthouse is dat de hele familie hier woont. Jong, oud, allemaal bij elkaar. Het hele dorp, met verscheidende Tulou huizen bij elkaar, is eigenlijk een hele gemeenschap of familie. Je krijgt dus echt een inkijkje in hoe deze mensen wonen. In Nederland zou je er niet aan moeten denken om in zo’n huis zonder enige privacy te wonen. Iedereen is en leeft de hele dag door samen. Wel heel gezellig.

Bij aankomst word je hartelijk door iedereen begroet. In de avond kun je op het binnenplaatsje te genieten van een lekkere maaltijd omringd door sfeervolle rode lampionnetjes. Zoals in elke Tulou kun je hier ook thee kopen. Een van de familieleden geeft je een uitgebreide introductie van hun theeën.

Beste reistijd

Xiamen ligt in Zuid-China en daardoor heeft het ook een erg geschikt klimaat voor deze manier van wonen. Een ideale tijd om dit gebied te bezoeken is in het voor- en najaar. De temperatuur ligt dan rond de 25 graden overdag. ’s Zomers wordt het warmer. Een nadeel van de zomer zijn de vele kleine mugjes. Je ziet ze haast niet maar ze steken wel.

Wil jij ook naar Xiamen en de Tulou huizen?

Overweeg je om Xiamen en de Tulou huizen in jouw volgende China reis op te nemen? Vraag gratis je reisvoorstel aan en wij laten je zien hoe Xiamen in je reis past.

Heb je vragen over een bezoek aan Xiamen, twijfel dan niet om via info@yourplanettravel.nl contact op te nemen met onze China reisspecialisten. Uiteraard zijn we ook telefonisch bereikbaar op 035 7724396

Tip: KLM vliegt rechtstreeks op Xiamen in een reistijd van ongeveer 11 uur.

Lees meer verhalen