Met stokjes eten | De Chinese EETtiquette

Hoe eet je correct met (Chinese) stokjes?

Stokjesstress

Ga je op reis naar China, maar weet je helemaal niet hoe je met stokjes moet eten en wat de Chinese “EETiquette” is? Geen paniek, hier wat tips!

Hoe houd ik mijn stokjes correct vast?

Op deze foto zie je hoe je volgens de Chinese etiquette deten met stokjese stokjes correct vasthoudt. Toch zul je heel wat westerlingen en zelfs ook Chinezen de stokjes anders zien vasthouden. Wil dat zeggen dat dat verkeerd is? Absoluut niet! Het belangrijkste is dat de stokjes losjes in je hand liggen en je tegelijk ook kracht kunt zetten, waardoor het eten niet kan wegschieten.

Ben je vastberaden om met die verrekte stokjes te leren eten? Probeer het dan gewoon! Om het jezelf makkelijk te maken is de eerste tactiek vaak om de stokjes gekruist vast te houden en de stukjes eten goed vast te klemmen. Dit lijkt in het begin het makkelijkst, maar geloof me, het is niet de beste methode. Je bent bij iedere hap weer ingewikkeld bezig, vaak met twee handen, om een stukje eten tussen de stokjes te klemmen. Op een gegeven moment verkrampen je vingers helemaal. Gevolg, je pakt er toch maar een lepel of een vork bij. Niet handig dus.

Probeer dus om vanaf de eerste keer de stokjes parallel te houden. Dit lijkt aanvankelijk iets moeilijker, maar na wat oefenen ga je vanzelf zien dat dit heel wat aangenamer is. Houdt de stokjes ook achteraan vast, hierdoor kun je meer kracht zetten en gerichter grijpen.

De ronde tafel

In Chinese restaurants zie je vaak ronde tafels staan. Deze ronde tafels hebben meestal een draaischijf in het midden, waar het eten op geplaatst wordt. Door aan deze schijf te draaien kan je makkelijk bij al het eten dat op de tafel geplaatst wordt. Begin wel steeds met het eten dat voor je staat, alvorens je begint te draaien.

Respect is enorm belangrijk in de Chinese cultuur. Bij een Chinees banketdiner is het dus ook zeer belangrijk dat de juiste tafelindeling wordt gehanteerd. Bij alle andere etentjes hou je er best gewoon rekening mee dat de oudste en/of “belangrijkste” persoon zicht heeft op de ingang van de ruimte. Wacht ook even tot de eregast gaan zitten is, alvorens je zelf te gaat zitten. Doe je dit allemaal niet, dan kan de andere persoon gezichtverlies lijden, iets wat je in China best altijd vermijdt.

Hoeveel eten moet ik bestellen?eten met stokjes

Chinezen eten heel graag en vinden het dus normaal om veel eten te bestellen. De algemene regel zegt dat je één gerecht per persoon, plus een extra gerecht moet bestellen. Ben je met z’n tweetjes? Bestel dan minimaal drie gerechten, die jullie gezamenlijk delen.

Zorg ook altijd dat je wat eten overlaat. Eet je alles op? Dan geeft dat een blijk dat er niet voldoende eten was. Hierdoor kan de gastheer of -vrouw of het restaurant gezichtsverlies leiden en zoals je nu al weet, is gezichtsverlies is iets dat in China ten allen tijde vermeden moet worden. Uiteraard zien sommige Chinezen het ook als een compliment wanneer je alles opeet, maar in formele omstandigheden is het toch beter om iets over te laten.

Help! Hoe pel ik mijn scampi’s?

Je bent met stokjes aan het eten en er liggen scampi’s met schaal of kip met beentjes erin voor je neus. Wat doe je nu?

In de eerste plaats is het handig om te weten dat scampi’s in China vaak met de schaal gegeten worden (zeker als ze gefrituurd zijn). Wil je de scampi toch liever pellen? Houd de garnaal dan goed vast met je stokjes en probeer de garnaal met je tanden te pellen. Sommige Chinezen steken ook gewoon de scampi in hun mond en spuwen de pel daarna weer uit. Iets beleefder is om de pel daarna met je stokjes weer uit je mond te halen en op de tafel te leggen.

Met de kip doe je net hetzelfde. Je bijt langs de beentjes terwijl je de kip met je stokjes vasthoudt of steekt het stukje kip in je mond en haalt de beentjes er nadien weer uit. Het vergt heel wat oefening om hier goed in te worden.

Wat doe ik met al die sliertjes?eten met stokjes noedels

Wij zijn gewend om onze spaghetti met bestek op te draaien, maar hoe begin je daar nu aan met die stokjes?

Grijp enkele sliertjes noedels vast en doe op z’n Chinees: slurp de resterende sliertjes naar binnen of bijt ze af zodat ze weer in je kommetje vallen. Breng je kommetje met je vrije hand gerust wat dichter bij je mond en voel vooral geen schaamte tijdens opslurpen van je sliertjes, zo voel je je in één keer helemaal thuis in China.

Wat niet doen met je stokjes?

  • Zet je stokjes nooit verticaal rechtop in je kommetje rijst. Dit doet de Chinezen denken aan begrafenissen, waarbij stokjes wierook verticaal in zand of rijst geplaatst worden.
  • Doorprik het eten nooit met je stokjes, maar doe altijd je best om je eten vast te grijpen met de stokjes. Lukt dit niet, probeer dan gewoon opnieuw.
  • Lik niet aan je stokjes.
  • Gebruik je stokjes niet om te roeren, hiervoor gebruik je de lepel.
  • Zwaai nooit in het rond met je stokjes. Gebruik je graag handgebaren tijdens het spreken? Zorg er dan voor dat je de stokjes neerlegt alvorens je begint.
  • Speel niet met je stokjes tijdens het eten. 
  • Vraag liever niet om een mes. Lukt het eten met stokjes echt niet? Vraag dan om een lepel en een vork, maar vermijd een mes. Messen horen in China niet aan de eettafel thuis.
  • In chiquere restaurants leg je het eten eerst op je bord/kommetje alvorens het met je eigen stokjes aan te raken. Hiervoor zullen bij de gerechten serveerlepels of serveerstokjes gebracht worden.

Laat dit je echter allemaal niet afschrikken en probeer gewoon zo veel mogelijk te genieten van al het lekkere eten in China. Het ergste wat er kan gebeuren is dat de Chinezen eens goed kunnen lachen of denken “kijk eens naar die rare buitenlander”.

Veel succes!


Van plan om een reis te maken naar China? Zie hier ons aanbod van China waarbij je kunt kiezen uit onze bouwstenen of onze vaste rondreizen

Lees meer verhalen