Kaasmakerij, noodle fabriekje en een paardenkar in Yunnan

Reisperiode: 21 augustus t/m 11 september 2014
Reizigers: Els en Jozef
Vakantiebestemming: China
Bouwstenen: Qingdao (privé), Chengdu, Lijiang, Shaxi, Dali, Xizhou
Reisduur: 28 dagen


China, rondreis, reizenHet was de tweede reis die wij met Your Planet naar China maakten. Onze zoon woont in China, dus het is voor ons essentieel dat we een deel van de reis zelf kunnen invullen. Wij zijn dan ook begonnen met een weekje Qingdao om te genieten van onze kleinzoon van 2 maanden. Op onze eerste reis in 2012 hadden we de grote Highlights Beijing, Xian en Hongkong bezocht. De keuze viel nu op Chengdu, vanwege de panda’s, en de kleinere plaatsjes in de provincie Yunnan, vanwege de natuur en de mensen.  Wij kijken weer met veel plezier terug op een fantastische reis. Alles was weer prima georganiseerd. Bijzondere plekken, aparte hotels, veel aardige mensen. Super.

Els en Jozef Scholten


Nieuwe paspoort

Een eerste speciale ervaring hadden we al op het vliegveld van Qingdao bij de inreis. Wij hebben beide een nieuw paspoort. Dat is voorzien van een extra ingewerkt klein fotootje en bovendien staat bij de achternaam ook de afkorting e/v gevolgd door de achternaam van de echtgenoot. Dat was wel heel bijzonder. Er is echt een hele studie van gemaakt, door meerdere beambten. We waren dan ook de laatsten van de rij die door de douane kwamen. Het geheel verliep in een gemoedelijke sfeer, men vond het zeer interessant, maar het moest wel uitgebreid worden bestudeerd. Je hoeft dan in ieder geval niet meer op je koffers te wachten, die draaiden al rondjes op het verder lege carrousel.

Panda’s en Leshan Boeddha in Chengdu

Pandas in ChengduVoor de panda’s in Chengdu is het eigenlijk de verkeerde tijd van het jaar. Met de warmte zijn ze vaak traag, maar dankzij een flinke regenbui ’s nachts hebben we genoten van een theekransje van maar liefst 6 puberpanda’s. Onvergetelijk. ‘s Middags naar de grote Boeddha van Leshan, een flink eind rijden, maar wel zeer interessant, zeker als je niet de boot pakt maar via de tempel en het pad langs de rotsen gaat. Onze gids Mia beschreef Chengdu als de stad waar de mensen “leven”. Dat merkten we duidelijk toen we de volgende dag door het Renmin-park en door de stad liepen. Overal dansende, zingende blije mensen. Ze worden er ook heel gelukkig van als je met ze op de foto wilt.

Toeristisch Lijiang

ZijdebordurenDaarna doorgevlogen naar Lijang, dat ligt op de hoogvlakte op ongeveer 2400 meter hoogte. Ook hier weer een zeer karakteristiek hotel, met uitermate vriendelijke mensen. Dit plaatsje is super toeristisch, ook voor de Chinezen zelf. Je ziet er veel klederdrachten, ook hier weer groepen dansende mensen. Een fietstocht bracht ons bij het Black Dragon Park, we maakten kennis met Naxi-cultuur, de Dongba-taal en bezochten een borduurschool. Het echte oude zijdeborduren dreigt uit te sterven.

Niet gek als je ziet hoeveel uren erin gaan zitten. Maar als je dan het verschil ziet tussen een fabriekswerkje en een master-stuk, dan is het goed dat het niet verloren gaat. Ook het fietsen door een grote stad in China is een belevenis op zich. Tussen Lijiang en Dali: een heerlijk verblijf in Shaxi. Er is sinds twee jaar een grote snelweg tussen Lijang en Dali. Shaxi ligt daar ergens tussen in de bergen. Een heerlijke plek tussen de velden met rijst, mais en tabak. Je kunt er genieten van de natuur en van de mensen.

Gezellig Dali

ShaxiVolgende stap het stadje Dali. Niet zo toeristisch als Lijang, wel een heel oud centrum met veel winkeltjes, maar ook de normale artikelen zijn hier te koop. Wasmachines, buizen, noem maar op. Daarbij tempels, een kerk in tempelvorm, een moskee, kortom van alles wat. Met Jim, onze hoteleigenaar en gids zijn we op stap geweest naar plekken die niet iedere toerist ziet, met daarbij natuurlijk zijn “stories”. Kaasmakerij, Noodle fabriekje, een boerenfamilie en de markt, met de auto, de paardenkar en de boot op het Er Hai meer.

Laatste stop:  Relaxen in Xizhou

Dan de laatste stop, het bijzondere hotel in Xizhou. Een luxe plek die uitermate geschikt is om te relaxen. Als je de omgeving nog niet kent zijn er volop mogelijkheden. Maar wij hadden er vanuit Dali al veel van gezien en hebben hier heerlijk de ervaringen op ons laten inwerken. Theedrinken in de courtyard, het dorpje doorslenteren. En natuurlijk toch weer veel plaatjes, de tempel, de radartoren, de markt. We hebben onze reis afgesloten in Kunming. Een miljoenenstad, waar helaas nog heel weinig Engels wordt gesproken. Dat was af en toe best een uitdaging.

 

Lees meer verhalen