Een verslag over Your Planet – jouwchinareis.nl

Verboden Stad, Bejing, www.jouwchinareis.nlReisperiode: April/mei 2012
Jouw China reizigers:
Rita, Annemiek, George en Theo
Vakantiebestemming: China
Bouwstenen: Beijing, Datong, Xi’an, Yangshuo en Hangzhou
Reisduur: 19 dagen

“Wie nog twijfelt over het kunnen maken van een fantastische reis naar China op maat: Your Planet maakt het helemaal waar. Een reis op maat, totaal verzorgd, tot in de kleinste puntjes volledig en kloppend”

 


Vooraf

Alle langere tijd stond het maken van een reis naar China op ons verlanglijstje. Echter na herhaald en uitvoerig bestuderen van allerlei groepsreizen bleek steeds dat: het hoge tempo, het overvolle programma, de geplande reisdata of de grootte van de groep een reden was om niet in te stappen. Twee van ons moeten namelijk rekening houden met lichamelijke beperkingen. Een speurtocht op internet naar reizen op maat bracht ons op de site van Your Planet. Aan de hand van de beschikbare bouwstenen op de kaart van China stelden we ons eerste reisplan op en vroegen we om een begroting van kosten. Dit aanbod maakte ons helemaal enthousiast: een reis die we voor een groot deel zelf kunnen samenstellen, op maat uitgevoerd. En dat voor een heel betaalbare prijs.

Na regelmatig mail- en telefonisch overleg met Mischa (China reisspecialist), inbouwen van een aantal vrije dagen in een aantal bouwstenen, was onze reis opgesteld. Het grote plezier van voorbereiden, inlezen en plannen maken kon beginnen.Rijstveld, China, wandelen, reizen door China, rondreis, www.jouwchinareis.nl

De reis

Nu kunnen we hier een uitvoerig reisverslag schrijven. Maar daarvoor is het net zo interessant om de bouwstenen op de kaart van China op de Your Planet site aan te klikken. Daar staat in tekst en met foto’s wat er allemaal te zien en te doen is. Wat ons betreft: het was een fantastische reis. De voorpret werd overtroffen door de werkelijkheid. Leuker vinden we het om over de omstandigheden te hebben.

De voorbereiding

Contact met Your Planet, het begint al op een toegankelijke website. Gewoon bouwstenen aanklikken, kijken of je dat een leuk reisdoel vindt en zo in concept je reis plannen. De reacties vanuit Your Planet zijn snel en persoonlijk. Ook hadden we regelmatig telefonisch overleg en stelden we nogal wat aanvullende vragen over details. Steeds weer: in no-time hadden we antwoord en konden we weer verder. We hebben met name met Mischa te maken gehad: betrokken, accuraat en deskundig. Your Planet regelde ook de visa voor ons. Van noord naar zuid, van cultuur naar natuur. We hadden voor 5 bouwstenen gekozen en konden deze binnen onze reis inpassen van Beijing naar Hangzhou. De eerste helft van de reis ging langs miljoenensteden waar het druk was en de temperatuur aan de lage kant, maar wel met imposante cultuurfenomenen. De tweede helft (Yangshuo, Hangzhou) bracht ons ruimte, warmte en natuur.

Is de reis geboekt, dan is bijna alles geregeld: de visa, alle vluchten, treinritten, de transfers van en naar het hotel. De hotels meestal met ontbijt, de excursies met gids en entree (langere excursies met een lunch). Inchecken voor KLM doe je thuis, de rest volgt allemaal in China. Met je paspoort check je in bij de hotels, treinkaartjes krijg je van de gids of de chauffeur. Alles klopte. Zo wist onze gids in Xi’an ons te vertellen dat onze vluchttijd was aangepast. Wij waren diep onder de indruk van de Chinese partners van Your Planet, die er voor zorgden dat chauffeurs en gidsen er altijd waren en op tijd!Rijstvelden, China, Reizen, wandelen door China, rondreis, www.jouwchinareis.nl

De gidsen

Your Planet bouwt in veel bouwstenen een of meer excursies in met een gids. Onze gidsen hadden Engels en toerisme gestudeerd. Twee van de drie gidsen, die we hadden, waren bijzonder betrokken bij het welslagen van onze reis. Zo hielpen ze ons de juiste trein vinden en legden uit hoe het allemaal werkte, gaven tips voor onze extra dagen, gingen mee naar het vliegveld. En dat buiten onze excursiedagen!

