De Chinese Muur: geschiedenis herleeft

Chinese Muur bij Beijing

De Chinese Muur, icoon van China

Weinig bouwwerken spreken zo tot de verbeelding als de Grote Muur in China. Wie een reis naar China maakt zal de Muur zeker willen bezoeken. Bij de meeste rondreizen of georganiseerde vakanties is de Chinese Muur een van de vaste bezienswaardigheden. Voor jouw China reis hierbij enkele achtergronden en tips.

Geschiedenis Chinese Muur

Keizer Qin, die we kennen van de terracotta soldaten in Xi’an, verenigde China meer dan 2.200 jaar geleden. Hij liet bestaande muren, bedoeld om regionale rijken te beschermen, aaneen bouwen tot een Grote Muur. Er werkten 300.000 man aan en na 10 jaar was hij klaar. Het doel was de nomaden (wij zouden ze later de Hunnen noemen) tegen te houden; de rijke Chinese steden waren een aantrekkelijke prooi voor plundertochten.

In de 6e eeuw raakte de Muur, vooral een hoge aarden wal, in verval. In de 14e eeuw kwam er na het Rijk van de Mongolen weer een Chinese dynastie op de troon, de Ming. Het was een bloeitijd. Uit deze periode dateren bouwwerken als de Verboden Stad en de Tempel van de Hemel. Maar het grootste project was het herstel van de Chinese Muur. Ze versterkten hem met stenen, forten, wachttorens en bakentorens. Zo diende de Muur ook voor snelle communicatie middels vlaggen en vuren.

De Grote Muur bij Beijing

Veel reizigers bezoeken de Muur in de buurt van de Chinese hoofdstad Beijing. Hij slingert als het ware aan de noordzijde om de stad heen. Er zijn diverse plekken waar je hem kunt zien.

De meest populaire plek is Badaling, 65 km ten noordwesten van Beijing. De Badaling Grote Muur zit in veel rondreizen maar het kan er erg druk zijn, vooral met Chinese bezoekers die in eigen land op vakantie zijn.

Voor jouw China reis is een betere keuze de Grote Muur bij Mutianyu, 75 km ten noordoosten van de stad. Het bezoekerscentrum is in 2015 geheel vernieuwd, er is een kabelbaan en de Muur is hier mooi gerestaureerd en slingert prachtig over de heuvels.

Wie de moeite neemt iets verder te reizen, 125 km ten noordoosten van Beijing, kan de Grote Muur zien bij Simatai of Jinshanling. Beide stukken zijn erg fraai. De Muur kruipt er over de berghellingen. Zowel bij Simatai als bij Jinshanling is een kabelbaan naar boven. Ben je in voor een uitdagende tocht? Je kunt bij Jinshanling een heel eind lopen over stukken ongerestaureerde Muur.

De Grote Muur elders in China

Op diverse plekken in China zijn restanten van de Muur te zien. Soms is het een door de tijd en erosie aangetaste lemen wal, soms een stuk dat in de Ming is versterkt en mooi bewaard is gebleven.

Jiayuguan in de provincie Gansu wordt wel eens het westelijke einde van de Muur genoemd. Het prachtige fort van de Jiayu-pas was in de Mingtijd de westgrens van het Chinese Rijk.

Helemaal aan de andere kant, in het oosten, komt de Grote Muur bij Shanhaiguan uit in de Gele Zee. Deze plek was van groot strategisch belang; ten noorden van de Muur woonden nomadische volkeren die bij tijd en wijle het rijk binnenvielen. Je kunt hier zowel het grote fort bij de pas als het ‘Drakenhoofd’ bij de zee bezoeken.

Tenslotte nog een bijzondere tip. Als je China combineert met Noord-Korea kun je een stop maken in de Chinese grensplaats Dandong. Als je hier een dag verblijft zie je niet alleen de beroemde Yalu Brug en herinneringen aan de Korea Oorlog. Je kunt er ook een uitstapje maken naar de Hushan (Tijgerberg) Grote Muur.

Film The Great Wall

Wil je de Grote Muur geromantiseerd beleven? Dan de tip om de film The Great Wall te gaan zien. Hij is van de beroemde regisseur Zhang Yimou en Matt Damon speelt een van de hoofdrollen. Hij is sinds 2 februari 2017 te zien in de bioscoop in Nederland.

Kees van Galen

Kees van Galen is historicus en een van de reispioniers in China. Hij is medeauteur van de eerste Nederlandstalige reisgids van China en bereisde het land sinds 1980 vele tientallen malen en bezocht vrijwel geheel China. Hij zal voor Your Planet met regelmaat een blog schrijven over China.

Lees meer verhalen