Shangri-La: Tibet in China

Uitzicht op Shangri-La

Shangri-La: een vleugje Tibet

Heb je geen tijd om jouw China reis met Tibet te combineren, of wil je geen risico lopen dat het Tibetaanse permit, nodig om naar Tibet te reizen, op het laatste moment wordt geweigerd door de Chinese autoriteiten? Dan kun je de Tibetaanse sfeer heel goed proeven op andere plekken op ‘Chinees’ grondgebied, voornamelijk in de provincies Yunnan, Sichuan en Gansu. Een van die plekken is Shangri-La, oftewel het stadje Zhongdian, dat in de uitlopers van de Himalaya is genesteld.

Lijiang

Straatbeeld van LijiangShangri-La kan het best bereikt worden vanuit Lijiang, een mooi, zeer populair stadje, waarvan het oude centrum op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Chinese toeristen hebben Lijiang massaal gevonden en rust is hier ver te zoeken.

De omgeving van Lijiang is echter prachtig en zeer de moeite waard om te verkennen per fiets, te paard of te voet. Denk aan kleine dorpjes van de lokale Naxi-bevolking en het nationale park Jade Dragon Snow Mountain, waar je met een kabelbaan tot een hoogte van wel 4600 meter kunt komen.

Wandelen door de Tiger Leaping Gorge

De reis van Lijiang (2400 meter) naar Shangri-la (3100 meter) voert je langs de Tiger Leaping Gorge. Dit ligt niet op de directe route naar Shangri-La, maar wij brengen je hier graag naartoe voor een prachtige wandeling door de kloof.tiger leaping gorge shangri-la

Een wandeling is tevens de manier om de vele Chinese tourbussen en toeristen te vermijden, die veelal de weg onderin de kloof gebruiken. Chinezen houden over het algemeen niet echt van wandelen, dus de uitzichten van bovenaan de kloof heb je grotendeels voor jezelf.

De Yangtze rivier baant zich woest een weg door de kloof en heeft het haar vorm gegeven. De Tiger Leaping Gorge heeft haar naam te danken aan een oude legende, waarin een tijger werd opgejaagd en een geslaagde sprong waagde van de ene naar de andere kant van de kloof om aan de jagers te ontsnappen.

De sfeer van Tibet

hoogvlaktes nabij shangri-la

De reis gaat verder naar Shangri-La. Onderweg verandert het landschap langzaam in een hoogvlakte en krijg je steeds meer het gevoel dat je in Tibet beland bent. De meerderheid van de bevolking in dit gebied is dan ook Tibetaans. Je rijdt over enorme vlaktes met op de achtergrond hoge bergen met besneeuwde toppen; de uitlopers van de Himalaya.

Tibetaanse gebedsvlaggen shangri-laHer en der staat een huisje met Tibetaanse gebedsvlaggetjes en de horens van een yak prijken trots boven de deur. De huid van een geit ligt te drogen over een hekje.

Je ziet talrijke stoepa’s met honderden gebedsvlaggetjes die wapperen in de wind. Voor je gevoel ben je ver weg van het snel ontwikkelende China en haar metropolen, en heel dichtbij Tibet.

De kloosters van Shangri-La

Dan kom je aan in Zhongdian, een grotendeels Tibetaans stadje met een modern en oud gedeelte. Het oude gedeelte is helaas voor een deel afgebrand in 2014, maar de opbouw is inmiddels grotendeels voltooid. Je zult overigens zien dat er in en om Shangri-La veel wordt gebouwd. De Chinezen zijn er erg aan gelegen om Shangri-La beter bereikbaar te maken voor toeristen.

Er zijn een aantal kloosters in en rondom Shangri-La die het bezoeken waard zijn. Een echte aanrader is het Ganden Sumtseling klooster, ook wel Songtzanlin genoemd, dat even buiten de stad gelegen is.Gouden gebedswiel shangri-la

Dit klooster is in dezelfde stijl gebouwd als het Potala in Lhasa (Tibet) en wordt dan ook Little Potala genoemd. Je kunt hier het ochtendgebed bezoeken van de 600 Tibetaanse monniken die hier huisvesten.

In het stadje zelf zijn ook een aantal kloosters te vinden, zoals het Zhuangjin Tong klooster met het grootste gebedswiel ter wereld. Er zijn maar liefst zes mensen nodig om dit gevaarte in beweging te krijgen. Vanaf de heuvel waarop dit klooster is gebouwd, Turtle Hill, heb je een mooi uitzicht over Zhongdian.

Rondom Shangri-La

Rondom Shangri-La is veel natuurschoon te vinden en het is dan ook een ideale plek om te wandelen, fietsen of paardrijden. Bijvoorbeeld rondom Napa Lake, om vervolgens op de ‘koffie’ te gaan bij een Tibetaanse familie, waar je enkele Tibetaanse snacks krijgt voorgeschoteld. Een unieke kans om echt kennis te maken met de Tibetaanse cultuur! Aangezien dit lastig is om zelf te organiseren, helpen wij je daar graag bij.

shudu lake bij shangri-laOok Potatso National Park is een geliefde plek, vooral onder Chinese toeristen. Dit park ligt op een hoogte van gemiddeld 3600 meter, maar op sommige stukken passeer je zelfs de 4000 meter hoogte. Reden voor veel Chinezen om fikse voorzorgsmaatregelen te treffen en zuurstofflessen in te slaan.

Een van de hoogtepunten van Potatso National Park is Shudu Lake, vooral in de winter een prachtige plek voor een korte wandeling. ‘s Ochtends vroeg hangt er een magische ijzige sfeer. Mist trekt langzaam op terwijl de zon zich steeds meer laat zien en de helderblauwe lucht tevoorschijn komt.

De wandelpaden, zoals in veel nationale parken gemaakt van houten vlonders, zijn wit uitgeslagen door de vrieskou. Tijdens het wandelen wordt je vergezeld door eekhoorntjes die nieuwsgierig zijn of je eten hebt meegenomen. Let wel, in de zomer kan het hier druk zijn en is er vrij weinig over van deze magische sfeer.

Öchtendmist bij Shudu Lake nabij Shangri-la

Verder richting Tibet?

Nog niet genoeg van dit gebied? Reis dan verder naar Meili Snow Mountain, nog dichter bij Tibet gelegen. Of bezoek de stompneusapen in Tacheng, op ongeveer drie uur rijden van Shangri-La. Andere bouwstenen die goed aansluiten zijn Lijiang, Shaxi en Dali, welke allen over land bereikbaar zijn vanuit Shangri-La. De Naxi-bevolking die in en rondom Lijiang leven, zijn verwant aan de Tibetanen.

Je kunt in jouw China reis Shangri-La ook combineren met de provincie Gansu, waar de Tibetaanse invloeden sterk zichtbaar zijn. Denk aan plaatsen als Xiahe, waar een van de grootste Tibetaanse kloosters staat buiten Tibet (het Labrang klooster), Langmusi en Jiuzhaigou.


Van plan om een reis te maken naar China? Zie hier ons aanbod van China waarbij je kunt kiezen uit onze bouwstenen of onze vaste rondreizen

Lees meer verhalen