Onvergetelijk familie-avontuur in China

Reisperiode: juli / augustus 2009
Jouw China reizigers: Stijn, Eugenie, Youri (12jr), Verena (10jr) en Cézanne (8jr)
Vakantiebestemming: China
Bouwstenen: Beijing, Datong, Xi’an, Chengdu, Yangshuo en Ping’an
Reisduur: 21 dagen


Uitzicht over de rijstterrassen van Ping'anWij wonen tijdelijk in Hong Kong en dus een uitgelezen mogelijkheid om met het hele gezin drie weken door China te reizen. Misschien een beetje vreemd om dat via een Nederlands reisbureau te regelen, maar daar hebben we geen moment spijt van gehad.

Alles was perfect geregeld. Prima hotels met een leuke afwisseling tussen Westers en Oosters, vervoer van en naar hotel, station, vliegveld, bezienswaardigheden etc. De gidsen waren erg aardig en behulpzaam en op het door ons zelf samengestelde reisschema hebben we een aantal zeer nuttige tips en suggesties gekregen.

Al met al een onvergetelijke, heerlijke en indrukwekkende vakantie. Ten eerste natuurlijk door het land zelf maar zeker ook door de deskundige begeleiding van Your Planet. Alles klopte en elke afspraak is nagekomen. Voor en tijdens de reis hebben we ons nergens druk om hoeven te maken en dat maakt een goede vakantie tot een perfecte vakantie. 

Wat een reis! Samenvattend:

Uitleg, overleg en boekingsprocedure: 10
Organisatie en logistiek: 10
Prijs/kwaliteit: 10


Speurtocht door de hutongs van BeijingBeijing

Uiteraard de bekende dingen gezien (Tiananmen Plein, Verboden Stad, Zomerpaleis). Op aanraden van Leonieke hebben we ook een speurtocht door de Hutongs van Beijing gedaan, georganiseerd door Inge Janssen. Niet alleen erg leuk en leerzaam voor de kinderen maar zeker ook voor de ouders. Zo zie je de Hutongs op een hele andere manier.

Chinese Muur

Chinese muur bij Jinshanling en SimataiVooraf reeds gedacht dat dit een van de hoogtepunten zou zijn en dat bleek inderdaad ook zo. Wij hebben gekozen voor de 10km wandeling over gerestaureerde en ongerestaureerde stukken tussen Jinshanling en Simatai.

Leonieke informeerde vooraf of de kinderen dat aan zouden kunnen, anders zouden we een kortere route kunnen nemen. Erg attent maar dat was niet nodig, het weer zat mee en het was niet te warm.

Aan het eind van de tocht konden we kiezen tussen 20 min naar de parkeerplaats lopen of een tokkelbaan nemen die ons in 2 min naar beneden zou brengen. Wij kozen voor de laatste optie en dat betekende dat onze arme gids voor het eerst in haar leven met de tokkelbaan naar beneden moest. Haar man kon er hartelijk om lachen. Zij uiteindelijk ook wel.

Hangend Klooster DatongDatong

Met de trein naar Datong voor de Hangende Tempels en de Boeddhagrotten. De Hangende Tempels zijn een echte aanrader, behalve voor mensen met hoogtevrees (en voor overbezorgderen over de lage hekjes zien hangen). Vanuit Datong met de nachttrein verder gereisd naar Xi’an.

Xi’an

De treinreis vanuit Datong duurt ongeveer 16 uur. Met z’n vijven hebben we 6 ‘hardsleepers’ geboekt (weer een nuttige tip van Leonieke), zodat we met het hele gezin in één coupé zaten. Althans, dat dachten we. Bij het boeken van de treintickets bleek er iets mis te zijn gegaan (het enige miniscule minpuntje van onze China-reis) zodat wij eigenlijk verspreid moesten liggen in 3 verschillende coupés. Met telefonische hulp van onze gids uit Beijing konden we gelukkig wel bij elkaar liggen.

Fietsen over stadsmuur Xi'anVerbaasde Chinese reizigers die midden in de nacht op de trein stapten en een klein blond meisje in hun gereserveerde bed vonden, werden door de uiterst behulpzame conductrice naar een andere slaapplek gedirigeerd. Al met al een hilarische treinreis die we niet snel vergeten.

Het Terracotta-leger was erg indrukwekkend en verbazingwekkend dat de plek pas een jaar of dertig jaar geleden is ontdekt door Chinese boeren. Evenzeer verbazingwekkend is dat een van die ontdekkers rustig boeken zit te signeren in het nabijgelegen museum. Na alle bezienswaardigheden hebben we ons aan het eind van de dag lekker kunnen uitleven op een ouwe fiets op de stadsmuren van Xi’an.

Chengdu

Uiteraard hebben we de Panda’s bezocht, maar zeker ook de grote Boeddha van Leshan is een aanrader. Dit was eigenlijk de enige keer dat we ergens echt in de rij hebben moeten staan maar het was het weer meer dan waard.

Yangshuo en Ping’an

Zwemmen in de Li-rivier bij YangshuoVanuit Guilin zijn we via de Li-Rivier tussen het Karstgebergte door naar Yangshuo gevaren. Daar zaten we in een uiterst gezellig en leuk hotel, pal aan de Li-Rivier. Daar hebben we in de rivier gezwommen, samen met de plaatselijke jeugd en enkele waterbuffels. Dat is weer eens wat anders dan de Vinkeveense Plassen.

De ballonvaart was ook adembenemend, net als de wandeltocht door de rijstvelden van Ping ‘An. Dit was zelfs zo indrukwekkend dat Ping An op het vooraf door de kinderen opgestelde Top 3-lijstje (Muur, Terracotta, Panda’s) met stip binnenkwam op nummer 2.

We laten nog regelmatig de foto’s van onze China reis op de computer voorbijkomen om nog eens goed na te genieten. Dat duurt meestal wel een tijdje want foto’s hebben we genoeg genomen. Niet alleen wij overigens, want overal waar we kwamen werden we – met name de kinderen – gevraagd of we eventjes op de foto wilden.

Leonieke, hartelijk dank voor dit onvergetelijke familie-avontuur in China. We zouden bij wijze van spreken willen voorstellen dat je jezelf laat klonen zodat er nog veel meer bestemmingen in Azië in het assortiment kunnen worden opgenomen. Laat het ons weten, en we boeken meteen!

Lees meer verhalen