Heimwee naar China

Reisperiode: Augustus / september 2010
Jouw China reizigers: Ben & Willem
Vakantiebestemming: China
Bouwstenen: Shanghai, Beijing, Pingyao, Xi’an, Yangshuo, Ping’an en Hong Kong
Reisduur: 24 dagen


Hoi Mischa,

Ben en ik willen zowel jou als Leonieke bedanken voor het helpen organiseren van een fantastische reis. Ik kan me nog herinneren dat je schreef over je heimwee naar China; we begrijpen absoluut wat je bedoeld! Het was een geweldige belevenis waar we nog lang van zullen genieten.


Shanghai

Shanghai – afgezien van de drukkende hitte – was een perfect startpunt van onze reis door het land. Een snelle, hippe, hypermoderne stad waar het Oosten en Westen met elkaar verbonden zijn. Met kilometers aan knipperende neonverlichting; maar waar tegelijk ook uren rondgewandeld kan worden in oude wijken en op traditionele markten gesnuffeld kan worden naar snuisterijen en souvenirs.

We bezoeken enorme wolkenkrabbers en intieme shikumen, traditionele woningen uit de 18e eeuw. Dit is voor ons allebei het eerste bezoek aan Azië en de cultuurschokken op straat, in winkels en restaurants, overdonderen ons soms. Maar tegelijk merken we ook hoe ontzettend vriendelijk en behulpzaam de Chinezen zijn.

Beijing en Pingyao

Met een comfortabele nachttrein reizen we in één nacht ruim duizend kilometer naar het noorden, naar Beijing. Opnieuw staat er iemand voor ons klaar op het station om ons naar ons volgende hotel te brengen – zoals dat eigenlijk bij iedere bouwsteen perfect voor ons is geregeld.

Complimenten aan Your Planet voor het vinden van ons hotel in de hoofdstad van China: het oude courtyard hotel is een geweldige plek om te verblijven. Het hele gebouw ademt de traditionele Chinese sfeer uit met tientallen lampionnen en stenen binnenplaatsjes, maar tegelijkertijd zijn de kamers van alle gemakken voorzien en is het personeel enorm vriendelijk en open naar ons. Hetzelfde geldt voor onze gids, Lara, die ons rondleidt door de Verboden Stad, het Zomerpaleis en de Chinese muur.

De Verboden Stad in BeijingNa de drukte en chaos van deze twee wereldsteden komen we even tot rust in Pingyao. In het ommuurde stadscentrum worden auto’s (bijna) geheel geweerd, wat het ideaal maakt om lekker rond te slenteren tussen de eeuwenoude gebouwen.

Er zijn tientallen tempels en musea te bezichtigen die een tijdsbeeld scheppen van het China uit vervlogen tijden en tussendoor kan er ontspannen worden op de terrasjes van één van de vele theehuizen en bars die Pingyao rijk is.

Xi’an en Yangshuo

Oude stadsmuur in Xi'an (China)In Xi’an zijn, naast het immense terracottaleger, nog genoeg andere dingen te zien en te doen. We huren een fiets en rijden in twee uur over de stadsmuur. Er zijn hippe cafés en kunstmarkten, musea en parken met enorme pagodes. Onze gids leidt ons rond over het enorme terrein waar het Terracottaleger te zien is. Door haar verhalen krijgen we nog meer inzicht in de hele geschiedenis van dit land en wat hier te zien is.

Rijstterrassen van Ping'an (China)Per boot maken we een geweldige reis over de Li rivier. In Yangshuo aangekomen worden we naar het guesthouse gebracht. Dit is onze uitvalsbasis terwijl we fiets- en wandeltochten door de omgeving maken. De karstbergen en rijstterrassen zorgen voor adembenemende landschappen en wanneer we ’s avonds terugkomen, staat het geweldige personeel van het guesthouse ons alweer op te wachten met heerlijke (lokale) hapjes en drankjes.

De klim naar ons hotel in de bergen van Ping’an is er een die we niet hadden mogen onderschatten. Maar het uitzicht vanaf ons balkon over de vallei onder ons is prachtig en ook de wandeltochten door de immense rijstterrassen zijn een geweldige ervaring. Een waarschuwing vooraf dat er in Ping’an of in de omgeving geen pinautomaten te vinden zijn en er dus voor aankomst in dit dorp voor voldoende geld gezorgd moet worden.

Hongkong

Hong Kong is een enorm chaotische stad en na alle rust van het platteland is het tempo waarin in deze stad wordt geleefd wel even wennen. Overal zijn neonreclames aan de gevels te vinden en passeren we honderden winkels en markten, gespecialiseerd in vogels, vissen, kleding of jade. Om even aan het rumoer van de stad te ontsnappen, zijn uitstapjes naar Lantau eiland en Victoria Peak erg aan te raden. Ook in Kowloon is een grote diversiteit aan plekken om te bezoeken: musea, markten en enorme winkelcentra zorgen ervoor dat je je geen moment hoeft te vervelen.

Als we het vliegtuig naar Amsterdam instappen, zijn we moe en overdonderd. Maar ook een geweldige ervaring rijker. China is een gastvrij en boeiend land om te hebben bezocht!

Lees meer verhalen