China. Onze eerste ontmoeting met Azië

Reisperiode: 2 t/m 25 juli 2013
Reizigers: familie Fransen (5p.)
Vakantiebestemming: China
Bouwstenen: Beijing, Pingyao, Xi’an, Chengdu, Lijiang, Dali, Yangshuo en Hong Kong
Reisduur: 25 dagen


Hallo Mischa,
We zijn alweer ruim een week terug uit China. We hebben een fantastische reis gehad! Alles was erg goed geregeld, dus alsnog bedankt daarvoor! Hoogtepunten qua accommodaties waren voor ons het guesthouse in Yangshuo en het guesthouse in Lijiang. De sfeer was daar echt top! Maar ook de andere hotels en guesthouses zijn goed bevallen hoor. De excursies waren ook super. De gidsen waren allemaal erg aardig. Vooral de gidsen in Shangri-La hebben de dagen daar echt top geregeld. En het vervoer vanaf de luchthavens was altijd weer heerlijk ontspannen na een reisdagje. Kortom, we hebben echt een top tijd gehad.


Onze eerste ontmoeting met Azië

Rondreis China, vakantie, www.jouwchinareis.nl, Chengdu, PandaBeijing was onze eerst kennismaking met Azië; een verrassende metropool met een onvoorstelbaar aantal van 20 miljoen inwoners. Dus heel veel flats maar ook nog hutongs gelukkig. Het daar gelegen hotel was een ervaring. Zo leuk om door de hutong naar het moderne centrum van Beijing te lopen. Met een stap kom je in een andere omgeving. En of je nu bij het Peking Duck restaurant of bij een lokaal eettentje een Mongoolse hotpot eet: heerlijk!

De gids die ons begeleidde naar de Verboden stad, het Zomerpaleis, het olympisch dorp en de volgende dag weer naar de Grote Muur had alle tijd. Het is even wennen aan de Chinese tongval bij het Engels maar dan kom je veel te weten en kun je al je vragen kwijt en krijg je ook nog extra tips voor de vrij te besteden dag.

In Pingyao was het heerlijk om door de rustige straatjes te kunnen lopen na alle drukte van Beijing. Alle tijd om over de muur te lopen en het stadje van boven in zijn dagelijkse leven te bekijken. Ook hier weer peuters met de karakteristieke broek zonder kruis. Volop voormalige bankierswoningen en tempelcomplexen om te bezoeken.

Panda’s in Chengdu

Dit was voor onze zoon het verwachte hoogtepunt van onze reis. En hij heeft genoten en hij niet alleen. Die eerste echte panda die je ontdekt in het park ontroert echt. Wat een heerlijk onhandige maar aandoenlijke dieren.

Het is ondanks het vervoer in het enige krakkemikkige busje gedurende de hele reis ook weer een mooie herinnering. Chengdu is een erg groene en vriendelijke stad. Ons verblijf in het hotel was heerlijk. Het is gelegen in een zeer karakteristiek wijkje, waardoor je de vele hoogbouw die er ook zoals overal in de steden van China is, even vergeet.

Gastvrij hotel in Lijiang

Wat een heerlijke service als je koffers naar je hotel worden vervoerd door een vriendelijke medewerker van het hotel op een bakfiets met hulpmotortje. Dat kwam prima van dienst in het op een heuvel gelegen sfeervolle stadje dat een echte Chinese toeristische attractie is. Je hebt er een prachtig uitzicht over karakteristieke daken. Wat jammer dat de Black Dragon Pool voor het zoveelste jaar op rij in de zomer droog staat, maar de wandeling ernaar toe en in het park erbij is zeker nog de moeite waard.

Terug in het hotel kregen we een theeceremonie aangeboden met een heel uitgebreide uitleg van een van de zeer gastvrije hotelmedewerkers. Zij sprak uitstekend Engels en dat maakte dat we ook met het meisje en de jongen die de theeceremonie leidden ook informatie konden uitwisselen. We hebben ons in dit hotel zeer gastvrij onthaald gevoeld met een zeer uitgebreid ontbijt met heerlijke koeken en cake, volop fruit en toast van diverse soorten brood. En niet te vergeten wordt er ’s ochtends op een Chinees snaarinstrument door een Chinese authentiek geklede muzikante sfeervol muziek gemaakt in de binnentuin. De kamers zijn schoon, wel wat klein om met een koffer goed uit de weg te kunnen, maar ze hebben daarentegen een heerlijke veranda waarop het goed toeven is en prima bedden. De persoonlijke zorg en gastvrijheid van de hotelmedewerkers is uitzonderlijk.

Dali

In Dali hebben we de hoteleigenaar nog een leuke excursie extra erbij kunnen regelen waarbij we een bezoek brachten aan een Bai-dorp en ook aan het Erhai meer, waarbij geshowd wordt hoe er met aalscholvers gevist wordt door de lokale bevolking. Via een fotostop bij de beroemde pagodes kom je dan weer vol ervaringen terug bij het hotel in Tibetaanse sfeer.

De volgende dag hebben we een bezoek gebracht met een Nederlandse gids aan een Yi-dorp dat in de bergen ligt en waarvoor je twintig minuten tussen de rijstvelden loopt om het te bereiken, nadat het busje al zo ver mogelijk gereden was over een hobbelig zandweggetje. Deze gids weet veel wetenswaardigheden te vertellen over China en lokale zaken. Het was een heerlijke dag waarop in alle rust dingen bekeken konden worden. Een bezoek aan een lokale markt met uitleg over alles wat er te krijgen is was erg informatief. Je bent ook hier weer zelf een toeristische attractie. In heel China worden we gevraagd en ongevraagd op de foto gezet door Chinezen; een ervaring waar we even aan moesten wennen.

Boottocht over de Li rivierAalscholvervissen, Yangshuo, jouwchinareis.nl

De boottocht van Guilin naar Yangshuo was voor velen van ons het hoogtepunt; een landschap van karstgebergte dat uitzonderlijk is doordat het echt overal om je heen is. Dat gecombineerd met een heerlijk tocht over water maakte het een onvergetelijk stukje van onze reis. In het hotel buiten Yangshuo is het heerlijk bijkomen en huurden we fietsen. We hebben een leuke tocht kunnen maken door kleine dorpjes, langs rijstvelden en steeds weer zijn er die indrukwekkende karstbergen.

Hong Kong

Hongkong was onze laatste stop. Geen stad die meteen ons hart heeft gestolen. We hadden na aankomst per privétransfer nog volop tijd om per metro een bezoek te brengen aan het Wong Tai Sin tempelcomplex. Op de tweede avond hebben we op Hongkong Island gewacht tot het donker werd en toen de Star Ferry teruggenomen: de skyline is dan wel indrukwekkend. Een bezoek aan het Hongkong Museum of History is zeker de moeite waard. Veel aandacht voor volkscultuur en een prachtige opzet en vormgeving.

Lees meer verhalen