Het vervoer

De transfers en excursies worden uitgevoerd met een prima busje en behulpzame chauffeurs. Per bouwsteen heb je dezelfde gids en dezelfde chauffeur. In de grote steden is het gemakkelijk (en erg goedkoop) om grotere stukken met een taxi te reizen. Er rijden veel taxi’s, gewoon je hand opsteken. Taxichauffeurs spreken meestal geen Engels. Wij lieten steeds door de receptie van het hotel of door de gids bestemmingsbriefjes maken in het Chinees. Dat werkte prima. De heen- en terugreis vlogen we met KLM, goed verzorgd, maar na een uurtje of 10 ben je toch wel blij dat je er weer uit mag. In onze reis hadden we 2 treinreizen van een uur of acht. Een dag- en een nachtreis. We hadden zogenaamde softsleeper-coupé’s, bedbanken in een eigen, af te sluiten coupé voor 4 personen. Handig was dat je in de trein kokend water kon krijgen voor een kop thee, koffie of soep.

De hotels

Your Planet heeft een goede selectie van hotels op 4-sterrenniveau, meestal met Wifi. In de hotels wordt meestal Engels gesproken. In China zijn harde bedden gangbaar, boxspring meestal. Het ontbijt is vaak als buffet, verder is er in het hotel de mogelijkheid om te lunchen/ dineren. Wij hadden hotels van degelijk-modern tot authentiek.

De mooiste waren: het hutong hotel in Beijing. Ooit een historische woonplek van een hoge ambtenaar bij de keizer. Prachtig gerestaureerd. Deze hutong was in februari nog bezocht door Angela Merkel. Terwijl we midden in het centrum van Beijing logeerden, hoorden we ’s avonds alleen mussengesjielp en wat geroezemoes van mensen.

In Yangshuo verbleven we in een guesthouse. Het guesthouse was ooit een boerengemeenschap. Van hieruit konden we prachtig wandelen en fietsen want het guesthouse ligt midden in het karstgebergte en op loopafstand van de rivier.

Het eten

Chinees eten in China is toch echt anders dan chinees eten thuis. Veel restaurants hebben echter fotoboeken om te kiezen. Het Engels in restaurants is matig tot slecht. Met stokjes eten is natuurlijk de uitdaging, maar gewoon bestek is er ook: op aanvraag. In China kun je goede koffie drinken, maar duur net als alle producten die verwijzen naar het westen. Westers eten kun je op veel plaatsen vinden in de grote stad en natuurlijk bij het Nederlandse guesthouse! Maar, als je in Beijing bent, dan eet je toch minstens een keer “Peking eend” en Chinese fondue. Verrukkelijk!

Karstgebergten, China, rondreizen, vakantie in China, www.jouwchinareis.nl

De kosten

De reiskosten van Your Planet zijn betaalbaar, transparant en dekkend voor het overgrote deel van de reis. Alle vervoer/ hotels/ gidsen/ excursies/ transfers. Aanvullende kosten zijn: maaltijden na ontbijt, zakgeld en dat wat je verder zelf wilt doen/kopen van souvenirs. Wij hadden verschillende “vrije” dagen in de bouwstenen ingebouwd waarin we steeds per taxi reisden, omdat dat snel en goedkoop was.

Conclusie

Wie nog twijfelt over het kunnen maken van een fantastische reis naar China op maat: Your Planet maakt het helemaal waar. Een reis op maat, totaal verzorgd, tot in de kleinste puntjes volledig en kloppend.

Highlights

Highlights: Verboden Stad, Zomerpaleis, Chinese Muur, hutongwijk in Beijing, Hangende Tempel, (Boeddhistische) Yungang grotten, Terracotta Leger, stadsmuur & moslimwijk in Xi’an, karstbergen in Yangshuo, Li-rivier, fietsen tussen de rijstvelden en Westmeer van Hangzhou.

Lees meer verhalen