Jiuzhaigou National Park | Prachtige natuurschoon in een Tibetaanse vallei

Jiuzhaigou National Park

China heeft ontzettend veel nationale parken, maar mijn favoriete park is zonder twijfel Jiuzhaigou National Park in het noordelijke gedeelte van de Sichuan provincie. Waarom? Dat lees je hier!

Meer dan zomaar een nationaal park

Veel mensen kennen Jiuzhaigou National Park niet, maar wat nog minder mensen weten, is dat er naast het park ook nog negen wondermooie Tibetaanse dorpen te vinden zijn in Jiuzhaigou. Zeven van deze negen dorpen zijn tot op de dag van vandaag nog steeds bewoond. Wist je trouwens dat de naam Jiuzhaigou (九寨沟) ook letterlijk negen dorpen vallei betekent?

Jiuzhaigou dorp vallei vlaggetjes China

In deze regio leven ook nog steeds wilde panda’s en apen. De kans dat je deze ziet is niet echt groot, maar dat zal je niet tegenhouden om van de prachtige uitzichten te genieten. Door de unieke schoonheid en evenwichtige combinaties worden verschillende plekken in deze vallei door de lokale Tibetaanse en Qiang bevolking als heilig beschouwd.

Jiuzhaigou National Park China Waterval

Toch blijft de meest aantrekkelijke factor aan het Jiuzhaigou National Park de meer dan honderd wondermooie helderblauwe meren. Combineer deze blauwe schakeringen met watervalletjes en een betoverend berg- en bomenlandschap en je krijgt vanzelf het mooiste nationale park van China.

Jiuzhaigou National Park China Blauwe Meren

TIP: Jiuzhaigou homestay – een unieke ervaring

Vlakbij het Nationale Park in Jiuzhaigou zijn er uiteraard verschillende slaapgelegenheden. Grote en kostbare hotelketens worden afgewisseld met goedkopere kleinere hostels in een vrij toeristische setting.

Wil je graag een echt unieke ervaring? Dan raad ik aan om in één van de nabijgelegen valleien in een homestay bij een Tibetaanse familie te verblijven. Zo kan je het bezoek aan het park combineren met een authentieke Tibetaanse ervaring met huisgemaakte lekkere maaltijden. Buiten de toeristische zone kan je lekker ontspannen en genieten van het echte Tibetaanse leven. Als je wil kan je er bijvoorbeeld ook een tochtje te paard of een wandeling in de bergen maken.

Homestay Jiuzhaigou china

Jiuzahaigou National Park bezoeken

Tickets

Een toegangsticket tot Jiuzhaigou National Park kost 220 RMB. Als je daarnaast ook de shuttle bus wilt gebruiken (zeker aan te raden), betaal je 90 RMB extra. Je toegangstickets is ook een leuke postkaart die je (binnen China) gratis kunt verzenden of gewoon als leuke souvenir kunt houden.

Nieuw: Vanaf januari 2017 moeten alle buitenlandse bezoeker hun paspoort tonen bij de aankoop van toegangstickets en het betreden van het park. Wanneer je van plan bent om Jiuzhaigou National Park met een groep of familie te bezoeken, denk er dan aan om de paspoorten van iedereen in de groep mee te nemen.

Drie valleien

Jiuzhaigou National Park bestaat uit drie valleien die samen een Y-vorm maken.

Zezhawa vallei
De Zezhawa vallei (Zezhawagou) bevindt zich in de oostelijke hoek en heeft als mooiste bezienswaardigheden het grote Long Lake (Chang Hai) en het erg kleurrijke Five-Colour Pond (Wucai Chi). Beide plekken liggen op korte wandelafstand van elkaar en zijn zeker het bezoeken waard. Hou er wel rekening mee dat het Five-Colour Pond regelmatig slechts weinig water bevat.


Rize valleiJiuzhaigou National Park China lake
De Rize vallei (Rizegou) bevindt zich in de westelijke hoek en heeft meer populaire bezienswaardigheden dan Zezhawagou. Doordat deze vallei een groot aantal trekpleisters heeft, is dit vanzelfsprekend ook de meest bezochte tak van Jiuzhaigou National Park. In deze vallei vind je Primeval/Virgin Forest (Yuanshisen Lin), Arrow Bamboo Lake (Jianzhu Hai), Panda Lake (Xiongmao Hai) en het meest bekende Five-Flower Lake (Wuhua Hai). Verder vind je in deze vallei ook de Pearl Shoal Fall (Zhenzhutan Pubu) en Mirror Lake (Jing Hai). Dit laatste meer reflecteert de bomen en bergen effectief als een spiegel en creëert zo een magisch effect.

Shuzheng valleiMirror lake Jiuzhaigou National Park www.jouwchinareis.nl
De Shuzheng vallei (Shuzhenggou) bevindt zich meest noordelijk aan de ingang van het Jiuzhaigou National Park. Ook hier zijn wisselen prachtige meren zich af met watervallen van verschillende groottes. Verwacht je hier aan Bonsai Shoal (Pengjing Tan), Rhinoceros Lake (Xiniu Hai), Shuzheng Fall & Lakes (Shuzheng Pubu/Hai), Tiger Lake (Laohu Hai) en Sparkling Lake (Huohua Hai). In deze vallei vind je naast al deze bezienswaardigheden ook het Tibetaanse dorpje Shuzheng, waar je naar Tibetaanse gewoonte gekleurde vlaggetjes kan zien wapperen.

Shuttle busJiuzhaigou National Park China Wandelpaden

Aangezien Jiuzhaigou National Park 70 kilometer wandelpaden omvat, is aan te raden om aan de ingang ook een ticket voor de shuttle bus te kopen. Ikzelf heb bijvoorbeeld in de ochtend de shuttle bus naar Primeval Forest (Rize vallei) genomen en ben van daaruit helemaal teruggelopen naar het kruispunt, waar zich ook het Tourist Centre bevindt. Daar ben ik weer op de bus gestapt naar Long Lake (Zezhawe vallei) om weer terug te keren naar het kruispunt. Indien je onderweg bepaalde stukken niet wil lopen, kan je ook gewoon weer op de shuttle bus springen.

Chinese toeristen

Je zal in Jiuzhaigou National Park weinig buitenlandse toeristen tegenkomen, maar houd toch rekening met drukte. Jiuzhaigou staat erg hoog aangeschreven bij Chinezen en elke Chinees wil dit park minstens één keer in z’n leven bezocht hebben. Wetende hoeveel Chinezen er zijn, moet je dus rekening houden met lange wachtrijen aan de busstations en aan de mooiste meren van het park. Laat je hier echter niet door ontmoedigen, want de schoonheid van het park compenseert hier rijkelijk voor.

Beste tijd van het jaar

Elk seizoen kun je in Jiuzhaigou weer een nieuw kleurenspektakel bewonderen. Als je echt moet kiezen, dan wordt algemeen gezegd dat Jiuzhaigou het mooist is in de herfst (september – oktober), wanneer het prachtige blauwe water in contrast staan met de verschillende herfstkleuren aan de bomen. Uiteraard is deze periode ook de drukste periode en moet je daar dus wel even rekening mee houden.

Wil jij ook naar Jiuzhaigou?

Overweeg je om Jiuzhaigou in jouw volgende China reis op te nemen? Bekijk dan onze bouwsteen voor Jiuzhaigou op onze website. Vraag gratis je reisvoorstel aan en wij laten je zien hoe Jiuzhaigou in je reis past.

Video impressie Jiuzhaigou National Park

Geschreven door: Hanne De Wachter

Lees meer verhalen