Onderhandelen tijdens je reis door China

Onderhandelen in China, 5 tips, www.jouwchinareis.nlSouvenirwinkels

Als je een souvenirwinkel binnenstapt weet je zeker dat er van de vraagprijs nog een heleboel afkan. Afhankelijk van hoe toeristisch een gebied is, wordt er hoog of extreem hoog ingezet door verkopers.


Chinezen zijn geoefende onderhandelaars.
Als westerling zal je eigenlijk nooit op dezelfde prijs uit kunnen komen als de prijs die lokale mensen betalen. Dat is vaak ook niet zo erg. Wij hebben ten slotte ook veel meer te besteden. Maar je kunt zeker je best doen om de “echte” prijs zo veel mogelijk te benaderen.

1/3 van de vraagprijs

Een goede vuistregel is om in toeristische winkels te proberen om op ongeveer 1/3 van de prijs uit te komen. Die vuistregel geldt zeker niet voor alle producten. Elektronica bijvoorbeeld is in China ook niet super voordelig. Textiel juist weer wel. Voor kleding die je op de markt koopt, in souvenirwinkels of in kleine boetiekjes kun je flink onderhandelen.

Vijf tips

Om op die 1/3 uit te komen vergt wel wat onderhandelingskwaliteiten.
We geven je vijf tips voor het onderhandelingsproces:

– Koop niet meteen in de eerste winkel maar kijk eerst eens even rond of er meer verkopers zijn.
– Vraag naar de prijs en doe een tegenbod van ongeveer 1/3 van die prijs. Probeer hier aan vast te houden.
– Nu is het zaak om de verkoper te laten dalen met z’n prijs. Wijs de verkoper op onvolkomenheden in het product, schoonheidsfoutjes of de matige kwaliteit.
– Laat vooral niet blijken hoe graag je het product wilt hebben. Je kunt zelfs weglopen als de verkoper niet wil dalen met de prijs. Grote kans dat je wordt teruggeroepen met een lager aanbod.
– Als je de koop sluit, kom er dan niet op terug. Dat wordt gezien als een grote zonde.

Belangrijk in het hele proces is dat je de sfeer goed houdt. Humor en charme zijn de beste middelen die je in kunt zetten. Je krijgt veel meer gedaan als de verkoper je de koop gunt. Zie het als een spel; hoe meer je erin geoefend raakt hoe beter het zal gaan.

Lees meer verhalen