Culinair China: sprinkhaan, slang en hond

Reisperiode: april 2010
Jouw China reizigers: Serena en Nadine Westra
Vakantiebestemming: China
Bouwstenen: Beijing, Datong en Xi’an
Reisduur: 10 dagen


Beste Mischa,

We hebben echt een geweldige tijd gehad in China! Het was heel luxe om met Your Planet te reizen. De eerste dag wisten we niet wat ons overkwam toen wij met een privé auto werden opgehaald en door de stad reden met eigen chauffeur en gids. Ik vond het heel leuk om met de gidsen op pad te gaan. Ze spraken goed Engels en waren ook nieuwsgierig naar ons leven thuis. We hebben ook culinair China uitgebreid ontdekt! 

Ik wil jullie bedanken voor de mooie reis. Ik heb genoten!

Met vriendelijke groet,
Serena Westra


Enorme contrasten

Het hotel in Beijing was prima. Toen ik er aankwam hadden ze alleen de kamer nog niet schoon, maar het personeel was heel aardig en ging er gelijk achteraan. Het hotel bestaat uit allemaal kamers rond drie binnenpleintjes. Het ziet er mooi uit met een rotstuin in het midden en rode lampions. De kamer was ook prima, wel ietsje minder vergeleken bij het hotel in Xi’an maar dat is ook niet erg verwonderlijk. De kamer werd wel elke dag schoongemaakt en was ruim en licht.

Het ontbijt was even wennen: echt Chinees met kip, rijst en groenten. Ze hadden ook een westers ontbijt: patat, hamburger en hotdogs. Gelukkig kon je ook toast eten, door de chef gebakken omelet, fruit en yoghurt met muesli.

Ik heb gemerkt dat ze in China nog niet helemaal gewend zijn aan toeristen. Het gebeurde dan ook vaak dat er mensen naar ons toekwamen om te vragen of wij op de foto met hen wilde. We waren echt een attractie!

Vooral in de stad Datong zie je nog het oude China en de poging om toeristen te trekken. Deze stad is totaal anders dan bijvoorbeeld Shanghai. De stad is ondanks de 3 miljoen inwoners een kleine industrie stad waar ze niet gewend zijn aan toeristen of niet-Chinees sprekende mensen. De hele stad is één grote bouwput. Naast kleine bakstenen huisjes wordt enorme hoogbouw gebouwd en overal kun je lege stukken bouwgrond zien. Toch ben ik wel blij dat we naar Datong zijn gegaan. Hier kun je nog een beetje van het echte China zien en het Hangende Klooster en de Boeddha grotten waren erg indrukwekkend.

Nadat we uit de nachttrein stapten in Xi’an gingen we gelijk naar het hotel. Daar hebben we voor weinig geld ontbeten, misschien een tip om op de website te zetten dat deze mogelijkheid aanwezig is, aangezien je toch met een lege maag uit de trein komt in een vreemde stad.

Hoogtepunten van onze reis

De tocht op de Chinese muur. Ik had niet verwacht dat het zo zwaar zou zijn! Ik vond het heel tof om gedaan te hebben (ik had wel nog drie dagen spierpijn). Aan het einde van de wandeling zijn we met een kabelbaantje het meer overgestoken naar het restaurant.

Een tweede hoogtepunt was Wangfujing area, waar we op een markt sprinkhaan, schorpioen, slang en hond hebben gegeten, heel bijzonder.

Ten derde vond ik het heel interessant om het enorme contrast te zien tussen de industriestad Datong, waar het hoogtepunt, naast de grotten en het klooster, de Wallmart was. En het moderne Shanghai, waar we op de 66e verdieping een cocktail gingen drinken van €9 per stuk.

Lees meer verhalen